GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
14 Temmuz 2022 Perşembe 08:01

Cemevi arazisi TOKİ’ye devredilmişti… Karabağlar’dan ‘takas’ formülü!

Hazine tarafından üniversite ve toplu konut yapımı için TOKİ’ye devredilen Karabağlar Uzundere’deki bölgesinde kalan cemevi için harekete geçen Karabağlar Belediyesi, bakanlığa ‘takas’ önerisinde bulunacak.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Karabağlar’ın Uzundere Mahallesi bölgesinde kalan, Maliye ve Hazine Bakanlığı’na ait 87 hektarlık alan 2017 yılında alınan kararla üniversite ve toplu konut inşaası için Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresi Başkanlığı'na (TOKİ) devredilmişti. Toplamda 37 parselden oluşan kamuya ait alanların içerisinde, 30’dan fazla ev, belediye hizmet alanları ve Uzundere Cemevi’nin bulunduğu arazi de bulunuyordu.

Devir belediye ile AK Parti’yi karşı karşıya getirmiş imar planları yargıya taşınmıştı. Hem Karabağlar Belediyesi hem de TMMOB Şehir Plancıları Odası’nın açtığı davalar sonucunda mahkeme alana ait ilk planları iptal etmiş ikinci kez çıkarılan planlarla ilgili de yürütmeyi durdurma vermişti. Ayrıca yine belediye tarafından açılan dava ile konut projesinin yapım ihalesi yargı tarafından iptal edilmişti.



MECLİS KARAR ALDI
Alanla ilgili yeni bir gelişme daha yaşandı. Karabağlar Belediyesi Meclisi TOKİ’ye devredilen alanla ilgili yeni bir karar aldı. Temmuz ayı meclisinde alınan kararla belediye, alanın mülkiyeti ile ilgili takas önerisinde bulunacak. Karara göre ilçenin Ali Fuat Cebesoy Mahallesi’nde yer alan ve üzerinde lise bulunan parseldeki belediye hissesi ile Uzundere Cemevi’nin bulunduğu parseldeki Maliye Hazinesi hissesinin değiş tokuşu istenecek. Meclis, önergeyi komisyonlar göndermeden kabul etti. Gelişmelerle birlikte Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın vereceği cevap merak konusu oldu.  

Alınan karar şu şekilde:

Karabağlar İlçesi, Ali Fuat Cebesoy Mahallesinde bulunan 5.565,00 m² yüzölçümlü ve imar planında “lise alanı”  kullanımına ayrılan 43341 ada 8 parsel sayılı taşınmazdaki 828,00 m²  belediye hissesi ile Uzundere Mahallesinde bulunan 3.466,30  m² yüzölçümlü ve imar planında “sosyo kültürel tesis alanı” kullanımına ayrılan 11350 ada 1 parsel sayılı taşınmazdaki 3.269,86 m²  Maliye Hazinesi hissesinin tabloda belirtilen bedeller üzerinden 5393 sayılı Belediye Kanununun 15/h  ve 18/e bendine göre takas/trampa edilmesinin kabulüne oybirliği ile karar verildi.