GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
9 Şubat 2023 Perşembe 15:49

CHP’li Polat, Gaziantep’i anlattı: Sokakları çürümüş insan kokusu sardı

Cumhuriyet Halk Partisi YDK üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, büyük yıkımın yaşandığı Gaziantep’teki izlenimlerini anlattı. Polat açıklamasında “Çürümeye yüz tutmuş insan kokusu sokakları sarmaya başladı. O kokunun ne demek olduğunu bilemezsiniz, bilmenizi hiç istemem. İnsanların moloz kaldırma aşamasına geçtiler. Devletin canlı insan umudunu kestiğini görüyoruz” dedi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Kahramanmaraş'da 6 Şubat tarihinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük yıkıma neden olmuştu.

Binlerce vatandaşın vefat ettiği ve arama kurtarma çalışmalarının 10 ilde sürdürülmeye çalışıldığı süreçte tüm Türkiye yasa boğulurken Türkiye'nin dört bir yanından yardımlar bölgeye gönderilmeye devam ediyor. Siyasi parti temsilcileri de bölgeye giderek incelemelerde bulunurken, Cumhuriyet Halk Partisi İzmir’den de çok sayıda isim enkaz bölgesinde görev almaya devam ediyor.

Deprem bölgesinde bulunan isimler arasında yer alan Cumhuriyet Halk Partisi YDK üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat ise bölgedeki izlenimlerini Egedesonsöz’e anlattı.

İNSANLAR ÖLÜLERİNİ BEKLİYOR
Gaziantep’te şahit olduğu olayları aktaran CHP’li Polat, “Ben depremin olduğu andan itibaren Gaziantep'te vatandaşlarımıza yardımcı olmaya çalıştım. Bugün Genel Merkez’de gerçekleştirilecek bir toplantı için şu an Ankara’ya gidiyorum, yarın yeniden Gaziantep'e döneceğim. Ben Gaziantep'te Nurdağı ve İshaliye'deydim… Bölge tam anlamıyla bitik durumda. Nurdağı’nın bir daha Nurdağı olmasının ihtimali yok. İnsanların kendini toplama ihtimali yok. İnsanlar ölülerini bekliyorlar. İnsanların ölüleri sokaklarda kalmış” dedi.

CANLI İNSAN UMUDU ÇOK ZAYIF
Vefat eden vatandaşların cenazelerinin yol kenarlarında beklediğini söyleyen Polat, “Çürümeye yüz tutmuş insan kokusu sokakları sarmaya başladı. O kokunun ne demek olduğunu bilemezsiniz, bilmenizi hiç istemem. İnsanlar moloz kaldırma aşamasına geçtiler. Devletin canlı insan umudunu kestiğini görüyoruz. Canlı insan umudu çok çok zayıf. Kurtarma faaliyetleri ve teknik koşullar çok yetersiz. İzmir depreminde Jandarma Arama Kurtarma komutanını aramıştım ve bu çocuklardan bize çok lazım demiştim. Ancak sayıları oldukça yetersiz” diye konuştu.

DEVLET SINIFTA KALMIŞTIR
Polat şunları söyledi: “Türkiye'nin deneyimli uzman arama kurtarma ekibinin kapasitesi çok zayıf. Eskiden AKUT vardı ancak siyasete kurban edildi. Çok az köpek vardı, onlar da jandarmanın köpekleriydi. Onların sayesinde birkaç insanımız kurtarıldı. Ancak umutlar tükeniyor. Vatandaşlar kentleri boşaltıyor. Ancak şunu söyleyebilirim ki bizim milletimizin dayanışma ruhunun karşısında insanın ağlamaması mümkün değil. Ankara’ya şu an 100 kilometremiz kaldı, yardım TIR’larının arkası eksilmemiş... Her kurumdan her türlü insanların gönderdiği TIR'ları, özel şirketlerin gönderdiği TIR'ları görüyoruz… Kenetlenerek, dayanışarak büyük sınav veriyoruz. Devlet bu sınavda maalesef milletin vicdanında  geri dönülmez bir şekilde sınıfta kalmıştır. Sene 2023, enkazın altında kaç yurttaşımızın kaldığını biliyor muyuz?”