GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
21 Şubat 2024 Çarşamba 17:49

Çeşme’de ‘Havlu Hareketi’ kazandı… Koy halkın kaldı!

Çeşme’de ücretsiz halk plajlarından biri olan Gücücek Koyu’nun ihaleye çıkılmak istenmesine karşı başlatılan mücadele sonuç verdi. Bölgeye 5 yıldızlı halk plajı yapılacak.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Çeşme’de ücretsiz bir şekilde denize girilen sayılı koylardan biri olan Gücücek Koyu’nu beach clublara kiralamak için ihaleye çıkacak olması kamuoyunda tepkilere neden olmuştu.

Çeşmeliler, Yunanistan sahillerindeki şezlong hâkimiyetine karşı başlayan 'Havlu Hareketi’ eylemlerinin benzerlerini Gücücek Koyu’nda yapmış ve plajların Anayasal olarak herkese açık kalması gerektiğini vurgulamıştı.

Öte yandan koyun ihalesini girerek kazanan Gücücek Koyu Doğal Yaşamı Koruma Derneği bedelin yüksek olduğu için ihalenin iptalini istemişti.

KAZANIMLA SONUÇLANDI
İhale iptal edilirken Gücücek Koyu Doğal Yaşamı Koruma Derneği’nin çalışmaları başarıyla sonuçlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı koyu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan devralarak bölgede 5 yıldızlı bir halk plajı yapma kararı aldı. Koyda çalışmalar başlamış durumda.



‘ÖRNEK TEŞKİL ETMESİNİ İSTİYORUZ’
Egedesonsöz’e açıklamalarda bulunan Gücücek Koyu Doğal Yaşamı Koruma Derneği Başkanı Av. Seher Gacar “ Geçen yıl Çeşmeliler ve çevre gönüllüleri ile birlikte haklı bir mücadele verdik. Gücücek Koyu özelinde plajların halkın kullanımında kalması gerektiğini vurguladık. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Gücücek Koyu ile ilgili ihalesinin iptalini sağladık. Ama ihalenin tekrarlanması söz konusuydu. O aşamada da bir Kültür ve Turizm Bakanlığı’na Gücücek’in 5 yıldızlı halk plajı kapsamına alınması çağrısında bulunduk. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na gidip müracaatta bulunduk ve yapılan eylemler ve basında bunun geniş çapta yer alması ile birlikte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bölgeyi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis etti. En son Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından bütçe görüşmeleri sırasında yapılan sunumda koyun 5 yıldızlı halk plajı kapsamına alındığı duyuruldu. Tabi ki bundan çok memnun olduk. Sahiller için verilen mücadele umut olması açısından çok değer taşıyor. Bunun örnek teşkil etmesini istiyoruz. Ne kadar zor görünürse görünsün halkın haklı taleplerine yöneticilerin sessiz kalmayacağının bir göstergesi. O yüzden mutluyuz.” dedi.