GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
4 Nisan 2022 Pazartesi 14:46

CHP’li Kılıç’tan ‘Çeşme’ çıkışı: Bakan değil, tacir!

Çeşme Projesi’yle alakalı tartışmaları sürerken, projenin İzmir’e faydası olmayacağı yönünde yorum yapan CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un projeyi bir ‘prestij projesi’ olarak gördüğünü söyleyerek “Bakan zaten turizmci ve bir bakan olarak, İzmir'e katkısı olsun diye değil bir tacir (tüccar) olarak bakıyor. Belki de bunu kendisine bir prestij projesi olarak görüyor” ifadelerini kullandı.

EGEDESONSÖZ - Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın koordinasyonunda çalışmaları devam eden ve gerek kent genelinde gerekse Türkiye'de tartışmalara neden olan Çeşme Projesi’ne muhalefet cephesinden tepki sürüyor. İzmirli Milletvekilleri’ne yapılan sunum sonrasında projeye dair birçok çekincelerinin olduğunu belirten bazı CHP’li vekillere CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç’da eklendi. SonSöz TV’de yapılan canlı yayında bu konuya dair değerlendirmelerde bulunan Kılıç, projenin İzmir’e ve İzmirliye katkısı olmayacağını ifade ederek Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un projeye bir tacir (tüccar) gibi baktığını söyledi. Çıkacak olan mahkeme kararının bilirkişi raporuna göre verilmesi gerektiğini belirten Kılıç, yargıda iktidar müdahalesi olduğunu dile getirerek o raporun dikkate alınmayacağını söyledi.

İZMİR HALKINA HİÇBİR KATKISI OLMAYACAK!
Çeşme Projesi’nin ortaya çıkışından itibaren çekinceleri olduğunu belirten CHP’li Kılıç, proje detayları açıklandıktan sonra İzmir’e faydası olup olmayacağı hakkında daha da tedirginlik yaşadıklarını söyleyerek “İlk günden itibaren hepimizin bir çok çekincesi vardı. Çeşme dünya güzeli bir yer. Burada çok büyük bir proje yapılacak olması bizlerde tedirginlik yarattı. Geçtiğimiz yıl Bakan, İzmir Milletvekilleri’ni davet etti ancak proje net yoktu. Ancak bu seferki sunumda durum netti. Toplantıda da sordum ben, ‘Bu projenin İzmir halkına ne faydası olacak? Oraya oteller yapılacak, İzmirli iş insanını yatırımcısına ayrı bir pozitif bir ayrımcılık uygulanacak mı?’ diye... Biz bunu sorduk ve olmayacak dedi. Belli bir yerler ayrılmış esnaf odası ve İZTO için... Birçok insan çalışacak ancak ‘İzmir'de yaşayanlar için bir ayrımcılık yapılacak mı?’ diye sorduk, ona da ‘hayır’ dedi. ‘Yapılacak yerlerde, girilecek plajlar ve köylerle ilgili İzmir halkı için bir ayrıcalık var mı?’ dediğimiz de onun da olmayacağını söyledi. Yani gelinen noktada yabancı turist direkt o bölgeye gidecek ve merkezle ilgili de bir katkısı olmayacak. Yabancı yatırımcı ve yabancı turist kazanacak. Zenginler yatırım yapıp, zenginler tatil yapacak. Hiçbir hakkı için bir katkısı yok” ifadelerini kullandı.

RAPORA DÖNÜK BİR KARAR ÇIKACAĞINDAN UMUDUM YOK!
Katkıdan çok doğaya verilecek zarara endişelendiklerini belirten CHP’li Kılıç, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un bir turizmci ve bakan olarak değil bir tacir (tüccar) olarak düşünerek hareket ettiğini aktardı. Mahkemenin açıklanan bilirkişi raporuna göre bir karar vermeyeceğini de söyleyen CHP’li Kılıç, şu şekilde özetledi:

“Katkı olmadığı gibi doğaya verilecek zararla ile ilgili de ciddi tereddütlerimiz var. Siz bir proje yapıyorsunuz buradaki amaç ne olmalı? Kente katkı sağlamalı. Geldiğimiz noktada şu aklımıza geliyor. Bakan zaten turizmci ve bir bakan olarak; İzmir'e katkısı olsun diye değil bir tacir (tüccar) olarak bakıyor. Belki de kendisine bir prestij projesi olarak görüyor. Mahkemeye bu kadar karışan bir iktidar olmasa bilirkişi raporuna göre hareket edilir. Ancak yargıya müdahale edilen bir iktidar olduğu için rapora dönük bir karar çıkacağında umutlu değilim.”