GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
7 Mart 2022 Pazartesi 16:32

Çeşme Projesi'nde flaş gelişme... Toprak Koruma Kurulu ne karar verdi?

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çalışmalarını yürüttüğü Çeşme Projesi İzmir İl Toprak Koruma Kurulu’ndan geçti. Bakanlığın nazım imar ve uygulama imar planı öncesinde görüşünü sorduğu kurulda Büyükşehir ile Ziraat Mühendisleri Odası ret oyu kullandı.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ (Özel Haber)- Cumhurbaşkanı kararnamesi ilan edilen “Çeşme Kültür ve Turizm Bölgesi” planlama süreci devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan imar planları ilgili kritik bir gelişme yaşandı. Bakanlık, imar planları öncesinde kurumlardan görüşleri talep etti.

Söz konusu proje alanına dair yapım çalışmaları sürerken 1/5000 Ölçekli Nazım İmar ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planların önüne gittiği İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İzmir İl Toprak Koruma Kurulu’nu topladı. Kurul, ‘Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’ ile ilgili planlama sürecini ele aldı.  Toplantıda projenin geleceği ile ilgili bir önemli bir karara imza atıldı. Kurul, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası temsilcilerinin şerhlerine rağmen oy çokluğu ile bölgenin tarım alanı olmadığını belirterek planlama sürecine onay verdi. Büyükşehir Belediyesi projeyle ilgili yaptığı açıklamalarda, kesin bir şey söylemeden önce planları görmeleri gerektiğini ve yoğun betonlaşma olmaması durumunda sıcak baktıklarını ifade etmişti.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un bizzat İzmir’e gelerek Ticaret Odası’nda yaptığı toplantıyla ayrıntılarını paylaştığı projenin alanına dair CD, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e verilmişti. İmar Daire Başkanlığı ve teknik birimlerin incelemesine sunulan çalışmalarla ilgili görüşlerin bakanlığa ayrıca bir yazı ile iletilmesi istenmişti. Kurulda kararını ‘olumsuz’ yönde kullanan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin planlama sürecine ilişkin yaklaşımı da büyük oranda netleşmiş oldu.

‘EKOSİSTEMİ ETKİLEYECEKTİR’
Kararı Egedesonsöz’e değerlendiren TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Dr. Hakan Çakıcı neden şerh düştüklerini anlattı. Çakıcı, “Tarımsal ürünler kalite, tad, doku gibi özelliklerini sadece üzerinde yetiştiği topraktan ve çeşitten değil bulunduğu bölgenin ekosisteminden alır. O yüzden bu bölgedeki Sakız Enginarı, Çeşme Anasonu, Çeşme Sakızı marka olmuştur. Üstelik Çeşme Kavunu yakın zamanda coğrafi işaret aldı. Turizm Bölgesi olarak planlanmak istenen 48 bin dekarlık bu büyük alanın yakın bölgelerinde de tarım araziler bulunmakta. Bu kadar büyük bir alanda yapılacak turizm faaliyeti doğal olarak ekosistemi de etkileyecektir. Ekosistemi de etkileyince etrafındaki tarım arazilerini de etkileyecektir. Tarımsal bütünlük bozulacaktır. Toprak Koruma Kanunda tarımsal bütünlük diye bir kavram vardır. Tarımsal bütünlüğü bozacak faaliyetler için izin verilmez. Bu proje alanında da çevresinde tarım arazileri olduğu ve tarım bütünlüğünü bozacağı için biz olumsuz görüş verdik.” dedi.