GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
29 Mart 2022 Salı 15:20

Çeşme Çevre Platformu Başkanı’ndan Vekamp çıkışı: Hele bir kazmayı vursunlar!

Halis Temel Vakfı’nın açtığı ihalede Paşalimanı’ndaki 21 parselden oluşan Vekamp’a 385 milyon lira teklif verilmesini değerlendiren Çeşme Çevre Platformu Başkanı Ahmet Güler, “İhalede bu parayı veren şirket, herhalde orada çiçek böcek yetiştirmek için vermedi. Orası, Nitelikli Turizm Koruma Alanı. Bir çivi bile çakılamaz. İlk kazmayı vurduklarında, ilk ağacı kestiklerinde, dava açacağız” dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Merhum Dr. Binbaşı Halis Temel’in 67 yıl önce gelip 50 bin ağaç diktiği 21 parselden olan Çeşme Paşalimanı’ndaki  Vekamp’ın satış ihalesinin yapılmasının yankıları devam ediyor. Çeşme Çevre Platformu Başkanı Ahmet Güler, söz konusu yerin Nitelikli Turizm Koruma Alanı olduğunu, bu nedenle oraya hiçbir kimsenin tek çivi dahi çakamayacağını söyledi, “Hele bir kazmayı vursunlar, bir tane ağaç kessinler! Hemen dava açacağız” çıkışında bulundu.

KUTSAL ADAM, HALİS TEMEL
Merhum Binbaşı için “Kutsal adam” diyen Ahmet Güler, Halis Temel’in 1955 yılında eşek sırtında geldiği Paşalimanı bölgesinde 21 parseli satın alıp kendi elleriyle 50 bin ağaç diktiğini hatırlatarak, “Rahmetlinin çoluğu çocuğu yok. Mirasçıları, yeğenleri ve akrabaları. Zamanında demiş ki, bunun başına bir iş gelmesin, bir vakıf kurayım. Vakıf, burası satılacak olursa, ileride insanlara faydalı hale gelsin. Rahmetli sadece, bu vakfın kendisine ihanet edebileceğini hiç hesap etmemiş” dedi.

Satılması durumunda, paranın yüzde 85’inin vakfın hesabına bloke edilmesini, buradan elde edilecek gelirin Kızılay’a, Mehmetçik Vakfı’na, Çeşme Belediyesi’ne, fakir fukaraya, Ege Üniversitesi’ne pay edilmesini vasiyet eden Halis Temel’in kurduğu vakfı eleştiren Ahmet Güler, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Mahkeme, vakfın başına kayyum olarak Ercan Tan’ı atamış. Ercan Tan aynı zamanda, Kızılay Genel Merkez yönetim kurulu üyesi. Bu beyefendi, yatmıyor, yemi yor, içmiyor, buranın satılması için uğraşıyor. Gazetelere de diyor ki, Kızılay’ın bu satıştan en ufak bir getirisi yok. Adama sorarlar, madem Kızılay’a bir getirisi olmayacak, o zaman neden uzun süre hukuk mücadelesi sürdürüp burasının satılmasının yolunu açtırdın? Burada büyük bir çelişki var. Ercan Tan, Türkiye Kızılay Yönetim Kurulu üyesi. Bir inşaat şirketinin de denetim kurulu başkanı. Aynı zamanda mahkeme tarafından vakfa atanan bir kayyum. “

HİÇ KİMSE ORADA ÇİÇEK BÖCEK YETİŞTİRMEK İÇİN 385 MİLYON LİRA VERMEZ
Vekamp’ın 7 Mart’ta yapılan ancak tek firmanın katılması nedeniyle iptal edilen ihaleden iki gün öcne Nitelikli Turizm Koruma Alanları’ndaki imar sorununun önünü açan bir yasal düzenlemenin Resmi Gazete’de yayımlandığını hatırlatan Çeşme Çevre Platformu Başkanı Ahmet Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Birileri, bu bölgede inşaat izninin çıkacağını biliyordu, ihale öncesinde. Akabinde 28 Mart’ta ikinci ihale yapıldı. Aynı firma tekrar satışa girdi. 385 milyon liraya satıldığı söyleniyor. Burayı alan şirket, ALDO Enerji İnşaat şirketi, burayı çiçek böcek yetiştirmek için almadı elbette. Kimse burada çiçek böcek yetiştirmek , 50 bin tane ağacı korumak için 385 milyon lirayı saçmaz. Burayı alan arkadaşların, o alanlara inşaat yapabileceklerinden yüzde 100 emin olduğunu düşünüyorum. Şu andaki hukuki durum öyle görünmese bile, orasının Nitelikli Turizm Koruma Alanı olduğunu hatırlatmak istiyorum. Burası Çeşme Turizm Projesi açılımının içinde de yer almıyor.”

METKERARESİ, 3 BİN 700 LİRAYA GELİYOR
Vakfın Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Tan’ın, canhıraş bir şekilde vakfın sahibi olduğu 21 parseli satmaya çalışmasını anlamakta zorluk çektiklerini belirten Ahmet Güler, oraya inşaat yapılmasını mutlaka engelleyeceklerini söyledi. Güler, şu ifadeleri kullandı:

“Bir şirket, inşaat yapamayacağı bir yer için, niye metrekaresi 3 bin 700 liraya bedelle almış olabilir ki. Kafamızda  deli sorular var. Diyoruz ki, bunlar bir yerden garanti aldılar, orada inşaat yapacaklarının garantisini aldılar. Kim olduklarını bilmiyoruz ama o garantiyi verenlerin inandırıcı olduklarının farkındayız. Siz burayı alın, gerisini bize bırakın, demiş olmalılar. Söz konusu yerin hak ettiği değerin ancak üçte biri kadarına satıldığını söylemek istiyorum. 21 parselin toplam değeri 1 milyar liradan aşağı değildir. En az iki kat ucuza gitti. İnşaat izni istedikleri an, kazmayı vurduklarında, ilk ağacı kestiklerinde dava açacağız. Hele bir kazmayı vursunlar, karşılarında bizi bulacaklar. Oraya inşaat yaptırmayacağız, bunda kararlıyız. Hukuki mücadelemiz için gerekli olan finansmanı da hazırladık.  İlk kazmayı vurdukları gün, mahkemedeyiz. Oradaki ağaçlar, bugüne kadar çok iyi korunmuş. Vekamp’taki işletmeci arkadaş, çevreye en küçük bir zarar vermemiş, her bir ağacı budamış, temizlemiş. İçeride hayvanlar, özgürce dolaşıyor. Çeşme Çevre Platformu olarak, Paşalimanı’ndaki Vekamp’ı betona kurban ettirmemek için tüm hukuki kanallardan mücadelemizi vereceğiz.”