GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
1 Şubat 2021 Pazartesi 18:58

Çiğli'de gündem deprem!

İzmir'de yaşanan depremler sonrası Meclis'te deprem ile ilgili çalışmalara dikkat çeken Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, "Ben inşaat mühendisiyim. Yaklaşık 10 yıl önce İzmir’de kamu kurum ve kuruluşlara, fabrikalara, kim talep ederse konunun hukuki mühendislik gibi birçok başlık altına eğitim yapmıştık. Şimdi bu çalışmayı Çiğli’de yapmak istiyoruz. Mahallelerde çalışması başlattık" ifadelerini kullandı.

EGEDESONSÖZ-  Çiğli Belediyesi’nin Şubat ayı olağan meclisinin ilk toplantısı, Belediye Başkanı Utku Gümrükçü yönetiminde Çiğli Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.

Meclisin gündeminde ise İzmir'de yaşanan depremler sonrası Çiğli Belediyesi'nin alacağı ve almış olduğu tedbirler yer aldı.

"İZMİR DE BUNA HAZIRLANMAYA ÇALIŞIYOR"

1 Şubat günü İzmir’de gerçekleşen depremler hakkında Meclis'te konuşma gerçekleştiren Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, beklenen bir depremin olduğunu söyledi. Gümrükçü, “İzmir bir deprem bölgesi. Beklediğimiz bir deprem vardı. İzmir’de buna hazırlanmaya çalışıyordu. Ama Seferihisar açıkların da olan depremi işi biraz erkene aldı. Deprem komisyonunu önceden kurmuştuk. İnşaat Mühendisleri Odasıyla sahada eksiklikler hakkında bir protokol imzaladık. Şimdi de Türk Mühendisler ve Mimarlar Odaları Birliği ile bir protokol söz konusu. Karşıyaka’da belediye başkanlığı yapmış, Çiğli’de doğan rahmetli Kemal Baysak’ı yaşadığı evin hemen ardında bulunan parkı ona uygun bir şekilde dizayn ederek yeniden yapılmasını da oylarınızı sunduk” ifadelerini kullandı.

"DEPREM EĞİTİMİ VEREBİLİRİZ"

Gümrükçü'nün arından söz alan AK Parti Çiğli Meclisi Grup Sözcüsü Özgür Kaner, yaşanan depremlerin İzmirlilerin beklediği deprem olmadığını söyledi. Kaner, “Rahmetli Kemal Baysak’ın hizmette değeri çoktur, saygıya anıyoruz. Malum insan kötüyü çabuk unutuyoruz. 30 Ekim’de çok can kaybettik. Ama bu beklediğimiz deprem değildi. Biz o depremin hemen sonrasında söz alarak 30 Ekim depreminde Çiğli Arama Kurtarma Biriminin çok sağlıklı çalışmalar yaptı. Ama bu ciddi bir organizasyon. Deprem değil inşaatın öldürdüğünü de gördük. Bir önerimiz olmuştu. Meclis ve çalışanlarından olmak üzere bir gönüllülük ordusu kurup bir deprem eğitimi verebiliriz. Ama deprem konusunda hiçbirimiz profesyonel değiliz. Büyük bir fark yaratacaktır” diye konuştu.

"BU ÇALIŞMAYI ÇİĞLİ’DE YAPMAK İSTİYORUZ"

Deprem hakkında çalışmalara başlandığını söyleyen Başkan Gümrükçü, “Ben inşaat mühendisiyim. Yaklaşık 10 yıl önce İzmir’de kamu kurum ve kuruluşlara, fabrikalara, kim talep ederse konunun hukuki mühendislik gibi birçok başlık altına eğitim yapmıştık. Şimdi bu çalışmayı Çiğli’de yapmak istiyoruz. Mahallelerde afet gönüllüleri eğitimi çalışması başlattık. Mahalleli kadınlarla zoom üzerinden toplantı yapıyoruz. Kadınlar mahallelerini tanıyorlar, artı deprem toplanma alanlarının tespiti ve afet anında yapılması gerekenlerle ilgili eğitim alıyorlar. Bugün sabah üst üste depremler oldu. Uzmanlar her an her şey olabilir diyorlar. Bunları göz önüne alarak Çiğli’de bir farkındalık oluşturabiliriz diye düşünüyoruz” dedi.

KRİTİK MADDE KOMİSYONDA

Deprem sonrası Çiğli’de oluşan hasarlar nedeniyle zemin durumunun belirlenebilmesi için, Çiğli Belediyesi ile Türk Mühendisler ve Mimarlar Odaları Birliği arasında imzalanması planlanan protokolünün görüşülmesi maddesi, bir sonraki mecliste görüşülmesi amacıyla, Plan, Bütçe, Hukuk, İmar, Çevre ve Kentsel Dönüşüm Komisyonlarına gönderildi.

"BELEDİYE HİZMETLERİ YOL VE SU İLE SINIRLI DEĞİL"

Mecliste söz alan Çiğli Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Deniz Bektaş ise, 'başka bir tarım mümkün' sloganı ile yola çıkan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e dikkat çekti. Bektaş, “Başkanımız Tunç Soyer’e bir teşekkür de daha bulunmak istiyorum. Geçen hafta Ödemiş’te “başka bir tarım mümkün” sloganıyla bir tarım hareketi başlattı. İzmir’den başlayarak Türkiye’ye yayılmak üzere bir tarım uygulaması olacak. Pandemi gösterdi ki belediye hizmetleri yol ve su ile sınırlı değil. Soyer, tarımın Türkiye için önemini vurguladı. Tarladan sofraya kadar süreci alım ve satış garantili bir model sunacaklarını belirtti" diye konuştu.