GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
9 Ağustos 2021 Pazartesi 19:59

DEÜ’den ‘kontenjan’ açıklaması

DEÜ’nün, yabancı öğrenciler için açtığı kontenjan büyük tepkilere neden olurken üniversiteden açıklama geldi. Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, bu durum Uluslararasılaşma Strateji Belgesi’nde pilot seçtiği için ulusal yükseköğretim politikalarına uymak zorunda olduğu için gerçekleştirildi.

EGEDESONSÖZ - Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) 2021 yılı tercih döneminde açtığı yabancı öğrenci kontenjanı büyük tepkilere neden oldu. 21 bin 260 kişilik toplam kontenjanın 10 bin 165’inin yabancı uyruklu öğrenciler olduğu iddiası üzerine üniversite yönetiminden açıklama geldi. DEÜ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, yabancı uyruklu öğrenciler için arttırılan kontenjan üniversitenin doğrudan sorumlu olmadığı, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) üniversiteyi Uluslararasılaşma Strateji Belgesi’nde pilot seçtiği için ulusal yükseköğretim politikalarına uymak zorunda olduğu için gerçekleştirildi.

Bu sene Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan öğrenciler için kontenjanın arttırıldığı ve bunun yabancı öğrenci kontenjanıyla alakalı olmadığı üniversite yönetimi tarafından vurgulandı. Ayrıca geçen yıl yabancı öğrenciler için açılan 2200 kişilik kontenjana sadece 700 öğrenci kayıt yaptırdığı belirtildi.

Üniversiteden yapılan açıklama şu şekilde:

Yükseköğretim Kurumları Sınavı-2021'in tercih döneminde; üniversitemizin yabancı uyruklu öğrenciler için ayırdığı kontenjan, birkaç husus dikkate alınarak belirlenmiştir. Öncelikle, bağlı olduğumuz Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) Uluslararasılaşma Strateji Belgesi'nde pilot seçilen üniversitemiz, uluslararası öğrenci sayısını artırmaya yönelik çalışmalardan doğrudan sorumludur. Dolayısıyla burada, tercihimiz değil ulusal yükseköğretim politikalarına uyma zorunluluğumuz bulunmaktadır. Açılan kontenjan YÖK'ten onay alındıktan sonra kamuoyuna duyurulmuştur.

Ayrıca üniversitemiz, mensup ve mezunları ile büyük bir ailedir. Bizler de ihtiyaç duydukları alanlarda onlara her türlü imkânı sunar; özellikle öğrencilerimiz konusunda hiçbir kısıtlamada bulunmayız. Kurumumuz güçlüdür, muktedirdir.

Yabancı uyruklu öğrencilerden veya sosyal tesislerden elde edilecek gelirin tamamı, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 46. maddesi, (i) bendinde açıklandığı üzere öğrencilerin beslenme, barınma, sağlık, spor, kültür ve diğer sosyal hizmet giderleri gibi alanlarda kullanılır. Sayıştay denetimine tabi bu konuda, ilgili mevzuat sarihtir.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan öğrenci adaylarımıza bu yıl tahsis edilen kontenjan ise geçen yıla göre artırılmıştır. Bunun yabancı uyruklu öğrenciye ayrılan kontenjanla yakından uzaktan alakası bulunmamaktadır. Yabancı uyruklu öğrenci alım sürecindeki sınav da akademisyenler tarafından hazırlanmakta ve titizlikle düzenlenmektedir.

Üniversitemize, başarılı olan ve kriterleri uyan yabancı uyruklu öğrenciler kayıt yaptırmaktadır. Geçen akademik yıl üniversitemizde 2200 uluslararası öğrenci kontenjanı ayrılmış; sadece 700 yabancı uyruklu öğrenci kayıt yaptırmıştır.