GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
26 Ekim 2017 Perşembe 16:00

Çeşme'nin o köyüne taş ocağı! Çevreci muhtarın akrabasıymış!

İzmir’in Çeşme İlçesi Germiyan Köyü’nde ortaya çıkan yeni taş ocağının ortağı köy muhtarı Şadan Kaya’nın amcaoğlu Cumhur Hüseyin Kaya çıktı. Köyde taş ocağına karşı yürütüğü mücadeleyle tanınan Muhtar, “Hem amcamın oğlu hem de arsada ortağım. Ne diyeceğimi bilemiyorum. Şaşkınım” dedi.

EGEDESONSÖZ- Türkiye’nin ilk Citta Slow Köyü olan Çeşme’nin Germiyan Köyü’nde geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan yeni taş-kalker ocağı tepkilere neden olurken şirket İzmir Valiliği’ne ÇED başvurusunu yaptı. Köyde farklı yerlerde ve zamanlarda ortaya çıkan birçok ocağa karşı direnen, eylem yapan ve konuyu mahkemeye götüren vatandaşlar bu kez yeni bir sürprizle karşılaştı.

Ege Bölgesi’nde uzun yıllar meclis üyeliği yapan Remzi Peköz ile köyde yaşayan Cumhur Hüseyin Kaya kurdukları Özkaya Madencilik ile bakanlığa başvuru yaparak köyde taş-kalker ocağı tesisi kurmak için düğmeye bastı. İki ismin ortaklığında bakanlıklardan izin alınırken halkın katılımı için ÇED toplantısı günü ise henüz belirlenmedi.

Maden ve taş ocaklarına karşı yıllardır direnen köyde çalışma başlatan Özkaya’nın ortağı Cumhur Hüseyin Kaya, köyde eylemlere katılan ve direnişe öncülük eden muhtar Şadan Kaya’nın amcasının oğlu çıktı. EBSO eski Meclis Üyesi Remzi Peköz’ün de köyden evli olduğu, yılın büyük bölümünü köyde yaptırdığı evde geçirdiği öğrenildi.

Muhtar Kaya, “Ne yazık ki bu tesisin ortağı amcamın oğlu ve arsada ortağım olan kişi. Bir şey diyemiyorum. Ne diyeyim. Zor bir durum. Bir şey söylesem de söylemesem de yanlış anlaşılır. Burada hep bir arada olmamıza rağmen haberim yoktu. Köydeki adrese evrak gelince haberim oldu” dedi.

“SENİ GÖMERİZ” DEDİLER
Muhtar Kaya daha önce yaptığı bir açıklamada, “ Bizler 700 yıldır bu bölgede yaşayan insanlarız. Burası bizim vatanımız. Bölgede taş ocakları ile ilgili ilk sıkıntı 80’li yıllarda başladı. Şu anda üç tane taş ocağı mevcut. Şu anda verdiğimiz mücadele ile Çeşme’nin koruyucusuyuz. Gücümüz yettiğince bölgemize sahip çıkmaya devam edeceğiz. Ben ve mahallemiz yıllarca bu işletmelere karşı mücadele verdik. Kimi zaman üzüldük kimi zaman sevindik. Bizim isyanımız burada yaşayan halka danışılmadan, fikirleri alınmadan verilen işletme ruhsatları. Bunlara karşı çıktığım için beni ölümle tehdit ettiler. Bana ‘Seni gömeriz, kimse bulamaz’ dediler. Ama bunlar benim için hiç önemli değil. Mücadelemize gücümüz yettiği kadar devam edeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.