GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
30 Eylül 2022 Cuma 12:22

CHP'li Kılıç'tan muhtarlar için çağrı: Faturaları devlet ödesin

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, muhtarlıkların elektrik, su ve doğal gaz fatura bedellerinin devlet tarafından karşılanması amacıyla kanun teklifi hazırladı. Kanun teklifi hakkında açıklamada bulunan CHP'li Kılıç, “Muhtarlıkların elektrik, su ve doğal gaz faturalarını devlet ödesin” dedi.

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, Şehir ve Kasabalarda Mahalle Muhtar ve İhtiyar Heyetleri Teşkiline Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.

TBMM Divan Üyesi Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, Anayasanın 127. Maddesi çerçevesinde yerel yönetimlerin ilk basamağı olarak görev yapan muhtarlıkların, köylerde ve şehirlerde vatandaşların sorunlarının giderilmesi için valilikler ve kaymakamlıklar gibi kamu hizmeti verdiğini ifade etti. CHP’li Sevda Erdan Kılıç, 81 il ve 922 ilçeye sahip olan Türkiye’de 50 bin 490 da köy ve mahalle muhtarlığı bulunduğunu kaydetti. 

“Halk tarafından seçilen muhtarların, halka etkin bir şekilde hizmet etmesi engelleniyor”
Muhtarların görev yaptıkları mahallelerde veya köylerde devleti temsil eden, vatandaşla devlet arasında köprü görevi üstlenen kamu görevlileri olduğuna işaret eden İzmir Milletvekili Kılıç, muhtarların, bu görevlerini yerine getirirken diğer kamu görevlilerinin yararlandıkları, mali ve sosyal haklarını düzenleyen kanuni düzenlemelerden yararlanamadıkları gibi bu görev nedeniyle ortaya çıkan mali yükümlülükleri de kendilerinin karşıladığını belirtti. CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, “Muhtarlar, belediye başkanları, milletvekilleri ve Cumhurbaşkanı gibi halk tarafından seçilerek iş başına gelen, görev yaptıkları mahallenin sorunlarını çözmek için seçilen yerel yöneticilerdir.” dedi.

TBMM Divan Üyesi Av. Kılıç, muhtarların ödeneğinin net asgari ücret olan 5 bin 500 Lira olduğunu, ancak bu rakamın iktidarın yanlış politikaları sonucu gün gün her şeye zam gelen ve bu nedenle vatandaşların alım gücünün giderek düştüğü Türkiye’de yetersiz kaldığını dile getirerek, seçim ile işbaşına gelmelerine rağmen muhtarların mahalleleri ve köyleri ile ilgili birçok harcamayı kendi bütçelerinden karşıladığını, bu harcamalar nedeni ile muhtarlara ek bir bütçe olanağı da sunulmadığını vurguladı. Bu yaklaşımın sürdürülebilir bir durum olmadığını da dile getiren CHP’li Av. Sevda Erdan Kılıç, muhtarların halk tarafından seçildiğini ancak ekonomik zorluklar ve hükümetin muhtarlara bakış açısı nedeniyle seçmenine karşı etkin bir şekilde hizmet etmesinin engellendiğini belirtti. 

“Muhtarlar faturaları ödemekte zorlanmaktadır”
CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, açıklamasında şöyle devam etti:

“Son olarak 1 Eylül 2022 tarihinde sanayide kullanılan elektriğe gelen yüzde 50, konutlarda kullanılan elektriğe gelen yüzde 20 zam ile birlikte elektriğe son bir yılda 5 kez zam yapılmıştır. Toplamda bir yılda elektriğe gelen zam oranı ise yüzde 400’e ulaşmıştır. Doğal gaza da son olarak 1 Eylül 2022’de yapılan yüzde 20 zam ile birlikte, 2022 yılında 4 kez zam yapılmıştır. Son 1 yılda sanayi doğal gazındaki fiyat artışı yüzde 200, elektrik santrallerindeki artış yüzde 243, konutlardaki artış ise yüzde 110 olarak gerçekleşmiştir. Su faturalarında da yüksek oranda artışlar yaşanmıştır. Bu nedenlerle son dönemlerde muhtarlıklara da yüksek rakamlı elektrik, doğal gaz ve su faturaları gelmektedir, muhtarlar da bu faturaları ödemekte zorlanmaktadır. Valilikler ve kaymakamlıkların elektrik, su ve doğal gaz fatura bedellerinin devlet tarafından karşılanması gibi, kamu hizmeti sunan muhtarlıkların elektrik, su ve doğal gaz fatura bedellerinin de devlet tarafından karşılanması, muhtarların verdiği hizmet kalitesini artıracak, muhtarların mağduriyetlerinin giderilmesine yardımcı olacaktır.”

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, başta İzmir olmak üzere ülkenin birçok ilinde yaptığı saha çalışmalarında mutlaka köy ve mahalle muhtarlıklarını ziyaret ederek, sorunlarını birebir kendilerinden dinlediğini ifade etti.

“Muhtarlık binalarının elektrik kullanım bedelleri ticarethane tarifesi üzerinden faturalandırılıyor”
TBMM Divan Üyesi Av. Kılıç, mevcut durumda muhtarlıklara elektrik aboneliklerinde “ticarethane” tarifesi uygulanmasının yanlış olduğunu belirterek, “25 metrekarelik muhtarlık binasına 500 lira elektrik faturası geliyor. Onlar tüccar değiller ki ticarethane tarifesi uygulansın. Devletin halka en yakın birimi olan muhtarlıklarımızda herhangi bir ticari faaliyet gerçekleşmediği gibi ticarethanelerdeki gibi kazanç sağlanan, kar elde edilen herhangi bir iş de yapılmamaktadır. Muhtarlarımız kısıtlı gelirleri ile hem muhtarlık hizmet binası giderlerini hem de mahalle sakinlerinin taleplerini karşılamaya çalışmaktadır.” ifadesini kullandı. 

Kanun teklifi, köy ve mahalle muhtarlıklarının elektrik, su ve doğal gaz kullanımlarına ilişkin fatura bedellerinin İçişleri Bakanlığı bütçesinden karşılanmasını ve İçişleri Bakanlığı’nın bununla ilgili olarak her yıl kaymakamlıklara bütçe aktarımında bulunmasını öngörüyor.