GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
19 Ocak 2023 Perşembe 08:33

Dağ incirine ihracatçı reçetesi!

Ege İhracatçılar Birliği (EİB) Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, incir üretiminde özellikle dağ inciri konusunda önlem  çağrısında bulunarak “Küresel ısınma ve iklim değişikliğinden dolayı en fazla etkilenecek yerler orası. Yağışlar az olduğunda, yapraklar gazelliyor, incirler etkileniyor. Bu noktada gölet projeleri acil olarak hayata geçirilip damlama sulamanın yapılması gerekiyor. Bir incir ağacı 20-30 yıldan önce yetişmiyor. Elimizden kaybetmememiz gerekiyor” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- EİB Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Işık, önemli bir ihracat kalemi olan incirde yaşanan kuraklık ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Başkan Işık, kuraklığın özellikle dağ incirinde sorun yaratabileceğini kaydederek çözüm önerileri sundu.

İNCİRDE SU POLİTİKASI ŞART!
Işık açıklamasında “En lezzetli incirler, Aydın Bölgesi’nde dağlarda yetişiyor. Ovada da yetişmekle birlikte,  nefaseti yansıtan dağ bölgesinin inciri. Küresel ısınma ve iklim değişikliğinden dolayı en fazla etkilenecek yerler orası. Yağışlar az olduğunda, yapraklar gazelliyor, incirler etkileniyor. Bu noktada gölet projeleri acil olarak hayata geçirilip damlama sulamanın yapılması gerekiyor. Türkiye’nin olmazsa olmazı basınçlı sulama, kontrollü sistem… Kuraklığı en çok yaşayacak ülke çok hızlı bir şekilde teşviklerle gölet projesi olarak hayata geçirilebilir. Bir incir ağacı 20-30 yıldan önce yetişmiyor. Elimizden kaybetmememiz gerekiyor. İnciri koruyabilmemiz için sadece incirle ilgili bir su politikası olması gerekiyor. Üzüm bağları düz ovada ancak incir öyle değil” dedi.

JES KONUSUNDA DİKKATLİ OLUNMALI
İncir yetiştirilme bölgesinde jeotermal enerji santrallerinin varlığına dikkat çeken Başkan Işık, “İkinci bir unsur ise jeotermal kaynaklar, jeotermallerle ilgili de dikkatli olmamız gerekiyor. Artıları, eksilerini değerlendirmemiz gerekiyor. İncir ve zeytinle ilgili üniversiteler çalışmalar yapıyor ancak incirin başka yetiştiği bölge yok. Hassasiyet oradan geliyor. Aydın’ın dışında o özellikte incirler yo.” ifadelerini kullandı.

UZAKDOĞU’DA BİZİM İNCİRLERİ GÖRÜNCE ŞAŞIRDILAR
İncir ihracatında Uzak Doğu pazarı noktasında hedef belirlediklerini kaydeden Başkan Işık, “Başta Avrupa’da olmak üzere resesyonla birlikte ihraç kalemlerinde düşüş var. Bunu aşmak için acil eylem planı devreye sokuldu. Bu da uzak, denizaşırı ülkelere ihracat konusu… Bununla ilgili çalışmalar var, bu ülkeler kuru meyve tüketicisi de değil. Ürünü tanıtıyoruz. Yaklaşık 10 yıldır yapıyoruz. İran’dan alıyorlardı inciri, küçücük oluyor. Bizim incirleri görünce şaşırdılar. O ülkelerde fark yarattık. Pek çok ülkeye ihracat yapıyoruz. Güney Kore ve Malezya projemiz var. Japonya’da da çok yol kat ettik. Tarım Birlikleri olarak 6 tane birlik fuarı düzenleyerek ürünlerimizi tanıtıyoruz” şeklinde konuştu.

Uzak Doğu’nun yanı sıra ABD’ye yönelik ihracat konusunda çalışmalar yürütüldüğünü kaydeden Işık şunları söyledi:

“Türk gıda ürünlerinin ABD'de de tanıtılması ve bilinirliğinin artırılması için EİB bünyesindeki altı gıda birliğinin Ticaret Bakanlığı desteğiyle yürüttüğü Turquality projesine değinen Işık, “Yeni hedef pazarlarda ‘turquality’ projemiz var. Bu proje ürün bazlı yapılan tanıtım projesidir. ‘Turkish Taste’ dediğimiz Amerika’ya yönelik farklı yaş gruplarına hitap etmek, şeflerinin kullanımına katmasını sağlamak, üniversiteleri bilgilendirmek gibi temelden bir çalışma başlatıldı”