GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
12 Mart 2022 Cumartesi 10:39

Davutoğlu'ndan çarpıcı 'iktidar' mesajı: İzmir'de iddiamız...

'Gelecek Partisi olarak İzmir'de iktidarda mı yoksa muhalefette mi olmak istiyorsunuz' şeklindeki soruyu yanıtlayan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, "Ben hiçbir zaman azla yetinmedim. Arkadaşlarım da azla yetinmezler. Başbakanlık bırakırken şu lafı sarf etmiştim artık düşük profilli başbakan istiyorlar. İzmir'de de bizim iddiamız en güçlü parti olmak ve bu konuda da önemli mesafeler alıyoruz" dedi

Oktay GÜÇTEKİN/ EGEDESONSÖZ - Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu iki günlük İzmir programının ikinci gününde basın mensupları ile bir araya geldi. İzmir programı ve gündeme dair değerlendirmelerde bulunan Gelecek Partisi Lideri Davutoğlu sonrasında ise basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

İLK KEZ KEMERALTI'YI BU KADAR SAKİN GÖRDÜM
İzmir'de dün gerçekleştirdiği Tarihi Kemeraltı Çarşısı'ndaki gezisi ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunan Davutoğlu, "İzmir'de 2 günlük yoğun bir programda hemşerilerimiz ile buluştuk. İzmir bizim öncü şehirlerimizden biridir. Dışişleri bakanı ve başbakan olduğum dönemler, İzmir; yoğun geldiğim şehirlerden biridir. İzmir, bizim ufuk şehrimiz. Dün İzmir'de bir çok temasta bulunduk. İBB Başkanı Tunç Soyer'e nazik misafirperverliği için teşekkür ediyorum. İzmir'in geleceği ile ilgili önemli konular konuştuk. Kemerlatı ve Karşıyaka çarşılarında esnaf ile bir araya geldim. Her geldiğimde Kemeraltı'na giderim ancak ilk kez bu kadar sakin, esnafı bezgin ve halkımızı alışverişten uzak gördüm. Esnafın bezgin olduğu bir ülke orta sınıfın yok olduğu bir ülkedir. 2008'de dünyada kriz oldu ancak o krizden çıkmamızın sebebi orta sınıfın gelir adaletinde büyük bir kayıp yaşamasıydı. Ancak ülkemizde son dönemler özellikle cumhurbaşkanlığı sistemi ile orta sınıf fiilen yok oldu" diye konuştu.

İZMİR TÜRKİYE SİYASETİ İÇİN ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP
Siyasette İzmir'in önemli bir yer olduğunu, başbakanlık görevine geldiği ilk dönemlerde başbakanlık ofisi açması ile örnekleyen Davutoğlu, "Karşıyaka'da yine çok güzel karşılandık. 2-3 saat esnafla buluştuk. Çiftçilerimiz, sorunlar ile ilgili görüş veren vatandaşlarımız ile buluştuk. Ülkemizin geleceğinin, İzmirimizin geleceğinin daha aydınlık olabilmesi için bütün siyasal kesimlerin bir araya gelebilmesine gerektiğine inanıyorum. Başbakan olduğum zaman ilk aldığım kararlardan biri başbakanlık ofisini açmak olmak oldu. İzmir Türkiye siyaseti için önemli bir yere sahip. Bu kutuplaşmaları aşmak için yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Bir yangın bir deprem felaketi gibi her bir evde tencere felaketi yaşanıyor.  Gençler ile de bir araya geldik.  Biz kutuplaşmayı aşmak için 6 lider bir masada bir araya geldik. Bunun toplum nezdinde kabul görmesi de bizi mutlu etti. Bizlere bu birlikteliğin sürmesi gerektiği yönünde görüşlerini belirtiler. Çünkü toplum yoruldu. Bu yorgunluğun aşılması yolu da karşılıklı saygıya dayalı siyasi kutuplaşmanın aşılmasıdır" açıklamasında bulundu.

HİÇBİR ZAMAN AZLA YETİNMEDİM
İzmir'de gerçekleştirilen saha çalışmalarında Gelecek Partisi'ne yönelik nasıl bir ilgi olduğu ve İzmir'de ilk yerel seçimlerde iktidar mı yoksa muhalefet mi olmak istedikleri soruları üzerine konuşan Davutoğlu şunları söyledi:

"Ben hiçbir zaman azla yetinmedim. Arkadaşlarım da azla yetinmezler. Başbakanlık bırakırken şu lafı sarf etmiştim artık düşük profilli başbakan istiyorlar. İzmir'de de bizim iddiamız; en güçlü parti olmak ve bu konuda da önemli mesafeler alıyoruz. 2020 yılında deprem vesilesi ile gelmiştim... Onur Bey'in kısa sürede İzmir'de iyi bir altyapı oluşturduğunu gördüm. Sokakta ta güzel bir ilgi vardı birkaç yüz metreyi birkaç saatte gidebildik. Biz eğer kalsaydık bütün gece kalabilirdik. Bu bütün Türkiye'de böyle. Biz Gelecek Partisi olarak İzmir'de bütün ilçelerde hazırlanacağımızı ve nasıl seçim olursa olsun en iyi şekilde seçime gireceğimize inancımız tam. Halkımız yeni şeyler, yeni çözümler duymak istiyor. Gelecek Partisi de inşallah İzmir'de bu çerçevede büyüyecek."

İDDİASIZ BİR PARTİDE HERHANGİ BİR REKABET OLMAZ
Gelecek Partisi'nin İzmir'de örgütlenemeye başlamasının ardından yaşanan ilçe başkanlıkları istifaları ve il başkanı değişimleri ile ilgili de 'dinamizm' vurgusu yapan Davutoğlu, "Siyasi partiler dinamik yapılardır. Özellikle yeni kurulan siyasi partilerde bir ümit varsa ilgi doğar ve bu rekabeti beraberinde getirir. İddiasız bir parti de herhangi bir rekabet olmaz. Bir çekim alanı oluşturmaz. Yeni kurulan partilerde ilk yıllarda bu ilgi ve yeni kurulmuş olmasından dolayı eki oluşturma konusunda değişimler yaşanabilir bunlar normaldir. Ben bunu partimizin dinamizmi olarak görüyorum. Onur Bey'in de kısa sürede bu süreci tamamlayacağını düşünüyorum. Bizde kutuplaşma olmaksızın, etnik ve dini  konular dışında tüm hareketlenme dinamizmdir" dedi.

BİR MEMUR SADECE BENİM BİR PAYLAŞIMIMI BEĞENDİĞİ İÇİN KARS'A SÜRÜLDÜ
Partisi ile ilgili yapılmış bir anket olup olmadığı ve varsa anketlerde nasıl bir durumda olduğu yönündeki sorulara da yanıt veren Davutoğlu, "Anketlerde çok farklı tablolarla karşılaşıyoruz. Çok ciddi bir yükselme ivmesi kazanmış durumdayız. Anketlerin doğru netice vermesinin birkaç ön satırı vardır. Birincisi korku ikliminin olmamasıdır. Ancak bugün Türkiye'de öyle bir tablo oluştu ki; herkeste iki değil, üç yüz oluştu. Bu odada iktidarı eleştiren, diğer odada iktidarı desteklediğini söyleyebiliyor. Geçtiğimiz haftalarda kayınpederimi kaybettim malumunuz üzere. Bugün iktidarda olan ve iktidara yakın olan dostlarımız diğer dostlarımız aracılığı ile mesaj gönderip 'telefonlarımız dinleniyor taziyemizi iletir misiniz?' diyenler oldu.  Taziyede bile bunlar oluyorsa vatandaşın kendisine uzatılan mikrofona başka bir siyasi parti söylemi çok zor... Van'da bir memur sadece benim bir paylaşımımı beğendiği için Kars'a sürüldü. Böyle bir ortamda anketlerin çok doğru ölçmesini beklenemez. Seçim yaklaşmadıkça gerçek kanaatler oluşmaz. Türkiye'de maalesef anket bir sektör haline dönüştü. Bunun örnekleri kamuoyunun çok yekin bir anket kuruluşunun 'Türkiye'yi kimin yönetmesini istiyorsunuz diye 12 lider konuşmuş ancak bir tek bizim partimiz ve bizim adımız yok. Bu İzmir'de de yaşandı. Gelecek Partisi İzmir il yöneticisine sıradan bir vatandaş gibi geliniyor ve kimi destekliyorsunuz diye sorulduğunda bir tek bizim adımız olmadığı görülüyor. 'Ben Gelecek Partisini desteklemek istiyorum' dediğinde de 'listede ismi yok sizi ya kararsız ya da başka bir yere yazalım' deniliyor. Bu tür şeyler bizim şevkimizi kırmaz. Mücadele azmimizi artırır" ifadelerini kullandı.

SİSTEM SAĞLAM BİR ZEMİNE OTURMADIKÇA, KİŞİLERİ NASIL ETKİLEYEBİLECEĞİNİ GÖRDÜK
6 siyasi partinin güçlendirilmiş parlamenter sistem ile ilgili görüşmesi konusunda da değerlendirmelerde bulunan Davutoğlu, "Güçlendirilmiş parlamenter sistem konusunda elde edilen mutabakat çok önemli. Mesele sistem meselesi. Biz tek başına bir kişiye güvenerek yol alamayız. Sistem sağlam bir zemine oturmadıkça, kişileri nasıl etkileyebileceğini gördük. O yüzden önce sistem. Bu nedenle mutabakat çok öncelikli. İttifak bir seçim ile ete kemiğe bürünür. Bu bir seçim ittifakı değil. 2018 seçimleri sonrası da Saadet Partisi de ittifak altında devam etmedi. Benim kanaatim mümkün olan en kısa sürede yapılandırılmış, ilkeleri ortaya konmuş bir ittifak yapılanması" diye konuştu.

NASIL BİR ETKİ YARATACAĞINI GÖRECEĞİZ
Tansu Çiller'in kuracağı belirtilen parti hakkında da konuşan Davutoğlu, "Tansu Çiller'in parti kurması konusunda şunu söylemek gerekiyor; Türkiye'de herkesin parti kurma hakkı vardır. Parti kurmak demokrasilerde olur bu nedenle demokrasi gereği bunu savunmak gerekir. 2018 yılında Türkiye'de sadece 2 parti kuruldu. 2019 seçimlerden de 2 parti kuruldu. 2019 Aralık'ta biz Gelecek Partisi'ni kurduk ve sonrasında Türkiye'de 35-40'a yakın parti kuruldu. Bütün baskılara biz göğüs gerdik. İktidarın çözülmesi dağılması ihtimali arttıkça partilerin sayısı artı. Kimileri tabela partisi olarak kaldı kimileri örgütlendi. Ben bunu Gelecek Partisi'nin siyasete getirdiği dinamizm olarak görüyorum. Sayın Çiller'in kuracağı partinin nasıl bir etki yaratacağını da göreceğiz" dedi.