GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
30 Mayıs 2022 Pazartesi 08:40

DSP'li Karakülçe tepkili: Öğretmenleri açlığa mahkum ettiler!

Sözleşmeli öğretmenlerin 120 saat derse girerse, asgari ücretin de altında, en fazla 3 bin 360 lira para alabildiğini belirten DSP Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Karakülçe, “İktidar, ücretli statüsündeki öğretmenlerimizi, bilerek ve isteyerek açlığa mahkum etmiştir. Bu kabul edilemez. Geleceğimiz çocukları yarınlara hazırlayan öğretmenlerimize böylesine komik bir paraya çalışmak reva olamaz” dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Demokratik Sol Parti Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Karakülçe, atanamayan öğretmenlerle ücretli öğretmenler içler acısı halini gündeme taşıdı. Karakülçe, özellikle ücretli öğretmenlerin çok büyük bir dram yaşadığını belirterek, “İktidar, sözleşmeli öğretmenlerimizi bilerek ve isteyerek açlığa mahkum etmiştir. Böyle bir şey kabul edilemez” diye çıkıştı.

ATAMA BEKLEYEN ÖĞRETMEN SAYISI GİDEREK ARTIYOR
 2021 kayıtlarına göre 74 bin 781 öğretmen ihtiyacı varken, atama bekleyen öğretmen sayısının 500 bin olduğunu hatırlatan DSP Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Karakülçe, 2023’te atama bekleyen öğretmen sayısının 1 milyona ulaşacağını öne sürdü. “Hazreti Ali’nin, bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum dediği, öğretmen maaşlarının ne kadar olması gerektiği sorulduğunda Atatürk’ün, mebus maaşından az olmasın dediği öğretmenlerimiz bugün iktidar tarafından açlığa mahkum edilmiştir” diyen Karakülçe, şu değerlendirmelerde bulundu:

SİGORTALARI AYDA 15 GÜN YATIRILIYOR
“Ülkemizde 140 bin öğretmene ihtiyaç varken, atama bekleyen öğretmenlerin 90 bine yakını, ücretli çalışıyor. Ücretli öğretmenlerin durumuna baktığımızda korkunç rakamlar görüyorsunuz. Asgari ücretin altında çalışıyorlar. Ayda 3 bin 360 lira alabiliyorlar, en fazla… Bu parayı da 120 saat derse girdiklerinde alabiliyorlar. Oysa 120 saat derse giren hiçbir sözleşmeli öğretmen yok. 10 saat derse giren var, 15 saat derse giren var ama 120 saat ders veren yok. Çocuklarımızı emanet ettiğimiz öğretmenlerimiz böyle bir şeyi hak etmiyorlar. Sigortaları ayda 15 gün yatıyor. Tazminat hakları yok. İşsizlik maaşı alma hakları yok. Hasta olduklarında, okula gidemediklerinde, tatillerde maaşları kesiliyor. Yaz tatilinde işten çıkarılıyorlar. Devlet, bu öğretmenlerimizin kadro haklarını hemen vermeli. Bu utanç, bize yeter. Tüm öğretmenlerimizin sosyal hakları iyileştirilmeli. Ancak sözleşmeli öğretmenlerimizin hakları acilen verilmeli. Ücretli öğretmenlerimiz, kişisel kaygı yaşamadan çocuklarımızı yarınlara gönül huzuru içinde hazırlayabilmeli.”