GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
4 Mart 2022 Cuma 08:31

Çevrecilere müjde: Termik santrale SİT engeli!

İzmir’in Kınık’ta kurulmak istenen termik santralin depolama tesisinin bulunduğu ormanlık alanda tarihi kalıntılar bulununca Kültür ve Turizm Bakanlığı bölgeyi arkeolojik SİT ilan etti. Böylece bölgede tesis kurulmasının önüne geçildi.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ- Hüsnü Özyeğin'in patronu olduğu Fiba Holding’e bağlı Polyak Eynez Enerji Madencilik Şirketi tarafından İzmir’in Kınık ilçesindeki Andık Devlet Ormanı’nın bulunduğu alanda açılmak istenen Kınık Termik Santrali ile ilgili sevindirecek bir gelişme yaşandı.

Şirketin, ÇED dosyasında yer alan katı atık bertaraf tesisi ve düzenli depolama alanı (kül depolama alanı) kurmayı planladığı alanda Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanları tarafından yapılan inceleme sonucunda bölgede arkeolojik SİT kalıntıları bulundu.

Hazırlanan raporları değerlendiren İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, ormanlık alan sınırları içerisinde kalan bir parseli 3’üncü derece arkeolojik SİT ilan ettiğini açıkladı. Karar, imar planlarına ve tapuya şerh düşülecek.

TESİS KURULAMAZ
Şirketin bundan sonraki süreçte bölgede yapmak istediği çalışmalar Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın iznine tabi olacak. Bakanlığın 1999 tarihli Arkeolojik SİT’lerde Koruma ve Kullanma Koşulları İlke Kararlarına göre 3’üncü derece arkeolojik SİT alanlarına toprak, curuf, çöp, sanayi atığı ve benzeri malzemenin dökülemez. Şirketin, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinin yeniden başlatması bekleniyor.

SANTRAL İÇİN ÇED OLUMLU KARARI
Şirketin 2014 yılında Kınık Elmadere Mahallesi yakınlarında açtığı linyit madeni için yapmış olduğu artış başvuruları ile yıllık 500 bin ton olan kapasitesinin 8 buçuk milyon tona çıkarmıştı. Kapasite artışları üzerine şirket bölgede 700 MW’lik kömüre dayalı termik santral kurmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına başvurdu ve geçtiğimiz yıllarda Kalemköy Mahallesi, Arpadere Mahallesi, Elmadere Mahallesi, Değirmencieli Mahallesi’nin ortasına santral kurmak için bakanlıktan ‘ÇED olumlu’ kararı aldı. Santrale ek olarak Andık Devlet Ormanı’nın bulunduğu bölgede santralden çıkan küllerin depolanacağı düzenli depolama tesisi için de izin verildi.

PLANLAR İPTAL EDİLDİ
Öte yandan TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından açılan dava sonucunda ise termik santral ve düzenli depolama alanı kurulmasına izin veren Bakanlığın 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planları kararı, İzmir 6. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.