GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
7 Mart 2024 Perşembe 14:21

Cumhur İttifakı adayı Dağ açıkladı… Karabağlar’da dönüşüm neden olmadı?

Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, bakanlık uhdesinde olan Karabağlar’daki 540 hektarlık alandaki kentsel dönüşüm çalışmalarının yapılamaması hakkında bilgi verdi. Yerel yönetim tarafından açılan davalar olduğunu söyleyen Dağ, “Karabağlar’da 540 hektarlık alanda 2013 yılında ilan etmiş olmamıza rağmen adım atamadık. Neden? Büyükşehir ve ilçede olmaması yönünde çaba gösterdi. Mesafe kat etmemiz mümkün olmadı. Bir yerinden başlama mecburiyetinde olduğumuzu biliyoruz. Yaşanan gerçekler bu konudaki mecburiyetleri daha net ortaya çıkarmaya başladı" dedi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, saha çalışmaları kapsamında İzmir İş İnsanları buluşmasına  katıldı.

Dağ toplantıda kentsel dönüşüm ve yenilebilir enerjinin kullanımı konusunda önemli mesajlar verdi.

AFETE DİRENÇLİ KENTLER YARATMAK İÇİN HEP BİRLİKTE ÇALIŞMALIYIZ
Kentsel dönüşümün bakanlık, hükümet ve vatandaş olmak üzere üç ayağının olduğunu belirten Dağ, “Kentsel dönüşüm şehrimizin çok önemli meselelerinden birisi. Aynı zamanda afet gibi kaçınılmaz doğa olaylarına karşı da dirençli toplumlar oluşturmak da hepimizin vazifesi. Tarihimizde depremlerin sadece yapısal hasarlar değil derin yaralar açtığını gösteriyor. Bunu 6 Şubat depreminde 11 ilde, 30 Ekim depreminde İzmir’de gördük. Attığımız adımların zorunluluk olduğu gözler önünde… Afete dayanıklı kentler inşa etme fikri toplumun tüm yönleri ile kapsamlı şekilde güçlendirilmesi gerektirmektedir. Bizler de 1 Nisan sonrası göreve gelir gelmez ilk etapta yapacağımız iş risklerini minimalize etmek olacaktır. Toplumsal dayanıklılığı arttırmak kadar binalarımızı güçlenlendirme de önemli bir husus. İzmir'in tarihi ve kültürel mirasını korunması dirençli kent yaratma çabalarımızda yer alacaktır. İzmir’imizde her projemizde akademisyenlerimizin sesine kulak vereceğiz. Yerel ekonomiyi güçlendirecek ve iş imkanlarını artıracak projeler öncelik vereceğiz. Afete dirençli kentler yaratmak için hep birlikte çalışmalıyız. Her biri vatandaşımızın sorumluluğudur. Bu işin 3 ayağı var. Bakanlık, hükümet ve vatandaş. Bu  3 ayağı biz  kentte zaman zaman bakanlık vasıtası ile yaptığımız hareketler oldu. En büyük kentsel dönüşümü depremden sonra yapmak zorunda kaldık” dedi.

BİR YERİNDEN BAŞLAMA MECBURİYETİNDE OLDUĞUMUZU BİLİYORUZ
Karabağlar’da 540 hektarlık alanda yapılacak kentsel dönüümde ilerleme sağlanamamasının nedenlerini aktaran Dağ, “Karabağlar’da 540 hektarlık alanda 2013 yılında ilan etmiş olmamıza rağmen adım atamadık. Neden? Üç ayaktan biri olması yönünde hareket etti. Büyükşehir ve ilçede olmaması yönünde çaba gösterdi. Mesafe kat etmemiz mümkün olmadı. Biz bir yerinden başlama mecburiyetinde olduğumuzu biliyoruz. 10 sene önce olduğu gibi değil artık. Yaşanan gerçekler bu konudaki mecburiyetleri daha net ortaya çıkarmaya başladı. Mecburiyetin ötesinde şehrimizin görüntüsü anlamadan da bu adımlara teker tekrar atacağız. Söz veriyorum; 1 Nisan tarihi itibari ile afetlere karşı daha dirençli, güvenli ve yaşanabilir bir kent yapmak için var gücümüzle çalışacağız” şeklinde konuştu.

5 YILDA 150 BİN KONUT YAPACAĞIZ
Dönüşümü mutlaka gerçekleştirdiklerini belirten Dağ, “İzmir'de yerinde dönüşümü gerçekleştireceğiz. Bu konuda tabii ki Çevre Şehircilik Bakanlığımızın manevi desteğini yanımızda hissedeceğimiz biliyoruz. Büyükşehir ve Çevre Şehircilik olarak kentimizdeki yenilenmeyi sağlayacağız. 5 yıl içinde bir hedef koyduk. Bunu gerçekleştirme konudaki en büyük güvencem sizlerle birlikte olmak. Biz 150 bin hedefini koyduk. İzmir Konut A.Ş oluşturacağız. Bununla birlikte 50 bin sosyal konut inşa edeceğiz” diye konuştu.

KENDİ ENERJİMİZİ ÜRETECEĞİZ
Büyükşehir’in enerji ihtiyacının kendisinin karşılaması noktasında çalışma yürüteceklerini de vaat eden Dağ, “Afet denince akla deprem gelmektedir ancak bunun dışındaki konularla da başa çıkmalıyız. İklim krizi gezegenimizin karşı karşıya kaldığı en büyük sorunlardandır. İzmir, Ege’nin incisi olarak bu konudan etkilenecek en önemli şehirlerden biri konumundadır. Konak ve Alsancak'ta yaşadığımız seller hepimizce malum. Bu nedenle mücadele edeceğimiz adımlar önem taşımaktadır. Büyükşehir, 5 yıl içinde enerji sarfiyatının tamamını yenilenebilir enerjiden karşılayacaktır. Biz bunu sorumluluğumuz olan ilçelerde, illerde yaptık. Şu an belediyelerimiz enerji sarfiyatlarının tamamını yenilenebilir enerji üzerinden sağlıyorlar” ifadelerini kullandı.