GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
13 Ekim 2022 Perşembe 09:01

DSP'li Karakülçe transfer görüşmesini anlattı: Bize iki vekil önerdi!

AK Parti’ye geçtiğini duyuran Bağımsız İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi’ye teklif götürdüklerini açıklayan Demokratik Sol Parti Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Karakülçe, yapılan görüşmenin detaylarını anlattı. Karakülçe, Çelebi’nin kendilerine Memleket Partisi’nin milletvekilleri Özcan Özel ve Hüseyin Avni Aksoy ile görüştürebileceğini söylemesi üzerine şunları söyledi: "Kimseyi ayartıp DSP’ye transfer etmek gibi niyetimizin olmadığını açıkça ortaya koydum. Bir anda sessizlik oldu. Arkadaş, ikinci görüşmeye fırsat kalmadan AK Parti’ye geçti"

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Partiler arası geçişleriyle gündeme oturan Mehmet Ali Çelebi, İzmir Milletvekili seçildiği CHP’den 29 Ocak’ta istifa etmiş, 17 Mayıs 2021’da Memleket Partisi’ne katılmıştı. 25 Şubat 2022’de Memleket Partisi’nden de istifa eden Çelebi, bir süre Bağımsız Milletvekili olarak kaldıktan sonra 11 Ekim’de AK Parti’ye transfer olmuştu. Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın, Çelebi’ye üç kez davette bulunduğunu ve kabul ettiğini, ancak sürpriz bir şekilde AK Parti’ye geçtiğini açıklamasının ardından, Çelebi ile o dönemde Demokratik Sol Parti’nin de ilgilendiği ortaya çıktı. DSP Genel Başkanı Selçuk Karakülçe, Mehmet Ali Çelebi ile Meclis’teki odasında bizzat kendisinin görüştüğünü açıkladı, “Bize Memleket Partisi’ndeki milletvekilleri ile görüştürebileceğini söyledi” dedi.

GENEL BAŞKAN AKSAKAL, ÇELEBİ İLE GÖRÜŞMEMİ İSTEDİ
11 partiyle görüştüğünü açıklayan Mehmet Ali Çelebi ile yaptığı görüşmede aralarında geçen diyaloğu Egedesonsöz’e anlatan DSP Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Karakülçe, “Çelebi Memleket Partisi’nden istifa ettikten sonra, Genel Başkanımız Önder Aksakal beni aradı. Selçuk Bey sen İzmirlisin. İzmir milletvekili bu arkadaş, Silivri’de Atatürkçü duruşuyla dikkat çekti. Git, kendisiyle görüş, DSP’de siyaset yapsın, çağrısında bulundu. Hemen Ankara’ya gittim, Çelebi ile TBMM’deki odasında görüştüm” dedi.

Karakülçe, bu görüşmede Çelebi’nin, Memleket Partisi’nin milletvekilleri Özcan Özel ve Hüseyin Avni Aksoy ile görüştürebileceğini söylediğini belirterek, şu bilgileri verdi:

BİZ, ATATÜRKÇÜ KİMLİĞİNE İNANDIĞIMIZ İNSANLARLA YOL YÜRÜRÜZ, DEDİM
“İlkesel bazda izlediğimizde Silivri davalarındaki duruşu, çizgisi bizde Atatürkçü, çağdaş, laik demokratik Türkiye Cumhuriyeti için mücadele veren birisi izlenimi bırakmıştı. Cumhuriyet Halk Partisi’nde doku uyuşmazlığı olabilir, Demokratik Sol Parti’ye davet edelim, dedik. Genel Başkanım Önder Aksakal, İzmirli olmam nedeniyle, İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi ile görüşmemi istedi. TBMM’deki odasında bir araya geldik Çelebi ile. Görüşmemizde Türkiye’yi büyük sıkıntıların beklediğini, bunun için mücadele verilmesi gerektiğini anlattı. Kısa zamanda iki parti değiştirince, yanlış anlaşılabileceğini, dolayısıyla bir süre dinlendikten sonra karar verebileceğini ifade etti. Sık sık parti değiştirmenin doğru olmadığına dair görüş bildirdi. Biz de saygı duyduk, bir süre sonra tekrar görüşelim, dedik. Bize önerileri de oldu, Memleket Partisi’nin milletvekilleri Özcan Özel ve Hüseyin Avni Aksoy ile görüştürebileceğini söyledi. Demokratik Sol Parti’nin, rahmetli Bülent Ecevit’in kurduğu, Atatürkçülüğü tartışılmaz, dağ gibi bir parti olduğunu, üç sefer iktidar gördüğünü hatırlatarak; biz illa herhangi bir milletvekiliyle Meclis’te temsil edilelim derdinde değiliz; biz Atatürkçü kimliğine inandığımız insanlarla yol yürürüz, dedim. Kimseyi ayartıp DSP’ye transfer etmek gibi niyetimizin olmadığını açıkça ortaya koydum. Bir anda sessizlik oldu. Arkadaş, ikinci görüşmeye fırsat kalmadan AK Parti’ye geçti.”

İYİ PARTİ’YE, MHP’YE GEÇSE, İNANIN BU KADAR ŞAŞIRMAZDIK
Mehmet Ali Çelebi’nin AK Parti’ye geçişini değerlendiren DSP Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Karakülçe, “Bu son gelişme, bizde büyük bir hayal kırıklığı yarattı. AK Parti’ye geçmesiyle birlikte, Çelebi’nin, kendi dillendirdiği ilkelerinde samimi olmadığını net bir şekilde gördük. Hiç etik olmadı. Bizim inandığımız manadaki çizgiye oturmadı” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Pekala İYİ Parti’ye geçebilirdi, pekala MHP’ye geçebilirdi. Bu transferler anlaşılabilir, kabul görebilirdi. Ama AK Parti’ye geçmesi, onun dilinden düşürmediği ilkelerde samimi olmadığını çok net biçimde ortaya koydu. Kendisini Atatürkçülüğü önceleyen birisi olarak biliyorduk. Meğer Atatürk gibi bir büyük değeri ve onun eserlerini unutturmaya, ortadan kaldırmaya çalışan bir partiye katıldı. Eksen kayması yaşayan bu arkadaş iyi ki partimize katılmamış. Gerçi DSP’ye katılmış olsaydı da gerçek yüzü ortaya çıktığında yalnız kalır, bizde de barınamazdı; tıpkı Memleket Partisi’nde olduğu gibi. Kısa zamanda sık sık parti değiştirmenin doğru olmayacağını söyleyen o vekil, bu genç yaşta 21 aylık süreçte iki parti değiştirip üçüncü partiye geçiş yaparak inanılmaz bir rekora imza attı. Siyaset böyle şeyleri kaldırmaz. Üzerinizde kara bir leke olarak kalır. Mehmet Ali Çelebi vakası, siyasetin ve siyasetçinin güvenirliğini yitirmesi anlamında önemli bir vakadır.”