GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
19 Şubat 2022 Cumartesi 12:33

Cumhurbaşkanı Erdoğan Afrika'ya gidecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20-23 Şubat'ta 3 ülkeyi kapsayan Afrika turuna çıkacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Afrika turunda ilk durağı Demokratik Kongo Cumhuriyeti olacak. Sonrasında Senegal Cumhuriyeti ve Gine Bassau Cumhuriyeti'ne gidecek.

Erdoğan, yarın Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne hareket edecek. Ardından Senegal'e geçecek ve Dakar'da bir Türk firmasının yapmış olduğu 50 bin kişilik olimpiyat stadının açılışına da katılacak. Aynı zamanda Senegal'deki Türk Büyükelçiliğinin yeni binasının açılışını gerçekleştirecek. Erdoğan, ziyaretinde ilgili devletlerin Cumhurbaşkanları ile ikili görüşmeler gerçekleştirecek.

Afrika ziyaretleri, yatırımlar ve ticarette yeni fırsatlar sunacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Senegal ve Gine Bissau'ya gerçekleştireceği ziyaretlerin, ikili ticaret hacimlerinin belirlenen hedefler doğrultusunda yükselmesi ve Türk iş insanlarının bölgede yapacağı yatırımları artırması açısından fırsatlar sunması bekleniyor.

Türkiye-Afrika ilişkileri, 2003'te Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ortaya koyduğu "Stratejik Afrika" politikasıyla yeni bir ivme kazandı.

Türkiye, 2005'te Afrika Birliği'ne "gözlemci üye" oldu, 2008'de de Birlik, Türkiye'yi "stratejik partner" ilan etti.

İlki 2008'de İstanbul'da, ikincisi 2014'te Ekvator Ginesi'nin başkenti Malabo'da yapılan Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'nin üçüncüsü 16-18 Aralık 2021'de İstanbul'da gerçekleştirildi.

Afrika ile diplomatik gelişmeler ivme kazanırken, bu durum ekonomik ve ticari ilişkilere de yansıdı. Türkiye, Afrika ile ekonomik ilişkilerini eşit ortaklık temelinde kazan-kazan esasına dayalı inşa ediyor.

Geçen yıl itibarıyla Türk firmaları, Afrika genelinde toplam değeri yaklaşık 70 milyar doları geçen 1150'den fazla proje üstlendi. Kıta çapındaki yatırımların değeri de 6 milyar doları aştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yarın KDC'ye 21-22 Şubat'ta Senegal'e ve 22-23 Şubat'ta da Gine Bissau'ya yapacağı ziyaretlerin bölgede yeni iş birlikleri yaratması, ikili ticaret hacimlerinin belirlenen hedefler doğrultusunda yükselmesi ve Türk iş insanlarının bölgede yapacağı yatırımları artırması açısından fırsatlar sunması bekleniyor.

Sahra Altı Afrika ile ikili ticaret hacmi 11 milyar dolar düzeyinde
Türkiye İstatistik Kurumunun Genel Ticaret Sistemi verilerine göre, Sahra Altı Afrika ülkeleri ile dış ticaret hacmi geçen yıl, 2020'ye göre yüzde 24,8 artarak 10,7 milyar dolarla en yüksek seviyesine ulaştı.

Söz konusu dönemde bölge ülkelerine ihracat yüzde 31 yükselerek 7,9 milyar dolar, ithalat da yüzde 10 artarak 2,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Kongo'ya en çok "hububat", Senegal'e en çok "demir ve çelik" satıldı
2021'de KDC'ye ihracat yüzde 6,4 azalarak 53,7 milyon dolar, ithalat yüzde 1426 artarak 14,3 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

Türkiye'nin söz konusu dönemde KDC'ye en çok ihracat yaptığı fasılların başında "hububat, un, nişasta veya süt müstahzarları, pastacılık ürünleri" geldi. Bu faslı "etler ve yenilen sakatat" ile "elektrikli makine ve cihazlar" takip etti.

Geçen yıl Türkiye, Senegal'e 529,5 milyon dolarlık ürün satarken, bu ülkeden 10,9 milyon dolarlık ürün satın aldı ve Senegal'e ihracat yıllık bazda yüzde 47 arttı, ithalat ise yüzde 43 azaldı.

Türk ihracatçıların geçen yıl Senegal'e en çok ürün sattığı ilk 3 fasıl "demir ve çelik", "demir ve çelikten eşya" ve "elektrikli makine ve cihazlar" olarak sıralandı.

Türkiye’nin Gine Bissau’ya ihracatı geçen yıl, 2020’ye göre yüzde 18 yükselerek 9,8 milyon dolar, ithalatı ise yüzde 314 yükselerek 4,9 milyon dolar oldu.

Söz konusu dönemde ülkeye en çok “demir ve çelik”, “tuz, kükürt, topraklar ve taşlar, alçılar, kireçler ve çimento” ve “çeşitli mamul eşya” ihraç edildi.

"İş hacimlerinin artırılmasıyla ciddi bir ticaret hacmine kavuşulacak"
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Kongo Demokratik Cumhuriyeti İş Konseyi Başkanı Yusuf Cenk Dağsuyu, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin "Operasyonel Risk Endeksi"nde 201 ülke arasında 197'nci sırada yer aldığını belirterek, "Ülke, pazarı çok bakir bir durumda. Kazan-kazan politikasıyla iki ülke ticaret hacmi önemli seviyelere gelecektir." dedi.