GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
12 Mart 2022 Cumartesi 15:41

CHP'li Torun sert çıktı: Belediyeleri müşteri gibi görüyorlar!

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP'li 11 büyükşehir belediye başkanının "toplu ulaşım zammı" açıklamasına yönelik konuştu. Belediyelerin bu zammı yapmak zorunda kaldığını ifade eden Torun, hükümeti; belediyelere müşteri gözüyle bakmakla eleştirdi.

EGEDESONSÖZ- Cumhuriyet Halk Partisi Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Tele1 kanalına konuk olarak, CHP'li 11 Büyükşehir Belediye başkanının 11 Mart tarihinde yaptığı "toplu ulaşım zammı" açıklaması hakkında değerlendirmelerde bulundu.

VATANDAŞIN ANLAYIŞINA SIĞINDILAR
Bir aile ekonomisi nasılsa bir belediye ekonomisinin de aynı olduğuna dikkat çeken Torun, "Sonuçta belediyeler vatandaşlara hizmetleri götürürken çok farklı girdiler kullanıyorlar. Bunlar nedir? Akaryakıt, elektrik, yedek parça gibi birçok konuda bunları kullanarak vatandaşımıza hizmet götürüyor. Yılbaşından bu yana gerçekten maliyet artışları oldu. Her anlamda... Ama belediyelerimizin gelirlerinde maalesef hiçbir artış olmadı. Tam tersi vatandaşımızın içinde bulunduğu ekonomik buhrandan dolayı belediyelerimiz birçok vergiyi tahsil edemedi. Birçok alması gereken gelirlere kavuşamadı. Bunun yanı sıra ciddi anlamda yükleri arttı. Örneğin; buğday fiyatlarının artmasından dolayı un fiyatları inanılmaz boyutlara geldi ama belediyelerimiz bunu vatandaşa yansıtmamak için ellerindeki stokları tüketene kadar birçok maliyeti düşürmeye çalışarak vatandaşımıza ucuz ekmek vermenin gayreti içerisinde oldu. Yani akaryakıt zamlarını ulaşıma yansıtmamaya çalıştı. Kendi bünyesinde absorbe etmeye çalıştı. Ama bu da bir yere kadar. Yedek parça aynı şekilde... Ama artık belediye bütçeleri de bu yükü kaldıramaz hale geldi. Onlarda bu açıklamayla artık belli oranda, vatandaşımızın da anlayışına sığınarak bazı hizmetlerine zam yapmak durumunda kaldıklarını ifade ettiler. Bu artışa bakıldığında zamların tamamı değil... Kendileri bir şekilde sübvanse ederek vatandaşımıza bu hizmetleri en ucuz şekilde sunmak için büyük gayret içindeler" ifadelerini kullandı.

BELEDİYELERİMİZ HER ŞEYE RAĞMEN TIKIR TIKIR ÇALIŞIYOR
ller Bankası'nın hibe desteklerini daha çok Cumhur İttifakı belediyelerine sağladığı iddiaları hakkında konuşan Torun, "2019 seçiminden bu yana, bu hükümet yerel seçimlerde başarılı olmamanın rövanşını her anlamda belediyelerimizden almaya çalışıyor. 2019'dan bu yana sürekli baskısını attırarak belediyelerimizi çalışamaz hale, vatandaşın gözünde hizmet yapamaz hale düşürmeye çalışıyor. Şu anda 20 milyar dış kredi Erdoğan'ın onayında bekliyor. Bu kredi uzun vadeli ve uygun faizli. Şu anda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yaptığı araç hibelerinin yüzde 97'sini Cumhur İttifakı belediyelerine yapmış. Yaklaşık 400 milyona yakın bir kaynak aktarmış. Orman Genel Müdürlüğü 155 araç hibe etmiş, onun bile tamamını Cumhur İttifakına vermiş. İller Bankası'ndan belediyelerimizin kredi almasını bırakın, teminat mektubu almakta bile zorlanıyor. Bunu bile vermekten imtina ediyorlar. Belediyeler Birliği bile maalesef partizanca davranıyor. Oradaki çoğunluğu kullanarak yapılan araç hibelerinin önemli bir kısmını Cumhur İttifakı belediyelerine sağlanıyor. Mecliste birçok yetkiyi; özellikle büyükşehir belediyelerimiz çoğunlukta olmadığı için belediye başkanının yetkisini belediye meclislerine verdi. Ve birçok belediye başkanının kararlarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, saraya topladı. Her anlamda belediyelerimizi çalıştırmama, başkanları vatandaşın gözünde itibarsızlaştırmak için her şeye başvuruyor. Buna rağmen belediyelerimiz tıkır tıkır çalışıyor ve şikayet etmiyor" diye konuştu.

SÜRDÜRÜLEMEZ HALE GELDİ
11 büyükşehir belediye başkanı tarafından yapılan ortak açıklamanın gerekçesini aktaran Torun, "Artık yaşanan bu ekonomik buhrandan dolayı verebilecekleri hizmetler sürdürülebilir olmaktan çıktı. Bir şekilde bu hizmetleri artırmak zorunda kaldılar. Şu anda belediyelerimizin bütçeleri eridi. Sadece bizim değil, Türkiye'deki tüm belediyelerin bütçeleri de eridi. Her biri 2021 yılı sonunda 2022 yılı bütçesini yaptı ve şu anda bütün bütçeler eridi. Belediyeler önünü göremez hale geldi. Çünkü hizmetlerini sunarken girdilerinde o kadar önemli artış oldu ki... Yaptıkları çalışmaların, planların maliyetleri katlandı.Sürdürülemez hale geldi" ifadelerini kullandı.

MEGA PROJELER ERTELENMEK ZORUNDA KALDI
"Belediyeler şu an için tıkır tıkır işliyor, peki yarın ne olacak?" sorusuna yanıt veren Torun, "Yarını şimdiden planlamaya çalışıyoruz. Yarını ön göremiyoruz. Belediyelerimiz artık kararlarını vatandaşımızın birinci derece sorunlarını çözmek için önceledi. Artık bazı mega projelerini ertelemek zorunda kaldı. Genel Başkanımızın talimatıyla hazırladıkları kara kış fonuyla bu kışı vatandaşımız mağdur olmayacak şekilde geçirmesi için mücadele etti. Genel hizmetlerini de aksatmıyor ama uzun vadeli bazı yatırımlarını revize etmek durumunda kaldı. Şu anda birçok belediye ihale gerçekleştiremiyor. Çünkü; birim fiyatlar her gün değişiyor. Artık belediyelerin yaptığı ihalelere hiçbir müteahhit giremez noktasına geldi. Çünkü, bütün girdiler hergün yeniden değerlendiriliyor. Birim fiyatlar revize eidlmek zorunda kalıyor. Bu da planlanan bazı hizmetlerin uzayacağını, aksayacağını gösteriyor" dedi.

BELEDİYELERİMİZE MÜŞTERİ GİBİ BAKILIYOR!
Cumhur İttifakı'nın "Biz parayı veriyoruz ama onlar yapmıyor" şeklindeki ifadelerine yönelik Torun, "Sayın Özhaseki maalesef vatandaşı yanıltıyor. Belediyelerin gelirleri oranın artışından değil, genel bütçe girdilerinden pay aldıkları için oradan gelen artış... Yoksa gelirlerde orandan dolayı bir artış yok. Kaldı ki; bu her yıl genel bütçe gelirlerinden belirli bir oranda alındığı için, oran sabit. Sadece vergi gelirlerindeki artıştan dolayı çıkmış bir rakam bu. Bu rakam bile, şu anda belediyelerin yaptıkları hizmetleri karşılaması, yatırımları karşılaması mümkün değil. Biz bundan 3-4 yıl önce de dedik ki Özhaseki'ye; 'Siz de belediye başkanlığı yaptınız. Belediyeler her geçen gün, vatandaşın talepleri, kendi yetkilerinde olmayan bazı taleplerden dolayı sürekli bir maliyet artışıyla karşı karşıya. Geçmişte belki gerek olmuyordu ama şimdi ekonomik buhrandan dolayı talepler arttı. Bu talepleri bir şekilde karşılamak adına belediye gelirlerinin bir şekilde arttırılması gerekiyor" dedik. Ama maalesef bu karşılanmadı. Genel bütçe gelirlerinden alınan pay yıllardır aynı. Bunun mutlaka en az yüzde 50 artması lazı. Belediye başkanlarının da ifade ettiği gibi; belediyelerin toplu taşıma gibi genel hizmetlerden kullandığı akaryakıttan KDV ve ÖTV alınmamalıdır. Belediyelere mutlaka avantajlı bir tarifeyle enerji verilmelidir. Çünkü belediyeler bu enerjiyi en acil ihtiyacımız olan su temini için kullanıyorlar. Bu elektrik vatandaşların tamamen en birincil ihtiyaçları için. En hayati ihtiyaçlar için ama müşteri gibi görüyorlar. Belediyelerimiz hizmet veren organlar, sorunları çözen organlar ama burada bile belediyelerimize müşteri gibi bakılıyor" açıklamasında bulundu.

KANUN TEKLİFİ VERECCEĞİZ!
Vatandaşların araçlarının genellikle şehir içinde kullandığına vurgu yaparak, motorlu taşıtlar vergisinden belediyelerin de pay alması gerekliliğine dikkat çeken Torun, "Araçlar genelde şehir içlerinde kullanılıyor, karayollarda değil. Ama motorlu taşıtlar vergisi tamamen genel bütçeye gidiyor halbuki eğer araçlar şehir içi  trafiğinde belediye hizmetlerine zarar veriyorsa, yolları bozuyorsa mutlaka bu vergiden de belediyelere belirli bir oranda pay verilmeli. Biz belediye sınırlarında toplanan bazı ÖTV'den de pay verilmesini istiyoruz. Sonuçta bu ortaya çıkan değerden belediyelerimiz de mutlaka faydalanmalı. Bununla ilgili yakın zamanda meclise bir kanun teklifi vereceğiz." diye konuştu.

BİZ ÜZERİNE GİDECEĞİZ!
Belediyelerinin taleplerinin gerçeğe dönüşüp dönüşmeyeceği ihtimali konusunda da Torun, "Kimin yaptığı önemli değil, mesele şu anda belediyelerin ekonomik buhranda olması. Hizmet vermekte ciddi buhranlar çekiliyor. Hizmetlerin aksaması toplumu çok yakından sorumlu tutuyor. Biz bu konunun üzerine gideceğiz. Vatandaşın daha iyi hizmet alabilmesi için mutlaka gelirin de kaynakların da artması lazım. Biz bunu tüm belediyeler için istiyoruz. Mutlaka gelirlerin arttırılması gerekiyor. Belediyelerle ilgili iyileşme gerçekleşene kadar devam edeceğiz" dedi.

KARA KIŞ DESTEĞİ 3 MİLYARA YAKLAŞTI
Kara Kış fonunu belediyelerin çok iyi bir şekilde yürüttüğünü ifade eden Torun, "Bu zor günde belediyelerimiz hükümetin yapamadığını yaptı. Bu zor günde belediyelerimiz fatura da ödedi gıda yardımı da yaptı soğukta kalmamızı engeledi. 3 Kasım 2021'den 7 Mart 2022 tarihine kadar toplam; 4 milyon 430 bin aileye çeşitli alanlarda sosyal yardım yapıldı. Bu yardımların tutarı; 2 milyar 966 milyon tutarındaydı. Vatandaşa destek olundu" ifadelerini kullandı.