GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
21 Mayıs 2024 Salı 11:14

Çalık’ın projesi halkın kantarında!

Çalık Holding’in özel çevre koruma bölgesi statüsündeki Karaburun’da mera alanına dikmek istediği güneş enerji santralinin projesi halkın kantarına çıkıyor. Karaburun Kent Konseyi, projeyi protesto etmeye çağırdı.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde Çalık Holding bünyesindeki Çalık Enerji Sarpıncık Rüzgar Enerji Santrali’ne ek olarak dikmek istediği güneş enerji santrali ile ilgili de çevresel etki değerlendirme süreci başlatmıştı.

Proje ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Bakanlık projenin halkın bilgilendirilmesi ve sürece katılım toplantısının yer ve saatini ilan etti. İlan edilen bilgilere göre toplantı 6 Haziran 2024 günü Sarpıncık Köyü Muhtarlığı önünde gerçekleştirilecek.



PROJE HAKKINDA
Proje kapsamında, 150 milyon TL’lik yatırımla 23,166 MWm kurulu gücünde güneş enerji santrali kurulması planlanıyor. İzmir- Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre proje alanı Çayır Mera, Tarım Arazisi ve Özel Çevre Koruma Bölgesi kullanımlarında kalıyor. Şirketin hali hazırda 14 rüzgar enerji santrali bulunuyor. En yakın konuta olan uzaklığı ise 70 metreye kadar düşecek.

KONSEY’DEN ÇAĞRI
Öte yandan Karaburun Kent Konseyi de halkın katılımı toplantısını protesto etme çağrısında bulundu.  

GES’lerin Karaburun’da yaşam alanlarını tehdit ettiğinin vurgulandığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

2013 yılında başlayarak “Yenilenebilir doğal kaynaklardan faydalanarak elektrik enerjisi üretimi” maskesi ile, Karaburun Yarımadasının 484 km2 yüzölçümündeki karasal alanının % 89 u ruhsat verilerek Enerji Santrallerine ayrılmış durumda.

Bölgede faaliyet gösteren firmalar sürekli olarak yeni kapasite artışları ve RES lere ilave olarak GES projeleri ile sürekli Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı na başvuruyorlar.

Oysaki Karaburun Yarımadası 2019 yılında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN ın imzası ile Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak ilan edilmiş durumda.

Çalık Rüzğar Enerjisi Elektrik Üretim  A.Ş. Karaburun Hasseki – Sarpıncık köyleri bölgesinde bulunan 16 tribüne ilave olarak 324.373,74 m2 32.44 ha alana Yardımcı Kaynak adı altında Güneş Enerji Santrali kurmak için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı na başvurmuş. GES nin kurulması istenilen alan 1/25.000 ölçekli planda mera alanı olarak gözükmekte.



Firmanın bakanlığa sunduğu ÇED raporundan alınan bilgiler ile paneller en yakın yerleşim yeri olan Sarpıncık Mahallesine ait konutlara 70 – 173 m mesafede Hasseki mahallesine 399 – 517 m  mesafede. Görüldüğü gibi kurulmak istenilen paneller adeta köyün içinde, şu an kullanılan mera alanlarındadır.

GES panelleri konulurken toprağın üst katmanı traşlanarak alınacak ve paneller için beton dökülecektir. Panellerin altında kalacak topraktaki tüm canlı yaşamı zaman içinde ölecek yok olacaktır.

Yapılan yanlış uygulamalar ile oluşturulan RES ve GES projeleri ile Karaburun Yarımadasında tarım ve hayvancılık bitme durumuna gelmiştir. Karaburun Yarımadasının doğası, florası, faunası zarar görmektedir.

Projenin uygulanması durumunda bölgede bitme aşamasında olan hayvancılık tamamen yok olacaktır.

“İzmir Valiliği Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü nün duyurusunda Karaburun Yarımadasında yapılmak istenilen GES projelerinden Sarpıncık GES projesi için  06.06. 2024 günü saat 14:00 te Sarpıncık mahallesi muhtarlık binası ve önünde “Halkın Bilgilendirmesi ce Sürece Katılımı toplantısı” düzenleneceği belirtilmiştir.

Bizler Yenilenebilir Kaynaklardan Enerji Üretimine tamamen karşı değiliz, yanlış uygulamalar ile  doğamıza daha fazla zarar verilmesine karşıyız. Yaşam alanlarımızı savunuyoruz. Yapılmak istenilen toplantının ve ÇED sürecinin sonlandırılarak projenin iptal edilmesini istiyoruz.

Karaburun Yarımadası’nda daha fazla doğa ve canlının zarar görmesinin önüne geçilmesini Karaburun Yarımadasında yaşamın devam etmesi adına talep etmekteyiz.