GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
30 Eylül 2024 Pazartesi 17:24

DTO Başkanı Öztürk’ten 'körfez' yorumu: Balık tüketimi azaldı!

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, körfezdeki kirlilik nedeniyle balık tüketiminin düştüğünü belirterek, "İzmir'de balık tüketimi çok azaldı. İnsanlar korkuyor" dedi.

İMEAK DTO İzmir Şubesi eylül ayı olağan meclis toplantısı DTO İzmir Şubesi Meclis Başkanı Argun Gündüç idaresinde gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, İzmir Körfezi'nde balık ölümleri, ağır koku ve kirliliğin yaşanmaya devam ettiğini söyleyerek, "Bu ay körfezi kurtaracak bir acil müdahale konusunda siyaset üstü ve bilimsel bir yaklaşımın sağlanması hepimizi mutlu etti. 'Körfez kendi kendini temizler' algısı yanlış. Bir şeyleri tedavi etmediğiniz sürece körfezin kendi kendini temizlemesini beklemek absürt bir bekleyiş olur. Bilim insanlarının çeşitli önerileri var. Bu önerilerden hangileri doğruysa uygulamaya konulduğunda inancım tamdır ki körfez yaşanır hale gelebilecek. Ne kadar zaman sonra olur bilmiyorum. En kolay temizlik kirletmemektir. Kirletmediğimiz sürece temiz olacak. Yeni sezona 'vira bismillah' diyerek başlayan balıkçılık sektörüne bereketli, kazançlı sezonlar dilerken, körfezdeki kirlilik nedeniyle balık tüketiminin düştüğünü üzülerek öğrendik. İzmir'de balık tüketimi çok azaldı. İnsanlar korkuyor" ifadelerini kullandı.

'TURİZM SEZONU ÇOK KÖTÜ GEÇTİ'
Ocak-Ağustos döneminde ülkemize kruvaziyer ile 749 gemi ile 1 milyon 196 bin yolcu geldiğini söyleyen Öztürk, "30 Eylül itibariyle; İzmir Limanı'na 46 gemi ve 130 bin yolcu, Egeport Kuşadası Limanı'na 407 gemi ve 586 bin yolcu, Ulusoy Çeşme Limanı'na 65 gemi ve 28 bin yolcu geldi. Yunan hükümetinin adalara gelen yolculardan almayı planladığı ek vergi kruvaziyer sektöründe çeşitli endişeler yaratsa da ülkemize yakın adaların vergi dışı tutulacağı beklentisi var. Türkiye'deki turizmciler biz daha ucuzuz demeye başladılar. Hala pahalılar. Bu sene sezon çok kötü geçti. Ümit ediyorum 2025 böyle olmaz. Birçok işletmecinin işini terk ettiğini biliyoruz. Diğer yandan Yunan adalarına seyahatlerde ağustos ayı da canlı geçti. Şu ana kadar Kuşadası-Samos hattında yolcu sayısı 110 bini, Çeşme-Sakız hattında 150 bini geçti" dedi.

'ALİAĞA LİMANLARI YÜK ELLEÇLEMEDE REKOR KIRIYOR'
Limanlarımızda ilk 8 ayda 9 milyon 61 bin TEU konteyner elleçlendiğini aktaran Öztürk, "Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 civarındaki artış var. Bu artışta aktarma yükleri etkili oldu. İhracat yüklerinde ise azalma devam ediyor. İzmir Limanı ve Aliağa Limanları'nda elleçlenen yük Ocak-Ağustos döneminde toplam 1 milyon 600 bin TEU'ya yaklaştı. Aliağa Limanları Türkiye'deki rekorları kırıyor. Aliağa limanlarında artış yüzde 35 oldu" diye konuştu.(DHA)