GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Dünyadan
16 Nisan 2022 Cumartesi 21:52

Çinli Taykonotlar Dünya'ya döndü

Çin'in dünya yörüngesinde kurduğu Gök Sarayı Uzay İstasyonu’ndaki Taykonot ekibi, 6 aylık görevi tamamlayarak Dünya’ya döndü. Uzayda 180 gün geçiren Taykonotların sağlık durumlarının iyi olduğu kaydedildi.

Çin'in dünya yörüngesinde kurduğu Gök Sarayı Uzay İstasyonu’ndaki Taykonot ekibi, 6 aylık görevi tamamlayarak Dünya’ya döndü. Taykonotlar Cai Cigang, Vang Yaping ve Yi Guangfu'dan oluşan ekibi taşıyan Shenzhou-13 kapsülü, sabah saatlerinde Gobi Çölü'ndeki Dongfeng sahasına indi.

Dönüş güzergahını kısaltan düzenlemeler sayesinde önceki seferde 24 saat süren yolculuğun 9 saatte tamamlandığı, uzayda 180 gün geçiren Taykonotların sağlık durumlarının iyi olduğu kaydedildi. Shenzhou-13 uzay mekiği 15 Ekim 2021'de fırlatılmış ve ekip 17 Ekim’de göreve başlamıştı. Uzay istasyonuna yollanan ikinci ekip olan Taykonot grubu, 6 ay boyunca istasyonun kurulumuna yönelik çalışmalar yürütmüş, bunun için iki uzay yürüyüşü gerçekleştirmişti.

Çin, ABD’nin uzay araştırmaları alanında iş birliğini yasaklaması ve Uluslararası Uzay İstasyonu programına katılımını engellemesi nedeniyle kendi uzay istasyonunu kurmak için çalışmalar yürütüyor. Bir çekirdek modül, iki laboratuvar modülü ve bir uzay teleskobundan oluşması planlanan Tiengong istasyonu tamamlandığında, Rusya’nın artık faal olmayan Mir Uzay İstasyonu ile yaklaşık aynı boyutlarda olacak. İstasyonun 2022'de tamamlanabilmesi için Shenzhou-13 mekiği ile 2 insanlı sefer ve 2 kargo seferi daha yapılması planlanıyor. (CNN Türk)