GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
1 Aralık 2022 Perşembe 12:35

Çin'den geri adım: Karantina şartlarına düzenleme!

Çin protestolar sonrası, pozitif çıkanların bir kısmının, belirli koşullar altında evde karantinada olmasına izin verecek.

Çin, protestoların ardından katı COVID-19 politikasında geri adım attı ve pozitif vakaların, belirli koşullar artında evde karantinada olmasına izin verilecek.

Reuters'ın iki kaynağa dayandırdığı haberde, yeni kararların da ilerleyen günlerde açıklanacağı belirtildi.

BAZI KİŞİLER EVDE KARANTİNAYA HAK KAZANACAK
Tüm pozitif vakaların evde karantinaya alınmasına izin verilmeyeceği vurgulanırken; hamile kadınlar, yaşlılar ve hastalığı olanların evde izole olmaya hak kazanacağı ifade edildi.

Yetkililer ayrıca toplu ve düzenli test sıklığını azaltmak yeni antijen testlerini de hızlandıracağını belirtti.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu ise konuya ilişkin henüz bir açıkamada bulunmadı.

KISITLAMALAR PROTESTO EDİLMİŞTİ
Çin'in katı COVID-19 kısıtlamalarına yönelik protestolar üçüncü gününde alevlenip birkaç şehre yayılırken, Şanghay'da yüzlerce protestocu ve polis karşı karşıya gelmişti.

Protestocular, "Biz sadece temel insan haklarımızı istiyoruz. Test yaptırmadan evlerimizden çıkamıyoruz." sloganları atmıştı.

ÇİN'İN 'SIFIR VAKA' POLİTİKASI
COVID-19 salgınında ilk vakaların görüldüğü Çin, vaka sayısı nüfusuna oranla az olmasına ve büyük bölümünün hastalık belirtisi göstermemesine rağmen, 'sıfır vaka' olarak adlandırılan katı salgın kontrol tedbirlerini uygulamaya devam ediyor.

COVID-19 vakalarını ortaya çıktığı yerde bastırmayı ve bulaşma zincirini kesmeyi hedefleyen strateji, karantina, seyahat kısıtlamaları, toplu testler, imalat, ticaret ve hizmetler sektöründeki işletmelerin faaliyetlerinin kısıtlanması veya kapalı devre sürdürülmesi gibi katı ve geniş ölçekli tedbirleri gerektiriyor. Tedbirler, hayatın olağan akışına müdahalenin yanında ekonomik maliyeti açısından da tartışmalara yol açıyor.

Dünyanın ülkeleri virüsle belirli uyum içinde yaşamaya, hayatın akışını ve ekonomik faaliyetleri aksatacak kontrol tedbirlerinden kaçınmaya yönelik stratejileri benimserken Çin, salgının başından beri başvurduğu tedbirleri sürdürmekte ısrar ediyor.