GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
20 Mart 2023 Pazartesi 15:18

CHP'li Torun'dan İktisat Kongresi için '1923' benzetmesi: Atatürk'ün anlayışını 100 yıl sonra gösterdi!

Düzenlenen belediye başkanları toplantısında konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “Yeni ekonomi politikaları Ankara'dan ben yaptım oldu ile değil farklı kesimlerin görüşlerinin alarak yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Atatürk'ün ortaya koyduğu aynı anlayışı 100 yıl sonra tekrar bize gösterdi. Elini taşın altına koyarak farklı fikirleri İzmir'de buluşturan Tunç Başkanımızı kutluyorum” dedi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğini yaptığı İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'nin altıncı gününde Millet İttifakı çatısı altındaki büyükşehir belediye başkanları ve belediye başkanlarının katılımı ile Kültürpark içerisinde yer alan İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde forum düzenlendi.

Forumda konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, "Bundan 100 yıl önce İzmir tarihi bir kongreye ev sahipliği yaptı. Henüz Cumhuriyet ilan edilmemişti ve Atatürk'ün çağrısı ile Türkiye'nin her köşesinden delegeler İzmir'e geldi. Amaç Türkiye'nin iktisat politikalarını belirlemekti. Yeni ekonomi politikaları Ankara'dan ben yaptım oldu ile değil farklı kesimlerin görüşlerinin alarak yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Atatürk'ün ortaya koyduğu aynı anlayışı 100 yıl sonra tekrar bize gösterdi. Elini taşın altına koyarak farklı fikirleri İzmir'de buluşturan Tunç Başkanımızı kutluyorum" diye konuştu

BU BİZİM KADERİMİZ DEĞİL
Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında yapılan çalışmaların mevcut iktidar tarafından satıldığını belirten Torun, "Genç Cumhuriyetimiz  Osmanlı'nın altın borçlarını ödedi, yeni fabrikalar kurdu. Son 20 yılımızda ne oldu? Bunların üzerine kurmamız, yeni fabrikalar kurup zenginleşmemiz gerekirken 180 derece tersine döndük. İlk yıllarda kurulan fabrikaların önemli bölümü satıldı. Cumhuriyetimizin kazanımlarına ihanet edildi. Adına Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi denilen sistem geçtikten sonra ekonominin fişi çekildi. Tüm kararları ekonomist olduğunu iddia eden bir kişi tarafından alınmaya başlandı. İktidarın 2023 hedefi vardı... Türkiye ilk 10 ekonomi arasına girecekti. uçacaktık, bir çok hamleler yapacaktı ancak bunların yerini dev bir yoksulluk, derin bir fakirlik aldı. Bugün yaşadığımız bu tablonun tek sebebi iktidarı ekonomik tercihleridir. Bu bizim kaderimiz değildir ve olmamalıdır" dedi.

İKTİDARIN VERMEDİĞİ HİZMETLERİ HALKIMIZA ULAŞTIRDINIZ
Yerel yönetim yasasına da vurgu yapan Torun, "Yerel yönetim yasalarımız yamalı bohça haline geldi. Yasal düzenlemeler yapılırken halkın ihtiyaçları ve belediyelerin daha iyi hizmet vermesi değil, birilerinin çıkarı öncelik haline getirildi. Bunu düzeltmemiz lazım. İktidar geldiğimizde yerel yönetimleri idari va mali açıdan güçlendireceğiz. Belediyelerimizin etkili hizmet etmesini sağlamak için mutlaka öz güçlerini kuvvetlendireceğiz. Siyasi iktidarın kötü yönetimi ülkemizde derin yaralar açtı. Bu yaraları kapatmak için sizler derin bir görev üstleniyorsunuz. Pandemi maske dağıtmayanlar aksine vatandaşların yanında oldunuz. Yangın ve sellerde çaresiz bırakılan vatandaşlara çare oldunuz. İktidarın vermediği hizmetleri halkımıza ulaştırdınız" ifadelerini kullandı.

14 Mayıs seçimlerini işaret eden Torun, "Ayrıca 2019’dan bu yana tüm olumsuzluklara rağmen eğer Türkiye’de bir felaket yaşamadıysa bu Millet İttifakı belediye başkanları sayesindedir. Her şeyi değiştirmek için tek bir şeye ihtiyacımız var. 14 Mayıs’a çok az kaldı. Çocuklarımızın geleceği için bu seçime çok iyi hazırlanmalıyız. Cumhuriyetin ruhuna sahip çıkacağız, ülkemize sahip çıkacağız. Birleşe birleşe kazanacağız, otoriter yönetimi hep birlikte değiştireceğiz. İnanıyorum ki bir yüz yılın sonunda halkın iktidarını, özgür yaşamı hep birlikte kuracağız" dedi.