GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
6 Ekim 2023 Cuma 22:31

Çiğli’de AK Parti ve CHP Köyiçi Planları üzerine birleşti… ‘Siyasi dolandırıcılık var’

Çiğli Belediyesi Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın ikinci oturumu, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü idaresinde gerçekleşti. Mecliste, gün içerisinde belediye binası önünde yapılan Köyiçi Planları’na dair eylem gündem oldu. AK Parti ve CHP Grubu bu eylemdeki söylemlere karşı planlara dair süreci yeniden anlattı. Başkan Gümrükçü, eylemi gerçekleştiren İYİ Parti Çiğli İlçe Başkanı Özgür Doğan’ı hedef alarak, “Bir nevi siyasi dolandırıcılık diyebileceğimiz bir yapı var. Çiğli halkındaki duyguları yanlış ifadelerle kandırarak, istismar ederek süreci provoke etmeye çalışan bir yapı var” dedi

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – Çiğli Belediyesi Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın ikinci oturumu gerçekleştirildi. Meclisi Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü yönetti. Mecliste gündem Köyiçi Planları oldu.

Gün içerisinde meclisten önce Çiğli Belediye Meclisi ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nden oy birliği ile geçen Çiğli Köyiçi Mahallesi 1/5000 ölçekli plan revizyon planlarına tepki gösteren bir grup Çiğli Belediyesi önünde eylem yapmıştı. Planların iptali için ise dava açıldığı öğrenildi. Mecliste AK Parti Grubu ve CHP Grubu bu sürece dair ortak bir şekilde tepki gösterdi.

BELEDİYE ÖNÜ EYLEM YERİ… KÖYİÇİ PLANLARI MAHKEMELİK!

BAŞKAN GÜMRÜKÇÜ PLANIN SÜRECİNİ ANLATTI
İlk olarak söz alan Başkan Gümrükçü, Köyiçi planlarına dair süreci şöyle anlattı:

Biz 4,5 yıl önce göreve geldik hep beraber bu planların yapılması için tüm partililer olarak bir irade ortaya koyduk. Ondan önceki 20 yılda Köyiçi Mahallesi’nin en büyük problemi binaların yenilenmemesi, içinde bulunmayan park, otopark gibi sosyal donatı alanlarının bu mahalleye kazandırılması için bizler planları yeniden ele aldık.  Bahçeler alanının da vatandaşın faydası için hem sosyal hem mekânsal hem de maddi olarak zenginleşmesi için bir talep vardı. Ben ilçe başkanıyken de bu bölgenin zenginleşmesine dair talep vardı, basın açıklamaları yürüyüşler oldu. Bundan önceki belediyelerde de benzer çalışmalar oldu. Biz bunu seçim sürecinde çok tartıştık, sonrasında yaklaşık 4 yıl önce ince eleyip sık dokuduk, planlama ilkelerinin, mahkeme kararlarının, vatandaşın isteklerini doğru anlayarak, geçmiş mahkemelerdeki iptal gerekçelerini alarak, aynı zamanda deprem riskinin de artmasıyla vatandaşların cebinden bir para çıkmaması gibi ilkeleri belirledik. Bu ilkelere baktığımızda biz bir taslak plan hazırladık ve planlar üzerinde çalıştık. Burada ve büyükşehirde de planlar oy birliği ile geçti. Daha sonra da yurttaşların onayına sunduk.

TERZİ ÖRNEĞİ: ÇİĞLİ’YE EN GÜZELİNİ YAKIŞAN SÜREÇ YÜRÜTMEYE ÇALIŞTIK
Bir terzi gibi önce taslak alırsınız, ölçüleri alırsınız sonra giydirirsin; giysi sahibi paçası bol, şurası dar der. Daha iyisini arayan, Çiğli’ye en güzelini yakışan güzel bir süreç yürütmeye çalıştık. Bu süreçte geçen sene bir müteahhit grubu ile uğraştık, biz size şöyle kar ettiririz, şuradan şu kadar emsal alırız diyen vatandaşımızı etkilemeye çalışan bir yapıya oy birliği ile karşı durduk. Biz vatandaşımızı müteahhit insafına bırakmadık. Bir müteahhit ve emlakçı yapısını hep beraber Köyiçi’nden çıkardı. Biz müteahhittin değil de halkın yararına bir şey yapmak istedik. İkincisi müteahhittin karını değil vatandaşın cebinden çıkan parayı düşündük. Bayraklı depreminden sonra İzmir’de ada bazında yüzde 30 emsali örnek verelim. İzmir’de ilçe belediyeleri arasında ilk mahalle bazlı ama mikro bölgeleme yöntemi yüzde 30 emsal artış verdik. Ceplerinden 1 lira harcamadan, evlerini dönüştürecekleri bir uygulamayı burada geçirdik.

‘SİYASİ DOLANDIRICILIK DİYEBİLECEĞİMİZ BİR YAPI VAR’
Başkan Gümrükçü, gün içerisinde belediye binası önünde yapılan eyleme dair İYİ Parti Çiğli İlçe Başkanı Özgür Doğan’ı hedef alarak, “Geldiğimiz noktada bir siyasi partinin başkanı, özellikle bilinçli bir şekilde herhangi bir tartışmaya katılmadan organize ederek ve bu işten ekmek yeme gayreti içinde vatandaşların mağduriyeti üzerinden para kazanmaya çalışan başka bir yapı ile karşı karşıya kaldık. Burada bütün partilerden arkadaşlarla birlikte bir şeyler yapıyoruz. Yanlışımız olabilir. Mahkeme yolu açık itiraz eden eder, mahkemeye giden gider. Terzi modeline burada devam ediyoruz. Yok, pazartesi mutlaka mahkemeye gidilmeli, böyle bir gerekçe yok. Bir avukat hepinizden 10-20 bin lira mahkeme parası lazım diyor. 100’lerce kişiden vekalet parası toplayarak namusuyla onuruyla bürokratlık, yapan meclis üyeliği yapan halktan yana iyi niyetli ve asla müteahhitle işi olmadan iş yapan bizlere iftiralar atılıyor. Bir taraf siyasi çıkara bir taraf vekalet ücretinin peşine düşmüş. Bir nevi siyasi dolandırıcılık diyebileceğimiz bir yapı var. Çiğli halkındaki duyguları yanlış ifadelerle kandırarak, istismar ederek süreci provoke etmeye çalışan bir yapı var. Halkımız bu yapıya dikkatli olmalı, nasıl ki müteahhitleri buradan uzaklaştırdıysak bunları buradan uzaklaştırmaya davet ediyorum. Bundan sonra belediye başkanı olarak siyasi bir konuşma yapmış olabilirim ama çok doldum. 4,5 yıldır her gün Köyiçi Mahallesi’ne girdiğimde, ‘ne olacak bizim imar’ diyen arkadaşların sesi az çıkıyor ve bunların sesini daha çok çıkarması gerektiğini düşünüyorum. Biz burada bir dönüşüm istiyorsak, hep beraber aklın ve bilimin ışığında vatandaşın çıkarına ne yapabiliyorsak onu yapacağız. Biz yanlış yaparsak yanlış yaptığımızı kabul etmekten en küçük bir çekince duymayız. Bizim yanlışımızın kara merci belediye meclisidir ve halkın geniş kabulüdür. Binlerce yurttaşımızın yaşadığı yerde sınırlı sayıda yurttaşın verdiği dilekçeler üzerinden de bu planı kabul etmeyen arkadaşlara da sessiz yığınların sesini duymasını öneriyorum” dedi.

‘SİYASET VEKALET RANTI SAĞLAYANLAR…’
Başkan Gümrükçü’den sonra söz alan İmar Komisyonu Başkanı Barbaros Kiriş, revize edilmiş planlar üzerine bilgilendirme yaparak, “Birçok toplantı yaptık Köyiçi’nde, daha geçen hafta vatandaşlar ile bir araya geldik. Bize burada isteklerini dile getirmişlerdi. Bu istekler doğrultusunda biz de plan ve proje müdürlüğü ile gerekli düzenlemeleri yaptık. DOP oranı tüm adalarda eşit dağıtıldı. Plandaki mikro bölge alanı daha da küçültüldü. Plandaki yerleri değiştirilen başka yere aktarılan okul ve su kuyusu gibi alanlar korundu. Hem Bahçelik’te hem de Köyiçi’nde yüzde 30 emsal artışı yapıldı. İtirazlara konu olan bazı parsellerde de yapılan rakamsal hatalar da düzeltildi. Revizyon ile mahalle halkımızın istekleri yerine geldi. Tarihe bir not düşmek isterim. Bu plana itiraz eden gerek siyasi gerekse vekalet rantı sağlayanlar yarın bir gün deprem olduğunda bu sorumluklarında bu vebalden nasıl kurtulacaklar? Buradaki yapıların ne derece kötü olduğunu herkes biliyor. Bu itirazların yerinde bir itiraz olduğunu düşünmüyoruz” dedi.

‘AMBULANSIN ARKASINA TAKILAN UYANIK TAKSİCİLER GİBİ’
AK Partili Meclis Üyesi Nedim Aslan da İYİ Parti İlçe Başkanlığı’nın yaptığı açıklamayı hedef alarak şunları söyledi:

Biz bu kentte siyaset yapan ve yaşayan insanlarız. Biz sahaya çıktığımızda bu kente bir söz verdik; bu kenti dönüştürmemiz, lazım, bizim bu kentin sıkıntılarına çözüm bulmamız lazım, bu yapı stoklarını eritmemiz lazım dedik. Bugün de bu sözün gereğini yerine getiriyoruz. Çocukluğumdan beri Köyiçi’nde oturuyorum. Orada çok arkadaşım var. Birçoğuyla yüz yüze gelince ‘burası ne zaman’ dönüşecek diyorlar. Her seferinde biz de oldu olacak dedik. Bu sürecin içerisine girdik. Sokağa çıkıyorsun tuzu kuru olan bazı kesimler, ambulansın arkasına takılan uyanık taksiciler gibi olan uyanıklar, simsarlar var. Şu kentin yapı stoklarına bakın. Yıllardır bir çivi çakamayan insanlar var burada. Senin tuzun kuru olabilir, yüz metrekareye 6 katlı bina dikmiş olabilirsin. Keyfin yerinde, elbette düzen bozulsun istemezsin ama biz herkesin menfaatini düşünmek zorundayız. Bu projeye imza atan birçok insanın orada bir metrekare yeri yok. Son dönemlerde orada yatırım yapan kimsenin olduğunu da düşünmüyorum. Kamu yararına yapılan bir projedir. Hatalarımız vardır elbette.  Boş tuvale resim çizmiyorsunuz, kentin yapısını göz önüne alarak bir çalışma yapmak zorundasınız. Biz burada çaba sarf ettik meclis üyelerimizin başkanın orada bir yeri yok, yatırımı yok. İddia eden ispat etsin.

‘UTANMANIZ LAZIM DİYORLAR, BU NE TERBİYESİZLİKTİR’
Elbette bizim de eksikler olabilir ama bu mevcut imkan ve koşullarla yapılan planlardır. Birçok katıldığımız nokta oldu, katılmadığımız oldu. Ama mevcut yaslar çerçevesinde yapıldı her şey. Gönül istedi ki daha erken yapalım ama öyle olmuyor ki. Bu projeden memnun olmayan otursun oturduğu yerde hukuk devletiyiz muz cumhuriyeti değil ki kimsenin elinden malı alınmıyor ki. Bunu anlatamıyoruz, elbette anlatamamak konusunda eksiğimiz olabilir iğneyi kendimize batırmalıyız ama bizim niyetimiz iyi biz kötü bir iş yapmadık. Ben yanlış bir iş yapmadım. Birileri bizim bu yaptığımız işle ilgili utanmanız lazım diyor bu terbiyesizliktir. Bu hadsizlik, siz kendinize bakın; simsarlar, hadsizler. İstemiyor olabilirsiniz. Yapmayın, yapana da engel olmayın. Kentin dokusunu, kültürünü, geçmişini, tarihini korumak isteyenler varmış. Hangi tarih? Biz bir deprem yaşadık ya yazık günah ya bir bırakın ya. Bu gidişle çocuklarımız burada imar göremeyecek, burası varken Evkalar, Eegekent, Ulukent, Ataşehir, Mavişehir yoktu. Birçok mahalle yoktu. Her yer aldı başını gitti kentin kültürünü korumak isteyenler yüzünden biz ise bir tane çivi çakamıyoruz. Bu nasıl bir tarih anlayışı? Biz yeşil alan istiyoruz, ben inanıyorum ki bu meclis, bürokrat arkadaşlar yanlış bir şey yapmadı. Ne yaptılarsa kentin menfaatine yaptılar. İftira atmak çok kolay, çamur at izi kalsın, günah ya günah bu kentin geleceği ile oynamayın. Kentin geleceği ile oynamayın. Köyiçi’nde yaşayanların iradesine bırakılan bir plan var, istersen bunu hayata geçir istemiyorsan o tarihin ve kültürün ile yaşa

Aslan’ın konuşmasının ardından meclis üyesi olmayan vatandaşlar konuşmak istedi. Başkan Gümrükçü, bunun kanuna aykırı olduğunu belirterek ilgili kişileri susturmaya çalıştı.

‘MECLİSTE İYİ PARTİ YOK DİYE UTANÇ DUYMALILAR DİYORLAR’
Mecliste sakinlik sağlandıktan sonra AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, İYİ Parti İlçe Başkanlığının açıklamasını hedef alarak, “Burada itiraz eden etmeyen tüm vatandaşlar için konuşuyoruz. Geçen dönem bir plan yapılmış ve uygun görülmemiş ben o dönemde meclis üyesi değildim. Ben hayatımda muhakkak yanlış kararlar almışımdır çünkü biz insanız, hata yapabiliriz. Ama hayatımda utanç duyacak bir şey yapmadım. İYİ Parti Çiğli İlçe Başkanı, Çiğli’de İYİ Parti’nin meclis üyesi olmadığı için oybirliği ile geçirilen karardan utanç duymalılar diyor, neyden utanç duyacağız. Bu yapılan itirazların çoğunu kabul edeceğiz burada. insanlar bunun farkında olmayabilir. Burada yapılan iş belediye meclisleri, plancısı, imar planlama müdürlüğü, başkan herkes hata yapabilir diyerek askı sürecine çıkarıyoruz. İtirazlar yapılıyor bir kısmı kabul ediliyor, bir kısmı reddediliyor. Tekrar Büyükşehir’e gidiyor geliyor. Bir plan arkadaşlar beş sene. Hata yapılabilir, itirazlar ile bunu düzelteceğiz. Bir kere Bahçelik kısmındaki tüm itirazlar doğru biz o itiraza göre buradan geçirdik planı ama ne yazık ki Büyükşehir kabul etmedi umarız ki bir şekilde büyükşehirde bu yola konulur” dedi.

‘100 METREKARE OLUYOR SANA 270 METREKARE’
Köyiçi ve Bahçelik planlarına dair detayları anlatan ve aynı zamanda Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu’nda olan Boztepe, meclisi şu ifadelerle bilgilendirdi:

Benim söyleyeceklerimin bir gramı ne eksik ne fazla. Bu plan gidin mahallenize anlatın 100 metre karelik bir tapun var Köyiçi Mahallesi’nde eğer ki bugünkü yönetmeliğe göre plan yaparsak, yapsaydık bu 100 metre karede geçmiş dönemde yüzde 39’a terk vardı. Bitişik nizam falan 1.2 emsal yapar ama bugünkü yönetmelik de 94 metre kareye düşecekti alanınız. Bir de geçmişten yüzde 10 terk var. O zaman yüz metre kare kaldı elinde 70 metre kare. Ama biz dedik ki bu 100 metre kareye hiç ellemiyoruz, terkine de karışmıyoruz ve üstüne 1.2 yerine 1.6 verip yüzde 30 emsal ile 270 metre kare alan veriyoruz. Yani senin inşaat alanın 100 metre kareden 270 metre kareye çıktı. Gramı eksik değil hepsi doğru. O arada İYİ Partili arkadaşlar ile Büyükşehir İmar Komisyonu’ndayız. Geçmişte burada CHP listesinde seçilen İYİ Partili arkadaşlar vardı.

‘KİMSENİN 1 SANTİMETRESİ BİLE KAYBOLMUYOR’
Bahçelik kısmında olay farklı, orada da yüzde 0,60 emsal verelim dedik, orada geniş yollar, kütüphane, Cem Evi, Cami, kafe, park açılsın diye sizden 0,30 terk alıyoruz sizlerden alana asla dokunmuyoruz senin orada 200 metre kare alanın var 30 metre kare alıyoruz ama emsal veriyoruz. Onayladığınız planlar bir kağıt parçası diyorlar. Gerçekten üzülüyoruz. Kimsenin 1 metre kareyi bırak bir santimetresi dahi kaybolmuyor. Senin yerin hiçbir yere gitmiyor. 15 kat yapılacak diye bir şey yok. En çok 15 kat diyor. Neden; yakın yerlerde en çok 15 kat olduğu için. Bu ülkede onlarca deprem oldu. Ne yapacağız konutları yenileyeceğiz. Biz yerinde dönüşüm yapıyoruz. Bunu bile yanlış anlatıyorlar. Bahçelik kısmında biz itirazları zaten kabul edeceğiz. Köyiçi büyükşehirde konuşulurken; Gültepe planlarına 3700 tane itiraz gelmişti. Aynı kişi 7-8 tane itiraz yapmış. İtiraz etmek kadar doğal bir şey olamaz. Daha sonra mahkeme oldu, mahkeme kabul etti. İnsanlar orada şimdi çok memnun. Köyiçi için yapılmış en iyi plan diyorlar. Yer çok büyük değil. Herkes çok beğendi. Meclis üyesi olarak orada gurur duydum. Kendinizi benim yerime koyun diyorlar tam da onu yaptık. Plan uygulamaya geçince ne iyi olmuş diyeceksiniz, keşke benim de orada yerim olsaydı. Çok değerlenecek orası. Rant; orada oturanlara rant. Ada bazında kooperatif kurup kendiniz yapın. Müteahhite vermeyin. Diyor ki zemin ile ilgili bir çalışma yapılmamız bu planda yapılmaz ne zaman ki başlarsın inşaata o zaman ilk önce zemin etüttü yapacaksın ondan sonra inşaatına başlayacaksın. Yok burada Gediz Deltası var Bayraklı, Karşıyaka buralar hep delta hep. Sonuç olarak biz bu itirazların büyük kısmını zaten kabul edeceğiz.

‘MAHALLENİN DOKUSU DİYORLAR, MADDE SATICILARININ YUVASI OLMUŞ’
Bir kez daha söz alan İmar Komisyonu Başkanı Barbaros Kiriş, “Mahallenin dokusu ve tarihi diyorlar. orada birçok çöp ev, boş metruk evler var ve geri dönüşüm deposu, madde satıcılarının yuvası olmuş o nedenle burasının düzelmesi herkes için çok iyi olacaktır” dedi.

‘BU PLAN KİMSEYE YERİNDEN ETMİYOR, RIZAYA DAYALI’
Yeniden söz alan AK Partili Meclis Üyesi Nedim Aslan, “Bu plan hiç kimseyi yerinden etmiyor. Rızaya dayalı isteyen yapar istemeyen yapmaz. Mevcut şartlar altında da yapmak isteyen 2-3 kat daha avantajlı. Süreçle ilgili acayip şeylerle karşılaşıyoruz. Peşkeş çekiyor diyorlar. Burada kendi yerini yapmak isteyen tek başına, ya da birkaç kişi bir araya gelerek ya da kooperatif kurarak yapabilir. Burada kimse yangından mal kaçırmıyor. Dilekçelere bakınca da bir kişinin 5-6 tane dilekçe verdiğini görüyoruz. İtiraz edilebilir elbette. Yani olayın manipüle edilmesi için her türlü yola başvuru yapılıyor. Maddi hata varsa düzelecek, Bahçelik itirazları, Anadolu Caddesi itirazları hepsi değerlendirildi ve kabul edilecek. Süreç çok yönlü bir süreç. Buranın sakinleri rahat olsun ama isteyenlere de engel olmayın” dedi.

‘KİMSE 2 KATI YIKIP 5 KAT YAPMANIZA İZİN VERMEZ, KANUNEN MÜMKÜN DEĞİL’
Başkan Gümrükçü, imar planına dair meclisi yeniden bilgilendirerek şunları söyledi:

“Bu bütüncül bir plan ve dönüşüm istemeyene de müdahale edilmiyor, dönüşmek isteyenin de önü açılıyor. Hüsnü Bey dedi ki 100 metre kare parsel 55 metre kare olunca yani 70’in altında düşünce siz oraya inşaat yapamıyorsunuz. 50 metre kare ileriye taşınacaksınız yerinde dönüşüm budur. Kimse 2 kat evinizi yıkıp 5 kat yapmanıza izin vermez. Bu kanunen asla mümkün değil. Ataşehir’de de biz uygulama yaptık plan 400 bin lira olan arsa 4 milyon oldu. Bizim sizin inşaat hakkınızı arttırdığımızda müteahhitte verince aynı oranda yapıyorsunuz ama cebinizden bir lira çıkmayacak. Planı da biz yaptık dolayısıyla değer artışı vergisi de ödemeyeceksiniz. Burada oluşan rant vatandaşın cebine kalacak.

‘BU MECLİS SİMSARLARA HADDİNİ BİLDİRDİ’
Meclis üyelerimiz ne bir proje yaptılar orada ne insanlar toplanıp ne bir şey istediler ne de bir metre kare alan satın almadılar. Arsa işleri kovalanmadı. Bu meclis müteahhit, emlakçıların simsarlığına izin vermedi haddini bildirdi. Kimseyi yerinden etmiyoruz arsa yeşil alanda kalsa da inşaat hakkınız baki 50 metre ileriye kayıyor hepsi bu kadar.

‘SİMSARLARA SESLENİYORUM, KÖYİÇİ’NDEN UZAK DURUN’
Ben Çiğli Belediye Başkanı olarak bir yurttaşa sen neden bu konuyu mahkemeye taşıyorsun neden itiraz ettin dedim mi? Asla demem ben avukatlık mesleğini onuru ile yapan avukatları tenzi ederek bu avukat simsarlara ve siyasi dolandırıcılara sesleniyorum. Uzak durun Köyiçi’nde uzak durun. Bu burada bitmedi daha hakkınız var, Büyükşehir’de yaptığımız 500 binliklere olan itirazlar duruyor. Bir terzi hassasiyeti ile üzerinde dikim yapıyoruz. Kimse kaçmıyor pazartesi mahkeme için son gün falan diye bir şey yok. 100 dönüme yakın tüm Çiğli halkının kullanımına uygun bir yeşil vaha olacak alan bu. Siyasi dolandırıcılara da lanet ediyorum.

İtirazlar doğrultusunda plan revize edilerek meclis oylamasına sunuldu. Revize edilen plan oybirliği ile kabul edildi.