GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
8 Mart 2018 Perşembe 09:07

Çarpıcı şiddet verisi... İzmir'de kaç kadın koruma altında?

Kadına yönelik şiddetin her geçen yıl artış gösterdiği ülkemizde sadece iki ay içerisinde 75 kadın, erkek kurbanı oldu. İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, sadece İzmir'de kadına şiddet nedeniyle 70 bin tedbir kararı alındığını belirtti.

Mehmet Emin AL / EGEDESONSÖZ- Her yıl 8 Mart Dünya Kadınlar gününde şiddete uğrayan kadınlara ilişkin sayılar açıklanırken şiddetin her yıl istatistiksel olarak artış göstermesi dikkat çekiyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nda yayınladığı sayılara bakıldığında bu yılın ilk iki ayında 75 kadın erkeklerin öfkesine-cinnetine kurban oldu.

SON İKİ AYDA 75 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ
Raporda Ocak 2018 yılında 28 kadın hayatını kaybederken yine aynı yılın Şubat ayında 47 kadın öldürüldü. Yaklaşık dört yıl önce kadınlara uygulanan şiddetin önüne geçmek için tedbir kararı gereğince Adalet Bakanlığı elektronik kelepçe uygulamasına gitti. İzmir başta olmak üzere Türkiye’de 6 il pilot bölge seçildi. Bu illerde alınan tedbir kararına rağmen evden uzaklaştırılan erkeklerin işlediği cinayete engel olamadı. Bu konudaki örneklerden biri Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Öğretim Görevlisi ve bir çocuk annesi olan Serpil Erfındık idi.

İZMİR’DE ALTI YILDA 70 BİN TEDBİR KARARI
Ocak ve Şubat ayında İzmir’de toplamda beş kadın öldürülürken, söz konusu cinayetlerin eski eşleri veya kocaları tarafından öldürülüyor. İzmir’de 2014 yılından beri başlanan elektronik kelepçe uygulamasında 13 dosyada kelepçe uygulamasına gidilmiş. Hala dört tanesinde devam ediyor. 8 Mart 2012 yılından beri 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Yasa kapsamında İzmir Barosu’nun verilerine göre yaklaşık 70 bin tedbir kararı verilmiş. Bu kararlar şiddet ve benzeri mağduriyetler nedeniyle alınmış.

TOPYEKÜN MÜCADELE GEREKLİ
İzmir Baro Başkanı Aydın Özcan 8 Mart Dünya Kadınları Günü nedeniyle yaptığı açıklamada tedbir kararlarına rağmen kadınların öldürülmesinin acı bir toplumsal yara olduğunu, topyekûn mücadele edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Baro Başkanı Özcan “Tedbir kararına rağmen kadınlar ölümden kurtulamıyor ne yazık ki. Bu sorun giderek büyüyor. TBMM’de partiler siyaset üstü bakıp bu sorunu çözmek için bir araya gelmelidir. Çözüm noktasında valilikler, kaymakamlıklar, Sivil Toplum Kuruluşları(STK) yerel yönetimler birlikte hareket etmeli. Şiddettin artış nedenlerine bakıldığında bir kısmı örfi, bir kısmı ideolojik bir kısmı eğitim sorunundan kaynaklanıyor" dedi.