GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
25 Mayıs 2022 Çarşamba 13:43

Çeşme’de ‘personel’ feryadı… Turizmcinin kaçış planı hazır!

Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Yakup Demir, bu sezon pek çok otelin personel yetersizliği nedeniyle açılamadığını belirterek, “Benim otelimde 14 personel çalıştırmam lazım, 7 kişiyi güçlükle bulduk. İlanımıza dönüş yapanlar, burunlarından kıl aldırmıyor. Sırf personel sıkıntısı yüzünden,çok sayıda turizmci, böyle bir sorunun olmadığı ülkelerde bu işi yapmayı düşünür hale geldi” dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Turizm sezonu başlamasına başladı ancak otelciler, personel sıkıntısını çözebilmek için tüm imkanları seferber etse de yetersiz sayıda personelle işi çevirmeye çalışıyor. Çok sayıda otel işletmecisinin, yeterli sayıda personel bulamadığı için tesisini açamadığı öğrenildi. Ayrıca, turizmcilerin bu sorundan bıktığı, Türkiye’yi terk ederek personel sıkıntısının olmadığı ülkelere kaçma planı yaptığı ortaya çıktı.

YABANCI PERSONEL KONUSUNDA ENGELLERLE KARŞILAŞIYORUZ
Şu anda hizmet sektöründe iş üretecek insan bulmanın zorluklarını anlatan Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir, personelsizlik nedeniyle yüzlerce işletmecinin otelini açamadığı iddialarını doğruladı. Resepsiyonda çalışacak eleman bile bulamadıklarını belirten Başkan Demir, “Türkiye, çok büyük bir sorunla karşı karşıya. Turizmci, çalıştıracak eleman bulamıyor. Bu çok ciddi bir sorun ve incelemek, çözüm bulmak lazım. Okullar Haziran ayında kapanıyor, çalışacak öğrenci bulamıyoruz. Mecburen yurtdışına entegre oluyoruz. Bu sefer karşımıza birtakım aşılamayan prosedürler çıkıyor” dedi.

Yurtdışından getirdikleri elemanlara, ülkemiz insanının işsiz olduğu gerekçesiyle ikamet ve çalışma izni verilmediğini anlatan Başkan Demir, şu değerlendirmelerde bulundu:

KENDİ İNSANIMIZLA ÇALIŞMAYI BİZ DE İSTERİZ, ANCAK…
“Biz de isteriz, kendi insanımızla çalışalım. Fakat havuza bakacak, resepsiyonda çalışacak kimseyi bulamıyoruz. Yabancı insanları çalıştırmak istiyoruz, karşımıza engeller çıkarılıyor. Yurtdışında bulduğunuz eleman için izin alıyorsun, uluslararası iş gücüne gidiyorsun, ama prosedürlerin sonu gelmiyor. Devlet, ülkemizde bu kadar işsiz var, niye yabancı işçi getiriyorsun, diyor. İki arada bir derede kaldık. Sanayideki gibi robotik gücümüz de yok. Yurtdışından gelen elemanların çalışması işini kolaylaştırmamız lazım ya da ülkemizdeki işgücünü, üretime entegre etmeliyiz. Bu sorunun pandemiyle alakası yok. Pandemi azıcık da olsa tetikledi ama gençlerimiz turizmde çalışmak istemiyor. Türkiye’de önümüzü göremiyoruz gibi bir gerekçenin arkasına saklanıyorlar.”

İLANLARIMIZA CEVAP VERENLERİN İSTEKLERİ BİTMEK BİLMİYOR
İşlettiği otele eleman ararken yaşadıklarını anlatan ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, şunları söyledi:

“Az çalışıp çok kazanmanın hesabını yapıyor gençler. Ben yıllardır turizm sektöründeyim, sayısız insan çalıştırdım. Geçen gün bir ilanım var. Aradılar. Resepsiyonda çalışmak istiyordu. Çok tecrübesi yoktu, bilgisi de yoktu. Buna rağmen, gel konuşalım, dedim. O zaman bana lojmanın resmini, mümkünse videosunu atar mısınız dedi. Fotoğraf ve video attım. Arkasından benden, personel menüsünü de göndermemi istedi. Bir başkan, bana otel odası verip veremeyeceğimi sordu. Bir başkası da iş görüşmesine gelecek, konum atsam, beni şu noktadan alır mısınız, dedi. İnanılacak gibi değil. Kimse burnundan kıl aldırmıyor. Sırf bu sorun yüzünden, benim gibi yurtdışında turizmle uğraşmak isteyen çok sayıda turizmci var. Adidas’ın fabrikası Endonezya’da. Neden? Çünkü orada personel sıkıntısı yok. Biz turizmciler personel personel diye feryat ediyoruz.”

GALİBA EN İYİSİ, PERSONEL SIKINTISININ OLMADIĞI ÜLKELERDE BU İŞİ YAPMAK!
Çeşme’deki otelinde, gerçekte istihdam etmesi gereken personel sayısının yarısı kadarıyla çarkı çevirmeye çalıştığını belirten Başkan Yakup Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Maaşlar asgari ücretten başlıyor, tecrübesine göre 10 bin liraya kadar çıkıyor. Alaçatı’da 8 bin liraya çalışan insanlar var. Yemeği var, yatacak yeri var. Şu dönemde turizmde patron olmak çok zor. Elektrik kaç lira gelecek, su kaç lira gelecek, bunları bilmiyoruz. Ancak işçi olmak çok güzel. Çünkü ne kadar maaş alacağını biliyor. Turizmciler bu işten çok fena halde sıkıldı. Öyle ki personelsizlikten ıstırap çekiyoruz. Turizmci arkadaş beni arıyor, personel aradığını söylüyor, yardım istiyor. Eskiden bulaşıkçı zor bulunurdu, şimdi resepsiyona kimseyi bulamıyoruz. İşlettiğim resort otelde 14 kişiyi istihdam etmek lazım. Ancak yine de şanslıydım, 7 personel bulabildim. İki personel bulabilmiş arkadaşlar, bu sayıyı 7’ye çıkardığında otelini açacak ama bir aydır personel bulamadığı için açamıyor. Bu şartlarda Türkiye’de turizm işi yapmak çok zor. Galiba en iyisi, personel sıkıntısının olmadığı Uzakdoğu ülkelerinde bu işi yapmak.”