GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
24 Ekim 2017 Salı 15:59

Çeşme'nin kalbine hançer!

İzmir’in Çeşme İlçesi Germiyan Köyü’nde yeni bir kalker ocağının çalışmaları başlatıldı. Özkaya Madencilik tarafından yürütülen projede köye çok yakın bölgede dekoratif taş ocağı yer alacak.

EGEDESONSÖZ- İzmir’de taş-mıcır ocakları eylemleri ile gündeme gelen Çeşme’nin Germiyan Köyü’nde yeni bir proje daha ortaya çıktı. İzmir Valiliği’ne başvuran Özkaya Madencilik isimli şirket taş-kalker ocağı ruhsatı bulunan yerde “dekoratif taş” çıkarma işleri için izin istedi. ÇED başvurusunu yapan şirket ruhsat sahası içerisinde belirlenen 24,70 hektarlık alanda ocak açarak yıllık 50 bin ton kapasite ile dekoratif taş üretimi geçekleştirecek. Bölgede büyük iş makinaları ile çıkartılacak taşlar kamyonlara yüklenerek işlenmeye götürülecek. Ayrıca bölgede patlatma yapılmayacak.

Öte yandan ÇED başvurusunda bulunan Özkaya Madencilik isimli şirketin yetkilileri arasında Kaya Hafriyat’ın sahibi Cumhur Hüseyin Kaya ile EBSO Eski Meclis Üyesi Remzi Peköz de yer alıyor. İki isim şirket adına işleri takip etmek üzere müşavir firmaya vekalet verirken gözler valilikten verilecek izne çevrildi.

Bölgede daha önce izin alınan taş ve mıcır ocakları nedeniyle yöre halkı eylemler yapmış çalışmalara karşı çıkmıştı. Germiyan Köyü hem İzmir Büyükşehir Belediyesi hem de Çeşme Belediyesi’nin kırsal kalkınma ve yöresel ürünler desteği verdiği yerler arasında bulunuyor. Germiyan belediyenin “9 durak 9 deneyim” projesi kapsamında sınıflandırılan yerler arasında yer alıyor. Türkiye'nin ilk Slow Food Köyü olan Germiyan'da “ev yapımı ekmek ile ev yapımı şaraplar büyük ilgi görüyor. Her yıl yöresel ürünler festivali düzenleniyor.