GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
30 Ocak 2021 Cumartesi 13:07

CHP'li iki vekilden ‘üç istifa’ya tepki ve tek talep: Ön seçim yapılsın!

CHP İzmir Milletvekilleri Tacettin Bayır ve Atila Sertel, CHP’den istifa eden İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi'nin milletvekilliğinden de istifa etmesi gerektiğini söyledi. Bayır konuyla ilgili "Onurlu davranış istifa olur aslında ama başka beklentileri olduğu için yapmazlar" derken, Sertel ise, "Milletvekilliğinden istifa konusunda karar verecek kendisidir ancak, doğru olan istifa etmesidir" ifadelerini kullandı. İki vekil ayrıca istifa eden üç vekilin de ön seçimden gelmediğini hatırlatarak ön seçimin olmadığı konularda bu tarz sorunlarla karşılaştıklarını da eklediler.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ -Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi'nin beraberindeki Karabük Milletvekili Hüseyin Avni Aksoy ve Yalova Milletvekili Özcan Özel ile CHP'den istifa etmesinin yankıları sürerken, İzmirli siyasetçilerden de karara tepkiler gelmeye devam ediyor.

Çelebi'nin istifası ile ilgili gazetemize konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekilleri Tacettin Bayır ve Atila Sertel, önemli açıklamalarda bulundu.

İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi'nin söylemlerinin yanlış olduğuna dikkat çeken İzmirli Vekiller, 'ön seçim' olması durumunda bu tür istifa olaylarının yaşanmayacağına dikkat çekti. CHP'li Bayır ve Sertel ayrıca, Çelebi'nin CHP'den milletvekili olduğunu ve partiden istifasının ardından, milletvekilliğinden de istifa etmesi gerektiğinin altını çizdi.

BAYIR: BİR SONRAKİ SEÇİMDE TEKRAR MİLLETVEKİLİ OLMA İHTİMALİ YOKTU
Bir siyasi partiden ilk defa istifanın gerçekleşmediğine vurgu yapan CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, "Siyasetten ilk defa bir partiden arkadaşlar ayrılıp gidiyor değil, bu geçmişte de yaşandı. Ama zamanlama olarak baktığımızda manidar diye adlandırabileceğimiz bir karar. Cumhuriyet Halk Partisi iktidara yürüdüğü bir ortamda, 3 arkadaşımızın bazı nedenler ve gerekçeler göstererek ayrılmaları… Şunu çok iyi biliyorum ki bu arkadaşların bir sonraki dönemde milletvekili seçilme şansı yoktu. Mehmet Ali Çelebi için konuşmak gerekirse, İzmir'de bir deprem yaşadık ancak kendisini İzmir milletvekili olarak hiç göremedik. Milletvekilliği seçimi ve yerel seçim yaşadık, Mehmet Ali Çelebi onda da yoktu. Mehmet Ali, İzmir milletvekili ancak İzmir'de yok. Tabanda ve halka kendisi yok.  Dolayısıyla ön seçim olsa seçilemez, Genel Merkez ile ilişkileri de çok farklı oradan da seçilme ihtimali yok, tabi kendisi genç bir arkadaşımız siyaset yapmak istiyorsa doğaldır. Bu şekilde davranarak 'acaba başka kapılardan bana teklif gelir mi' diye düşünebilir, doğaldır" dedi.

“YAKLAŞIMINI IRKÇI BULUYORUM”
Çelebi'nin açıklamalarında ve mektubunda 'HDP ile ilişkilere net bir mesafe konulması' söylemlerine de değinen Bayır, "Irkçı buluyorum bu yaklaşımı. O zaman Milliyetçi Hareket Partisi'nden ya da ırkçı söylemde bulunan AKP'den ne farkımız kalıyor? Ben bu söylemleri doğru bulmuyorum" dedi.

CHP'den istifa eden Çelebi'nin milletvekilliğinden de istifa etmesi gerektiğini de belirten Bayır, "Tabii normal şartlarda istifası gerekir. Milletvekilliğini bir bakımda CHP Genel Başkanı'na borçlu kendisi. Onurlu davranış istifa olur aslında ama, başka beklentileri olduğu için yapmazlar onu" diye konuştu.

"ISRARLA DİYORUZ Kİ ÖN SEÇİM, ÖN SEÇİM, ÖNSEÇİM…"
Yaşanan sorunların temelinde ön seçim olduğuna dikkat çeken Tacettin Bayır, "Bu iş bir kez daha gösterdi ki partiler kendi milletvekillerini ve belediye başkanlarını ön seçim ile belirlemeli. Çünkü dikkat ederseniz böyle bir şeyi ön seçimden gelen biri yapmaz. O örgütün geliyor ve örgütün her kademesindeki sıkıntıları yaşamıştır. Bu yüzden o örgütünü partisini yarı yolda bırakmaz. Onun için ısrarla diyoruz ki ön seçim, ön seçim, ön seçim…" ifadelerini kullandı.

SERTEL: ÖN SEÇİMDEN ÇIKMIŞ ARKADAŞLAR DEĞİL
İstifaları değerlendiren CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, "Cumhuriyet Halk Partisi 'ana parti', bu partiden çok farklı partiler doğdu ancak hiçbiri yaşamadı. Yaşamaz da. CHP, Kuvayi Milliye şartları içinde kurulmuş köklü bir çınar. Bu parti onları milletvekili yaptı. Çünkü bu arkadaşlar ön seçimden çıkan kişiler değildir. Halktan karşılıkları olup olmadıklarını da henüz bilmiyorlar. Önseçimden çıkmış olsalar o zaman tamam... Bilerek isteyerek milletvekili oldular ve aday oldular. Ancak giderken de böyle kötü sözler kullanmalarını da şık karşılamadım, doğru değil. Halkın oylarını aldılar… Kişisel bir oyları yok.  CHP'nin oyları ile milletvekili oldular.  Ama sen, oy verilen partinin seçileni olarak kalkıp partiye ağız dolusu hakaret edersen seçmene hakaret etmiş olursun" dedi.

"ONLARIN HAKLILIĞINI KAMUOYUNA TAŞIMAK İÇİN İNANILMAZ BİR EMEK VERDİK"
Sertel, "Çok yakıştıramadım kendisine sözlerini. CHP onun tutuklu olduğu dönemde, Ergenekon ve Balyoz davalarında gerek milletvekilleri gerek bizler, onların haklılığını kamuoyuna taşımak için inanılmaz bir emek verdik. Helali hoş olsun, bugün olsa yine yaparız ancak bu partinin Genel Başkanı, kendisi cezaevindeyken onun şahitliğini yaptı. Sonrasında ise kendisini milletvekili yaptı. Bu yüzden böyle bir kötü dili Mehmet Ali'ye yakıştıramadım" diye konuştu.

"HANGİ DEĞİRMENE SU TAŞINIYOR?"
CHP'den istifa eden Çelebi'nin 'HDP' söylemlerini de eleştiren Sertel, bu söylemlerin AK Parti politikası olduğunu söyledi. Sertel, "Özellikle yapıyorlar bunu. Bu AKP'nin politikası… AKP bunu özellikle yapıyor ve bunu meşrulaştırmaya çalışıyor. CHP'yi terörize ederek halktan ve kitlelerden koparmaya çalışıyor. Bu söylemlere uyan isimlere de kimin değirmenine su taşıdıklarını sormak lazım.  Hangi değirmene su taşınıyor?" ifadelerini kullandı.

"PARTİNİN SANA VERMİŞ OLDUĞU OYLARI DA BIRAKMAK ZORUNDASIN"
Çelebi'nin Partiden istifa ile birlikte milletvekilliğinden de istifa etmesi gerektiğini belirten Sertel, "Bence gerekir, ahlaken olması gereken bu. Eğer sen o partiyi bırakıyorsan, o partinin sana vermiş olduğu oyları da bırakmak zorundasın . Sen parti ile meclise girdin, sonra partiyi beğenmediğin için eleştirmeye başladın sonra da ayrıldın… Sen CHP'de olduğun için milletvekili oldun, sen CHP'den aday olayın bağımsız girseydin milletvekili olabilir miydin? Mümkün değil. Dönem biter partiden ayrılırsın bu olur. Milletvekilliğinden istifa konusunda karar verecek odur ancak, doğru olan istifa etmesidir" dedi.