GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
18 Mart 2021 Perşembe 09:19

Değişen bir şey yok: Seferihisar ayakta!

Mahkeme kararıyla 5 kez iptal edilen Seferihisar Sığacık Körfezi’ndeki orkinos çiftliği ile ilgili çağrı geldi. Bakanlığa yaptırım çağrısında bulunan STK ve vatandaşlar mahkeme kararlarının uygulanmamasının şirket açısından ağır tazminat sorumluluğu getirdiğinin altını çizdi.  Yeni yapılan ÇED başvurusunda ise şirket aynı alanı hiç değiştirmeden yeniden çiftlik yeri tespit etti.

EGEDESONSÖZ- Mahkeme tarafından tam beş 5 kez iptal edilen ve kararı Danıştay 14. Dairesi tarafından onaylanan Seferihisar-Sığacık-Urla Körfezi Mevkii'nde bulunan 9 numaralı sahada Başaranlar Su Ürünleri Yetiştiriciliği Şirketi tarafından kurulması planlanan orkinos çiftliği yola çıktı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Seferihisar Belediyesi ve birçok STK’nın karşı çıktığı orkinos çiftliği için yeni yapılan ÇED başvurusunda koordinatlar bile değiştirilmedi. Yeri ve bölgesi aynı kalan çiftlik için vatandaşlar ayaklandı. Bakanlığa ÇED iptal kararlarının uygulanmasını ve şirketin bölgeden gitmesi yönünde işlem yapması talebinde bulunan vatandaşlar sorumlular hakkında hukuki süreç başlatılacağını ifade etti.

Yapılan açıklama şu şekilde:

“İzmir İli, Urla ve Seferihisar İlçeleri, SIĞACIK Koyu’nda Orkinos yetiştiriciliği faaliyeti ile ilgili olarak; 2009 yılından beri ardı ardına ÇED Olumlu Kararları verilmiş ancak en son İzmir 1. İdare Mahkemesinin 2019/1081 E-2020/1725 K sayılı kararı ile sonuncu CED Olumlu kararı iptal edilmiş olup, daha önceki kararlarda da Danıştay 14.Daire Başkanlığının onama kararları ile kesinleşmiş bulunmaktadır.

Hal böyleyken; mahkeme kararının uygulanarak, deniz alanındaki ÇED Olumlu Kararına konu faaliyetlerin tümünün durdurulması yerine, alelacele, önceki ÇED Raporundan farkı olmayan, yeni bir ÇED süreci ve İnceleme Değerlendirme Komisyon Toplantısı yapılması açıkça hukuka aykırıdır. Hatta, yasanın arkasından dolanıp önüne geçmek suretiyle, mahkeme kararlarının uygulanmaması sonucunu ortaya çıkarmaktadır.

Tüm bu mahkeme kararlarında; Urla ve özellikle Seferihisar ilçesinde; yörenin gelişim hedefi olarak belirlenen “yavaş şehir” ve turizm hedeflerinin, orkinos yetiştiricilik faaliyetinden olumsuz etkileneceği, bilirkişi raporları ve mahkeme kararları ile hüküm altına alınmıştır. Bu gerekçeler yeni bir ÇED süreci ile ortadan kaldırılamaz ya da kabul edilebilir kriterler sağlanamaz. Yapılması gereken, orkinos ve balık üretimine Sığacık Koyu’nun kapatılması, halen faal kafeslerin kaldırılmasıdır. Aksi takdirde, yani yeni bir ÇED Olumlu kararı verilmesi, Anayasamızın 56, 90/5. Maddeleri ile Çevre Kanununa ve tarafı olduğumuz Uluslararası Sözleşmelere aykırılık teşkil edecektir.

Ayrıca, şimdiye kadar elde edilen mahkeme ve Danıştay kararlarının uygulanmaması, yine Anayasamızın 125.maddesinin son cümlesindeki; İdare, kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlüdür...düzenlemesi kapsamında tazminat sonucunu da doğurmaktadır. Bu ÇED sürecinde; özellikle Uluslar arası Sözleşmeler ile koruma altında olan ve nesli tükenen FOK’ların yaşam alanı oluşu, “citta sllow/sakin şehir” kriterlerini ve turizm kazanımlarına zarar vereceği, çevredeki yerleşim yerlerinin ve turistik tesislerin olumsuz etkileneceği dikkate alınarak, Mahkeme ve Danıştay kararlarının uygulanmasını, ÇED Olumsuz kararı verilmesini, aksi takdirde, bakanlık ve genel müdürlük aleyhine tam yargı davası ile maddi ve manevi tazminat davaları açmak zorunda kalacağımızı ve hatta, sorumlu ve yetkili memurlara da şikayet başvurusu ile maddi ve manevi tazminat davaları yönelteceğimizi belirtiriz”