GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
20 Ocak 2016 Çarşamba 16:19

CHP'li Yiğit'ten Meclis'te 'İzmir'in malları' çıkışı!

CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, TBMM Genel Kurulu’nda İzmir’de İl Özel İdaresi’nin mallarının devredilmesiyle ilgili konuştu. Ovacık’taki RES için yapılan ağaç katliamına da değinen Yiğit, “İzmir’in ve İzmirlinin hakkını yedirmeyeceğiz” dedi.

Yeşim YAVUZER/EGEDESONSÖZ – Kapatılan İl Özel İdarelerinin taşınır ve taşınmazlarının devir işlemlerinin, AK Parti’li belediyelerde farklı CHP’li belediyelerde farklı yapıldığını TBMM Genel Kurulu’nda dile getiren CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, Urla Ovacık’ta Hassas Teknik Elektrik şirketinin yapacağı 6 rüzgar enerjisi türbini için başlayan ağaç kıyımını da meclise taşıdı.

AK Parti’nin uygulamalarının İzmir’de adaletsizce yapıldığını ifade eden Ali Yiğit, İl Özel İdareleri’nin mallarının paylaşımıyla ilgili İzmir'deki uygulama ile diğer illerdeki uygulamaları karşılaştırarak anlattı.  Yiğit, “13 yıldır İzmir’in, İzmirlinin dik duruşunu kırmak için her türlü yola başvuranlar, bilmelidirler ki, bu kafa yapısını bu anlayışı değiştirmedikleri sürece İzmir’i yanlarında göremeyeceklerdir” dedi.

AK PARTİLİ BELEDİYELER İLE CHP’Lİ BELEDİYELERE FARKLI UYGULAMA
İl Özel İdareleri’nin mallarının paylaşımı konusunda AK Partili Belediyeler ile CHP’li Belediyelere farklı davranıldığının altını çizen Yiğit, “Bursa, Denizli, Trabzon, Samsun, Balıkesir gibi illerde İl Özel İdarelerinin sahip olduğu varlıklar, bu kentteki belediyelere devredilmiştir.  İzmir’de ise kurumun 4,5 milyar TL’yi bulan serveti İzmir Valiliği bünyesinde kurulan Paylaşım Komisyonu tarafından, İzmir Büyükşehir Belediyesi devre dışı bırakılarak, Maliye Hazinesi’ne aktarılmıştır. Aralarında Balçova Termal Tesisleri,  Kaya Termal Otel, Şaşal Kaynak Suyu Tesisleri, Selçuk Havaalanı, Pınarbaşı Yarış Pisti, Çeşme barajı, eski Sümerbank Basma Fabrikası ve Tavşan Adası gibi değerli arazilerin de bulunduğu gayrimenkuller hazineye, bakanlıklara ve bağlı kurumlara devredilmiştir. 30 Mart seçimlerinden sonra kapatılan 141 yıllık Alaçatı Belediyesi’nin malları, Valilik bünyesinde kurulan komisyonla paylaştırılmıştır. Belediyeye ait dükkan, meydan, konut alanı ve eski belediye binası, Çeşme Belediyesi yerine Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilmiştir. Yıllarca Köy Muhtarlarının kullandığı köy odaları Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edilmiştir. Özel İdare’de çalışan 38 operatör İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devredilirken, bu personelin kullandığı iş makineleri ise Karayollarına devredilmiştir. Bütün bu hukuksuzluklara karşı İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kurul kararlarının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle toplam 197 dava açmıştır. Bugün itibarıyla açılan 197 davanın 153’ünde iptal kararı verilmiştir. Süreç devam etmektedir. İzmir’de bunlar yaşanırken, Balıkesir’de Valilik başkanlığında oluşturulan komisyon ise, ‘Bunlar kentin yerel yönetiminin malıdır’ diyerek tüm malları, hatta makam odalarını bile Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne devretmiştir. Balıkesir’in yanı sıra Trabzon ve Denizli’de de benzer uygulamalar olmuştur” diye konuştu.

NEDİR İZMİR’LE ALIP VEREMEDİĞİNİZ?
Yiğit, ‘İzmir’le ne alıp veremediğiniz var?’ diye sorarak, hukukun gereğini yerine getirmeyenlerin toplumun vicdanında da suçlu olduklarının aldını çizerek, “İzmir’in bütün suçu size oy vermemesi midir? İzmir’in bütün suçu, laik demokratik cumhuriyete sahip çıkmak mıdır? Nedir, İzmir’le alıp vermediğiniz? Yasa aynı yasa, kanun aynı kanun. Ama AKP’liysen farklı, CHP’liysen farklı. Bursa, Trabzon, Denizli Valileri mi yanlış yapıyor, yoksa İzmir Valisi mi yanlış yapıyor? Yasayı uygulamayarak yanlış yapanlar, bilsinler ki açıkça suç işlemektedirler. Kazanılmış davalara rağmen hukukun gereğini yerine getirmeyenler açıkça suç işlemektedirler. Muhalif olanı partizanca yaklaşımlarla cezalandırmaya kalkanlar, sadece hukukun değil, toplumun vicdanında da suçludurlar. 13 yıldır İzmir’in, İzmirlinin dik duruşunu kırmak için her türlü yola başvuranlar, bilmelidirler ki, bu kafa yapısını bu anlayışı değiştirmedikleri sürece İzmir’i yanlarında göremeyeceklerdir” dedi.

DOĞA BUNUN İNTİKAMINI HEPİMİZDEN FAZLASIYLA ALACAKTIR
Ovacık’ta Hassas Teknik Elektrik şirketinin yapacağı 6 rüzgar enerjisi türbini için başlayan ağaç kıyımını da mecliste dile getiren Yiğit şu şekilde devam etti: “Farkında mısınız bilmem ama şu an İzmir ayakta. Urla Ovacık’ta binlerce zeytin ve çam ağacı RES için katledilmektedir. Dün Karadeniz’de HES için yapılan katliam bugün İzmir’de RES için yapılmaktadır. Doğa bunun intikamını hepimizden fazlasıyla alacaktır. Daha dün Artvin ve Hopa’da yaşananları yerinde gören biri olarak, meclisin konuya el atmasını ve en azından yargı kararı çıkana kadar katliamın durdurulmasını İzmirliler adına talep ediyorum.”