GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
26 Aralık 2023 Salı 16:33

DTO'dan vize muafiyeti yorumu: Karşılıklı olmalı

Aralık ayı meclis toplantısında konuşan İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk Türkiye ve Yunanistan arasında adalara gidişte vize muafiyetinin kaldırılması ile ilgili olarak, “Türkiye’den Yunan adalarına 1 milyonun altına düşmeyen bir turist akını var. 1 milyon kişinin Yunanistan’a gitmesi bizim turizm giderimiz olarak görüyorum. Bu işlerin karşılıklı bir şekilde olması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Diren ÇELİK / EGEDESONSÖZ - Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Aralık ayı olağan meclis toplantısı, İzmir Şubesi Meclis Başkanı Argun Gündüç idaresinde, İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, yönetim kurulu ve oda üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Başkan Öztürk, meclis konuşmasına şehit olan Mehmetçiklere rahmet ailelerine başsağlığı dileyerek başladı.

YÜKSEK NAVLUNLARA HAZIR OLMALIYIZ
Gazze’de başlayan savaş sebebiyle gemilerin rotalarını değiştirdiğini bununda maaliyet, arttırdığını ifade eden Öztürk, “Doğu Akdeniz kruvaziyer turizmini, şimdi de dünya deniz taşımacılığı sekteye uğratıyor. Kızıldeniz’de seyreden gemilere saldırılar nedeniyle özellikle konteyner gemileri rotalarını Süveyş Kanalı yerine ümit burnuna çeviriyor. Global ticaretin yüzde 16sı Süveyş’ten yapılıyor. Asya ile Avrupa arasındaki en kısa deniz rotası olan Süveyş, global ticaretin yüzde 12’sinin, toplam konteyner trafiğinin yüzde 30’nun geçtiği bir suyolu olması nedeniyle çok kritik bir önemde. Gemilerin rota değişikliği, varış süresinin 10-14 gün uzamasına ve ortalama bir milyon dolarlık ekstra yakıt maliyetine neden oluyor. Nitekim (Drewry) Dünya Konteyner Endeksi, 21 Aralık’ta yüzde 9 yükselerek 1,661 dolara çıktı. Ekim ayında 1000 dolara kadar gerileyen Şangay/Rotterdam hattında 40’lık konteynerin spot navlunu ise bir haftada yüzde 16 artarak 1,667 dolara yükseldi. İlk Süveyş’teki saldırıdan zarar gören hattın tekrar Süveyş’e döndüğünü öğrendik. Her hâlükârda yüksek navlunlara hazır olmamız gerektiğini düşünüyoruz. 2024 birçok geminin denize indiği yıl olduğu düşünülürse gemi armatörlerinin çıkış noktası olması gerekir” ifadelerini kullandı.

2024 YILI KOLAY GEÇMEYECEK
Ülkemizde ve ihracat pazarlarımızdaki zayıf talebin limanlarda etkisini gösterdiğini belirten Öztürk, “Denizcilik Genel Müdürlüğü verilerine göre limanlarımızda ilk 11 ayda 11,4 milyon TEU konteyner elleçlendi. Geçen yıla göre karşılaştırdığımızda konteyner trafiği yerinde saydı. Geçen yılla kar dökme yükte 500 milyon ton ithalat ihracat yükü. İzmir limanlarında elleçlenen toplam konteynerin 1 milyon 850 bin TEU’ya ulaşacağını tahmin ediyoruz. Uzmanlar, 2024 yılı küresel ekonomi beklentisini “Kriz yok ama büyüme de yok” şeklinde ifade ediyorlar. İç talebin ciddi ölçüde kısıldığı, ihracat pazarlarındaki alım gücünün azaldığı bir konjonktürde imalatta ve ticarette rekabetçi yollar bulmak durumundayız. Küresel iklim değişikliğine karşı bir çözüm olarak ortaya çıkan Yeşil Dönüşüm, ülkeler arasındaki rekabette güçlü bir araç olarak kullanılacaktır. Nitekim bazı işletmelerin sınırda karbon uygulamasını gerekçe göstererek Türkiye’den taşınma kararı alması üzerinde dikkatle durmalıyız. Dolayısıyla 2024’ün kolay geçmeyecek, en önemli gündemimiz Yeşil Taşımacılık ilk sıralarda yerini alacaktır” dedi.



TÜRKİYE LİMANLARINA GELMELERİNİ SAĞLAMALIYIZ
Türkiye – Yunanistan arasında yapılan anlaşma sonucu adalarda vizenin kaldırılma kararını değerlendiren Öztürk, “Yunan adalarına gitmek için önceden günlerdir randevu bekliyorduk. Belgeler hazırlıyorduk. Aynı denizi paylaşan iki ülkenin bu tür ticari ve sosyal bağlantıların olmasını zaten gereken bir durum. Bence kapıda da olsa vize alınmaması gerekir. 7 günlük vize alınıyor ama yine ücret ödeyip dosyaları hazırlamak zorunda kalıyorsunuz. Denizcilik açısından güzel feribotlar inanılmaz iş yapacaklar ama bizim turizm gelirlerimiz var 50 milyon ziyaretçiye ulaşıldı ama 1 milyon kişinin yunan adlarına gidiyor olması bizim turizm giderimiz. Ama öyle bir trafik var ki bu yıl Çeşme-Sakız hattında yolcu sayısı 150 bine, Kuşadası-Samos hattında ise 85 bine.  Türkiye’den yunana adalarına 1 milyonun altına düşmeyen bir turist akın var. 1 milyon kişinin Yunanistan’a gitmesi bizim turizm giderimiz olarak görüyorum. Bu işlerin karşılıklı bir şekilde olması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda bizim üzerimize düşen görev, cazibe merkezi yaratıp o insanları Türkiye limanlarına gelmesini sağlamaya çalışmalardır” diye konuştu.