GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
28 Mayıs 2024 Salı 09:04

Dans kurslarında denetimsizlik... 'Şikayetçi olun'

Sanatın bir dalı olan dansın kurslar adı altında kurulan işletmeleri İzmir’in İl Spor Müdürlüğü’nden çalışma izni olan tek tango kursu Tangoizm’in işletmeni Burak Özçelik anlattı. Alkol ruhsatı olmadan yapılan alkol satışlarını, kurslar içerisinde kullanılan uyuşturucuyu, dernek adı altındaki denetimsizlikleri, fatura tezgahlarını ve daha birçoğunu ortaya seren Özçelik, denetimlerin arttırılmasına yönelik olarak vurgu yaptı.

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – Genç ve orta yaşlı kitlenin sosyalleşmek ve dans öğrenmek için yoğun ilgi gösterdiği dans kurslarının masum olmayan karanlık yüzüne dair İzmir’in İl Spor Müdürlüğü’nden çalışma izni olan tek tango kursu Tangoizm’in işletmeni Burak Özçelik, açıklamalarda bulundu.

Bu karanlık yüze karşı olarak denetimlerin öneminin altını çizen Özçelik, ‘merdiven altı’ dans kurslarının içerisinde yaşanan kaçak alkol, uyuşturucu, fatura tezgahı ve tacizlere dair duyduklarını anlattı.

‘RUHSAT OLMADAN DANS KURSLARINA ALKOL BARI BİLE AÇIYORLAR’
İşletmelerde alkol satışı için ruhsat zorunluluğu olduğunu hatırlatan Özçelik, bazı dans kurslarında alkol barının bulunduğunu belirterek “Mekan için büyük bir yer tutuyorlar ve içine cin, alkol ve şarap gibi alkollü içecekler koyuyorlar. Çalışma izni ve ruhsat olmadan alkol satışı yapıyorlar. Kursun içerisinde alkol barı bile bulunduruyorlar. Bu tarz eğilimler çok yoğun. Bu tip yerlerde sözde iş yapıyorlar. Bunun için özellikle çalışma iznini ve belgelerin üzerine bastırıyoruz. Çalışma izni bir kursun bütün elemelerden geçtikten sonra aldığı en son belge. Biz içeriye bira bile sokmuyoruz” dedi.

‘UYUŞTURUCU KULLANILDIĞINA DAİR DUYUMLAR ALIYORUZ’
Dans kurslarında alkolün dışında uyuşturucunun da bir nebze yaygın olduğunu belirten Özçelik, bazı kurslara dair böyle duyumlar aldıklarını belirterek, “Dans kurslarının sıkıca denetlenmesi lazım. Bizim kulağımıza farklı kurs yerleri için ‘burada uyuşturucu tüketiliyor’ diye duyumlar geliyor. Buraların denetiminin çok sık olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

‘UYUŞTURUCU VE ALKOL İÇMEZSEN DANS EDEMEZSİN DİYORLAR’
‘Cesaret’ bahanesiyle özellikle genç yaştaki kursiyerlere uyuşturucu ve alkolün ‘merdiven altı’ kurslarda özendirildiğini anlatan Özçelik, “Alkol ve uyuşturucu için gençlere ‘içmezsen dans edemezsin’ gibi söylemler kullanıyorlar. Birkaç alternatif yani merdiven altı yerde alkol ve uyuşturucu bulunduruluyor. Dans kursiyerleri de alkol kullanıyor. 20 kişilik ortamlarda bir araya geliyorlar ve bu sayı ilerleyen saatlerde azala azala bir iki kişi kaldığı zaman uyuşturucu satışı ve kullanımı oluyor bu tip mekanlarda” dedi.

‘ALKOL VE UYUŞTURUCU İLE TACİZ GİBİ OLAYLAR DUYDUM’
Alkol ve uyuşturucu etkisiyle dans etkinliklerinin ardından taciz olaylarının kulaklarını geldiğini belirten Özçelik, “Birkaç yer sahibi için zorla bir şeyler yapma, taciz gibi olaylar duydum. Alkol ve uyuşturucu ortamında yanındaki kadınlara sarkıntılık edildiğini duydum. Alkollü dans etkinliği sonrasında baş başa kalıyorlar, orada bir girişimde bulunulmuş. Birkaç kişi üzerinden duydum bunları. Maruz kalanın direkt olarak polise başvurması gerekiyor bu durumlarda. Alkol ve uyuşturucu ile durumu istismar edenler oluyor” ifadelerini kullandı.

‘DERNEK ADI ALTINDA DENETİMDEN VE VERGİDEN KAÇIŞ’
Dans kurslarının vergiden ve denetimden kaçmak için kurslarını ‘dernek’ adı altında kurduğunu ve bu sayede pek çok şeyden devlete vergi ödemekten kaçtıklarını anlatan Özçelik, “Faturadan kaçmak için dernek adı altında dans kursu kuruyorlar. Dernek kurduktan sonra olay bitiyor. Zabıta geldiği zaman içeri giremiyor, dernek olunca kimse karışmak da istemiyor. Polis geldiğinde aktivite yapıyoruz deyip savuşturuyorlar. Bu bir ara sistem açığı idi. Bir karar alındı ve dernekler bu tarz aktivite yaparsa artık kulüpleşmek zorunda. Kulüp olup da bir aktivite yaparsan bir tesisi olması lazım. Tesis için de işletme kur diyor. O tarz dayatmalar geliyor. Kulüp yaptığın anda vergi vermeye başlıyorsun otomatik olarak. Bu yılın sonuna doğru bizim tarzda aktivite yapanların hepsi kulüp olmak zorunda olacak. Kulüp olmasa dahi işletme gibi çalışma zorunda olacak” dedi.

‘DANS KURSLARI BAŞIBOŞ BIRAKILIYOR’

Özçelik şunları söyledi:

“Bana denetime gelsinler isterim aynı oranda da gidilsin isterim. Burası 3 yıldır, hiç denetleme olmadı. Bir defa kontrole geldiler başvuru yaptığımızda. Başvurmadığımız bir zaman gelmeleri lazım. Onlar gelmedi ama 20 defa gitmişimdir. Biraz başıboş bırakılıyor, kimse de gelmek istemiyor bu tip durumlardan dolayı. Her girenin çıkanın buraları denetleyip en kötü ihtimalle şikayet etsinler. Bu tip yerler CİMER’e yazılıp şikayet edilmeli. Eksik belge olduğu zaman işletmenin durdurulması lazım. Eksik belgelerle iş yapmaya devam edenler var hala. Eğitmenlik belgesi ve çalışma izni olmadan kursu açık tutmaya devam ediyorlar. Yer açmak için ikinci kademe, ders vermek için birinci kademe eğitmenlik belgesi olması lazım”

NELERE DİKKAT ETMELİ?
Çocuklarını dans kursuna güvenle yollamak isteyen velilere veya sağlıklı dans etmek isteyen kursiyerlere seslenen Özçelik son olarak şunları söyledi:

“Veliler veya kursiyerler gittikleri yerlerde mutlaka çalışma izinlerine dikkat etsinler. Çalışma izni en son verilen şey. Çalışma izni var mı diye mutlaka baksınlar. Mümkünse İl Spor Müdürlüğü’ne kaydı sorsunlar. Çalışma izninin sahte belgesini de çıkarmış olabilirler. Eğitim belgesi var mı diye de baksınlar. Bir de fatura istesinler nereye para verdiklerini görsünler. Direkt fatura kesmeyen yerler de var.