GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Enerji
15 Ağustos 2023 Salı 15:25

Cennet koyu kurtaran karar!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir’in cennet koyları arasında yer alan ve arkeolojik ve doğal SİT statüsündeki Demircili Koyu’nda açılmak istenen jeotermal kaynak kuyuları ile ilgili başvuruyu Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın görüşü doğrultusunda reddetti.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - Ankara merkezli Artes Enerji Şirketi Grubu bünyesinde yer alan RSC Elektirik’in İzmir’in Seferihisar ilçesinde hayata geçirmek istediği ‘Jeotermal Amaçlı Kaynak Arama Sondajı (3 Adet)’ projesi ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kararını verdi.

Bakanlık, Demircili Mahallesi sınırlarındaki Demircili Koyu’nun yanı başındaki arkeolojik ve doğal SİT statüsündeki alandaki gerçekleştirilmek istenen projeyi reddetti. İptalin ana gerekçesi ile İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün proje tanıtım dosyasına sunmuş olduğu görüş yazısı oldu. Görüş yazısında bölgenin birinci derece arkeolojik SİT olduğu ifade edildi. 



Bakanlığın duyurusunda “İzmir İli , Urla İlçesi, Demircili Mahallesi Mevkiinde AR: 1604 Numaralı Ruhsat Sahasında RSC Elektrik Üretim İnş. Tur. A.Ş. tarafından yapılması planlanan "Jeotermal Amaçlı Kaynak Arama Sondajı (3 Adet)" projesi ile ilgili olarak İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün görüşü doğrultusunda ÇED Yönetmeliği'nin 5. maddesi 2 (a) bendi gereği ÇED süreci sonlandırılmıştır.” ifadeleri yer aldı.



AYNI ZAMANDA ZEYTİNLİK
Proje kapsamında 1/100.000 Ölçekli İzmir-Manisa Çevre Düzeni Planı’nda kalan 4863 hektarlık 3 adet sondaj kuyusu açılması planlanıyordu. Sondaj kuyuları zeytinlik ve ormanlık alan statüsünde yer alıyordu. Ortaya çıkan kaynağın elverişli olması halinde jeotermal enerji santralinde enerji üretme amacı ile kullanılması amaçlanıyordu.



ŞİRKET SAHİBİ İYİ PARTİLİ
RSC Elektirik’in sahibi Haydar Arda  Çakmak Ankara’da iş ve siyaset dünyası tarafından da biliniyor. Gençlerbirliği Spor Kulübü Başkanlığı’na daha önce aday olan aynı zamana İYİ Parti’nin Genel İdare Kurulu yedek üyesi idi.

RUHSAT SÜRECİ YARGIDA
Bakanlığın kararını yorumlayan  Av. Şehrazat Mercan “Bu haber iyi. Çok sayıda yurttaş dilekçesi, valilik ile görüşmenin de işe yaradığını düşünüyorum. Ayrıca, ancak biliyorsunuz; arama ruhsat sanası geniş ve arkeolojik sit alanlarına uzak mesafelerde, yeni sondaj kuyuları için, yeni çed süreçleri başlatılmasına bir engel yok. Bunun kökten çözümü, arama ruhsatı davamızın kazanılması ile olur. Davada esasa girildi. Ara karar ile davalı idarenin savunması istendi.” dedi.