GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
1 Mart 2018 Perşembe 08:44

DİSK ‘kayıtsız kaldılar’ dedi, iki konfederasyonun temsilcisinden açıklama geldi

KHK ile gerçekleşen taşeron düzenlemesiyle sadece İzmir’de 6 bin personelin mağduriyet yaşadığını söyleyen DİSK Ege Bölge Temsilcisi Sarı’nın, Hak-İş ve Türk-İş’in duruma kayıtsız kaldığını ifade etmesinin ardından iki konfederasyonun temsilcileri birbirinden önemli açıklamalar yaptı.  

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı’nın 696 Sayılı Kanunun Hükmünde Kararname (KHK) ile ‘Taşerona Kadro Müjdesi’ başlığıyla çıkmış düzenlemeye ilişkin konuşmaları sonrasında Hak İşçi Sendikalar Konfederasyonu (Hak-İş) ve Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’ndan (Türk-İş) açıklama geldi.

Ege Bölge Temsilcisi Sarı, 696 KHK ile sadece İzmir’de mağdur olan işçi sayısının 6 bine ulaştığını söylerken Hak-İş ve Türk-İş’in yaşananlar karşısında kayıtsız kaldığını belirtmişti.

Hak-İş İzmir İl Başkanı Burhanettin Bardak ve Türk-İş İzmir Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım, Sarı’nın açıklamalarının ardından konuştu ve iki isim süreci takip ettiklerini ifade etti.

- DİSK’TEN HÜKÜMETE KHK İÇİN ÜLTİMATOM: GERİ DÖNÜLMEZSE 6 MART’TA…  

HAK-İŞ: DAVA AÇACAĞIZ!
Hak İşçi Sendikalar Konfederasyonu (Hak-İş) İzmir İl Başkanı Burhanettin Bardak, “Şu anda süreç devam ediyor. Geçmişe yönelik cezai durumu olanlar ve reddedilenlerden itiraz eden arkadaşlarımız var. Biz o itirazın cevabını bekliyoruz. Eğer onun cevabında haksız bir durum varsa biz dava açacağız. 60 günlük süreç var. Mesela bir arkadaşımızın 1 yılın altında cezası var, bunun aslında devam etmesi lazım. Onun da aleyhinde karar verilmiş. Bunlara itiraz edildi. Komisyon çok kişiyi incelediği için cevaplar gelmedi. ‘Biz aldanabiliriz onun için hukukçularla değerlendirme yapıyoruz’ diyorlar. Bunlar sonrasında bir mağduriyet söz konusuysa avukatlarımız aracılığıyla dava açacağız. Şu an için net bir sayı bilmiyorum. Bize müracaat edenlerle hemen ilgiledik. Örnek itiraz dilekçesi verdik. Bu itiraz dilekçelerinden sonra sayı netleşir” dedi. 

TÜRK-İŞ: SÖYLEMLERİMİZ VE ÇALIŞMALARIMIZ VAR!
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) İzmir Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım, ise DİSK’ten gelen eleştiriye çok sert cevap verdi. Yıldırım, “Bizim de söylemlerimiz var. Biz bir şey söyleyeceğimiz zaman DİSK’ten mi izin alacağız? Kim oluyor ki DİSK? Kaç kişiyi temsil ediyor ki DİSK? DİSK kendi işine gücüne baksın. Türk-İş onlardan mı izin alacakmış? Bizim bunlarla ilgili çalışmalarımız var. Önümüzdeki günlerde yine konuşuruz.  Dün Türk-İş’in başkanlar kurulu İzmir’de toplandı. Bir takım açıklamalar yapıldı. İki tane bakan buradaydı. Kim neyin kafasını yaşıyor?” açıklamasında bulundu.

NE OLMUŞTU?
İzmir'de kurumlar, kadroya alınan ve başvuruları reddedilen personelin listelerini askıya çıkarmaya başlamıştı. Yerel yönetimlerde güvenlik soruşturmasını geçemeyen, emekliliğe hak kazanan ve eski hükümlü olan yaklaşık 2 bin 500 işçinin iş akdinin askıya alınmasının ardından, diğer kamu kurumlarında da benzer uygulamalar ortaya çıkmıştı. Sendika, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan 6 bin personelin mağduriyet yaşadığını açıklamıştı.