GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
2 Ağustos 2024 Cuma 12:30

CHP'li Kılıç'tan Bakanlığa protokol çağrısı: İsimleri açıkla!

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 101 sivil toplum örgütü ile protokol imzaladığını açıkladı. “Protokol çok ama aile içi şiddeti ve yoksulluğu durduran yok” diyen Kılıç, Bakanlığa hangi sivil toplum kuruluşları ile protokol yapıldığını açıklaması çağrısında bulundu.

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Aile Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a, Bakanlığın protokol imzaladığı sivil toplum kuruluşlarını sordu. Bakanlık tarafından verilen yanıtta, “Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatı birimlerince STK’larla işbirliği halinde yürütülen proje ve faaliyetlerin kapsam ve sınırlarının belirlenmesi ve izleme faaliyetlerinin etkin yürütülebilmesi amacıyla tarafları STK’lar olan işbirliği protokolleri imzalanmaktadır” denildi. Aile Bakanlığı “Sivil Toplum Vizyon Belgesi ve Eylem Planı”nda belirtilen hedefler çerçevesinde sivil toplumla iş birliğinin geliştirilmesi amacıyla faaliyetlerin yürütüldüğü belirtilen yanıtta, “2023 yılı itibarıyla Bakanlığımız ile imzalanmış ve yürürlükte olan 101  protokol bulunmaktadır” denildi.

İSİMLERİ AÇIKLA ÇAĞRISI
Sevda Erdan Kılıç, yönelttiği soru önergesinde Bakanlığın hangi sivil toplum kuruluşları ile protokol imzaladığı sorusunun da yer aldığını ancak Bakanlığın bu soruya yanıt vermediğini belirtti. Kılıç, Aile Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yeniden soru önergesi vererek, protokol imzalanan STK’ların isimlerini açıklaması çağrısında bulundu.

PROTOKOL ÇOK AMA AİLE İÇİ ŞİDDETİ VE YOKSULLUĞU DURDURABİLEN YOK
Kılıç, şunları söyledi:

“Aile Bakanlığı bol bol protokol imzalamış. Bakanlık’ta protokol çok ama aile içi şiddeti ve yoksulluğu durduran yok. 2024 yılının ilk altı ayında 205 kadın cinayeti işlendi. Kadın cinayetleri artarak devam ederken, yaygınlaşıyordu. Bizim yaptığımız araştırmaya göre 2024 yılının ilk altı ayında kadınlarla birlikte 24 çocuk da öldürüldü. Kadın cinayetleri artık aile katliamlarına dönüştü. Ancak Aile Bakanlığı bu cinayet ve şiddetin önünü alabilecek politikalar geliştiremiyor.

Haneler açlık sınırının bile altında yaşıyor. Ekonomik temelli sıkıntılar artarak, devam ediyor. Yoksulluk en önemli sorunumuz. Hane başına düşen gelir ortalaması her geçen gün azalırken, sosyal yardımların ve sosyal hizmetlerin nereye gittiğini bilmiyoruz.

Çocuklara yönelik istismar vakaları artıyor. Aile içi birçok sorun ortada duruyor. Aileler, şiddet, istismar ve yoksulluk üçgeninde sarsılırken Aile Bakanlığı eli kolu bağlı oturuyor, olan biteni izliyor.

Aile Bakanlığı, bize verdiği yanıtta 101 sivil toplum kuruluşu ile protokol imzaladığını söylüyor. Bu protokolleri kimle imzaladıklarını soruyoruz, yanıt vermiyorlar. Sivil toplum kuruluşlarının isimlerini neden gizliyorsunuz? Aile Bakanlığı’na çağrım, protokol imzalanan sivil toplum kuruluşlarının isimlerinin açıklanması, hangi sivil toplum kuruluşu ile hangi içerikte protokol imzalandığının açıklanmasıdır. Ayrıca bu protokollerden hangi sonuçların elde edildiğini de görmek istiyoruz.”

PROTOKOLLERİN İÇERİĞİ NE?
Sevda Erdan Kılıç, Aile Bakanı Göktaş’a yönelttiği soru önergesinde, şu soruların yanıtlanmasını istedi:

  1. Aile Bakanlığı 101 protokolü hangi sivil toplum kuruluşları ile imzalamıştır? Sivil toplum kuruluşlarının isimlerini tek tek açıklar mısınız?
  2. Aile Bakanlığı’nın sivil toplum kuruluşları ile imzaladığı protokollerin mahiyeti nedir? Hangi konularda hangi sivil toplum kuruluşları ile protokoller imzalanmıştır?
  3. Protokollerin hedefleri nedir? Aile Bakanlığı, imzaladığı protokoller kapsamında hangi politika hedefini tutturabilmiştir?