GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
23 Ocak 2022 Pazar 08:59

Çivi bile çakılamaz deniliyordu… Okul yapılacak!

Menderes ilçesi sınırları içerisinde yer alan İTOB Organize Sanayi Bölgesi sınırları içerisinde bulunan ve 2003 yılından bu yana 1'nci derece Arkeolojik Sit Alanı statüsünde bulunan taşınmaz için, organize sanayi bölgesi yetkilileri tarafından yapılan inceleme sonrası alanın sit derecesi 3'ncü dereceye düşürüldü. Sit değişikliği yapılan alanda ise okul yapılması bekleniyor.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'in Menderes ilçesi sınırları içerisinde yer alan İzmir Ticaret Organize Bölgesi (İTOB) Organize Sanayi Bölgesi içerisinde bulunan ve 2003 yılından bu yana 1'nci derecede arkeolojik sit alanı niteliğinde bulunan taşınmaz için İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğünden kritik bir karar çıktı.

Mülkiyeti İTOB'da bulunan toplam büyüklüğü 119 bin 577 metrekare olan taşınmazın 5 bin 365 metrekarelik kısmında okul yapmayı planlayan Organize Sanayi Bölgesi yetkilileri, alanın site değerinin değiştirilmesi amacıyla koruma bölge müdürlüğüne başvuruda bulundu.

KÜLTÜR VARLIĞINA RASTLANMADI
Talebi inceleyen bölge müdürlüğü ise alanda incelemesi yapılması amacıyla Efes Müze Müdürlüğü'nü görevlendirdi. Efe Müze Müdürlüğü uzmanlarında gerçekleştirilen sondaj kazıları sonrası raporunu koruma bölge müdürlüğüne sunan yetkililer, talepte bulunan alanda herhangi bir kültür varlığına rastlanmadığına ve sit değerinin 3'ncü Derece Arkeolojik Sit Alanı'na dönüştürülmesi önerisinde bulundu. Görücü değerlendiren İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü talep edilen alana okul yapılabilmesi amacıyla sit değerini 3'ncü derece olarak değiştirme kararı aldı.