GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
2 Haziran 2020 Salı 14:35

Dava öncesi önemli gelişme: MASAK Raporu’nda neler var?

FETÖ/PDY soruşturma kapsamında uzun süredir tutuklu bulunan Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz’un mali durumu ve banka hesapları üzerinde yapılan araştırma tamamlandı. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Oğuz’un FETÖ/PDY bağlantılarının mali konularda da görünür bir şekilde olduğunu raporuna yazdı.

EGEDESONSÖZ- Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz ve avukatları 19 Haziran’da görülecek yeni duruşmaya hazırlık yaparken Oğuz’un cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldığı son mahkemede Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporu gündeme gelmişti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kara para aklama suçunun araştırılması ve incelenmesi ile görevlendirilen,  1997 yılından bu yana faaliyette olan MASAK, Başkan Oğuz hakkında hazırladığı raporu mahkemeye göndermişti.

Raporun ayrıntılarında; en dikkat çeken kişi FETÖ’nün emniyet mahrem imamı Ayhan Kurt ile ilgili bilgiler oldu.  MASAK, Kurt ile Oğuz arasında para alışverişi olduğunu belirtti.

Oğuz’un sahibi olduğu Nokta Mali Müşavirlik Şirketi’nde defteri tutulan şirketler arasında yer alan SEGAS ALÜMİNYUM SAN.TİC. LTD.ŞTİ’ne vurgu yapılırken şirketin sahibi Ayhan Kurt’un firarda olduğu, hakkında yakalama kararı bulunduğu belirtilmişti. Şahsın, Emniyet Mahrem İmamı olarak kayıtlarda yer aldığı anlatılırken savcılık tespitinde Fatih kod adını kullandığını, “Büyük Bölge-Küçük Bölge-Planlanan il İzmir” şemasında kaydının bulunduğu dile getirilmişti. MASAK, Oğuz’un gözaltına alındığı süreçte ve tutuklandığı süreçte dahi sözleşmesi devam eden BATITEK YAPI VE YAPI MALZ. LTD. ŞTİ’nin de sahibi olan Ayhan Kurt’un Oğuz’un hesaplarına yüklü miktarda para gönderdiğine vurgu yaptı.

İzmir Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde işlem gören dosyasının bulunduğu bilinen Kurt ile ilgili Başkan Oğuz o dönem,  “Asla bilgim yok. İş ilişkisi dışında başka bir şey söz konusu değil. Tüm iddiaları iddianameden öğrendim” açıklaması yapmıştı.

MASAK’ın vurgu yaptığı para ilişkisi içinde ayrıca Pirtaş Mermer isimli şirketin sahibi Cenk Küçükakın da yer alıyor. Savcılık kayıtlarında “etkin pişmanlık hükümlerinden” yararlandığı belirtilen Küçükakın, Oğuz’un Afrika’da ticaret yapmak için kurulan YEN-BU isimli şirkette bulunan hisseleri devralmıştı. Oğuz’un kurucusu olduğu şirketteki yüzde 10’luk hissesini devir alan Küçükakın ile birlikte ortaklar arasında; Kanun Hükmünde Kararname(KHK) ile kapatılan İzmir Üniversitesi'nin mütevelli heyeti üyesi ve Fatih Koleji'nin sahiplerinden olan İsmail Selim Doğanata, Kutlusan Şirketi Ortaklarından Abdullah Büyükkutlu, Murat Özer, Hüseyin Boyacı, Yavuz Selim Barbaros, Faruk Demirkol, Engin Badem ve Fatih Alım gibi isimler bulunuyordu.

Burak Oğuz’un avukatları MASAK raporuna tepki gösterirken bilirkişi incelemesinin sağlıklı olmadığını iddia etmişti.

Öte yandan Oğuz’un avukatları daha önce mahkemeye sunulan fakat pandemi nedeniyle dinlenemeyen tanıkların isimlerini birdi. Yeni duruşmada dört kişilik tanık listesinin mahkeme tarafından dinlenmesi bekleniyor.