GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
15 Şubat 2022 Salı 09:28

Çeşme Projesi sonrası taşınması gerekti... Olan Sığacık'a oldu!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, balık çiftliklerinin kuşatması altında olan Sığacık Körfezi’ne iki yeni balık çiftliği kurulması için ilk onayı verdi. Projelerin onaylanması halinde körfezdeki balık çiftliklerinin sayısı 9’a çıkacak.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Türkiye’nin eşsiz güzellikleriyle dikkat çeken sahillerinden Urla ve Seferihisar sınırında kalan Sığacık Körfezi’ne yeni balık çiftlikleri kurulma aşamasında. Hali hazırda Çeşme sınırları içinde Mersin Körfezi’nde balık yetiştiriciliği yapan Ada Tarım ve Deniz Ürünleri ile Martılar Tarım Hayvansal Ürünler isimli şirketler balık çiftliklerini Sığacık Körfezi’ne taşımak için harekete geçti.

Cumhurbaşkanı Kararıyla “Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” sınırları içinde kalan balık çiftliklerini taşımak zorunda kalan şirketler Çevre, Kültür ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu. Proje tanıtım dosyasını incelemeye bakanlık ‘çevresel etki değerlendirme’ sürecini başlattığını duyurdu. Projeler 12 milyon liraya mal olacak.

KAPASİTELER DE ARTACAK
Proje başvuruları ile birlikte şirketler hem kapasitelerinin artırmanın hem de alanlarını genişletmeyi hedefliyor. Ada Tarım ve Deniz Ürünleri kapasitesini yıllık 2 bin 950 tondan 4 bin 310 tona çıkarmayı planlarken Martılar Tarım ise 900 tondan bin 400 tona çıkarmayı planlıyor. Çiftliklerde çipura, levrek, sivri burun, sinagrit, sargos, sarıağız, fangri ve mercan balığı yetiştirilmek isteniyor. Projelerin halkın katılım toplantısı ilerleyen günlerde gerçekleşecek.

ÇİFTLİK SAYISI DOKUZA ÇIKACAK
Çiftliklerin kurulmak istendiği 9 numaralı ruhsat sahasında hali hazırda 7 farklı balık çiftliği bulunurken son başvuruların kabul edilmesi ile sayı 9’a çıkacak. Balık çiftlerinin toplamdaki kapasitesi ise yıllık 17 bin 500 tonu geçecek.



AKDENİZ FOKLARININ YAŞAM ALANI
Sığacık Körfezi’ne kurulmak istenen balık çiftlikleri kamuoyunda tartışmalara neden olmuş bölge halkı çiftliklerin iptali için pek çok kez eylem yapmıştı. ÇED kararı verilen balık çiftliklerinin iptali için davalar açılmıştı. Dönemin Seferihisar Belediye Başkanı, şimdiki İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de çiftliklerin iptali için basın açıklamaları düzenlemiş ve iptal davaları açmıştı. Akdeniz foklarının yaşam sahası olan proje alanı Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi uyarınca korunması gereken alanlar arasında da yer alıyor. Balık çiftliklerinin iptali açılan davalardan birinin sonucunda mahkeme balık çiftliklerinin Sığacık Koyu ekosisteminde geri dönüşü olmayan çevresel riskler oluşturacağı ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun 725 No’lu ilke kararına aykırılık teşkil ettiği vurgulamıştı.