GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
8 Haziran 2022 Çarşamba 21:22

CHP'li Kılıç kürsüden Bakan Nebati'ye yüklendi: Yarattığı yoksulluktan utanmıyor!

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin "Enflasyonla birlikte büyümeyi tercih ettik, bu sistemden dar gelirliler hariç üretici firmalar, ihracatçılar kâr ediyor." sözlerine Meclis'te yaptığı konuşma ile tepki gösteren CHP'li vekil Kılıç "İtiraflarıyla aslında yarattıkları yoksulluktan hiç utanmadıklarını hep beraber görmüş olduk. Ücretli, çalışan, esnaf, çiftçi, memur her gün enflasyonun altında eziliyorken maalesef bir avuç kayrılan, bir avuç yandaş büyümeye devam ediyor." dedi. Kılıç, Bakan Nebati'ye 'İktisada Giriş' kitabı göndereceğini de söyledi.

EGEDESONSÖZ - CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, Türkiye Büyük Millet Meclis’inde görüşülen Avukatlık Kanunu’na, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin açıklamalarına ve Gezi Parkı eylemlerine ilişkin mahkeme kararlarına dair konuşma yaptı.

Avukatlara büyük bir müjde veriyormuş gibi Meclise sunulan yasa teklifinin aslında ihtiyaçlardan çok uzakta, baştan sakat doğmuş bir teklif olduğunu ifaden eden Kılıç “Bu teklif hazırlanırken, her zamanki gibi yine baroların görüşü alınmadı, yine meslektaşlarımızın fikri sorulmadı. Bu nedir baktığımızda? Daha doğrusu, bütün kanunlar böyle yapılıyor; bu hemen hemen her açıdan kibirdir, egodur "her şeyi ben bilirim" anlayışıdır ve bu anlayışla da nitelikli kanunlar yapmamız mümkün değildir.” dedi.

'BU MADDEYLE Mİ ÇÖZECEĞİZ?'
Kanun teklifinde yer alan "Herhangi bir işte sigortalı çalışmak avukatlık stajına engel etmez." Maddesini değerlendiren Kılıç “Her yıl 20 bin kişi hukuk fakültesinden mezun oluyor, bunlardan 15 bini staja başlıyor. Bu sayısal artışın getirdiği ekonomik sorunları bu maddeyle mi çözeceğiz? Tabii ki hayır. Bu madde sadece, stajyer avukatların başka bir sömürü düzenine hizmet etmesini sağlar. Bundan başka bir şey de sağlamaz. Tabii, kişiye özel, liyakatsiz üniversite kadrolarına, her ilde mantar gibi türeyen hukuk fakültelerine "Dur!" demeden bu sorunlara da çözüm olamayız.” diye konuştu.

‘AVUKATLAR DA YARGININ BİR PARÇASI’
Hâkim ve savcılar gibi, avukatların da yargının bir parçası olduğunu ifade eden Kılıç şunları söyledi  “Nasıl ki hâkim ve savcıların stajyerleri devletten maaş alıyorsa avukat stajyerleri de devletten maaş almalı ama siz "Avukatlar hem staj yapsın hem mesleği öğrensin hem de bu arada çalışsın." diyorsunuz ki bu zaten mümkün değil; bunu avukat olanlar bilir ama tabii, cübbesi, düğmesi olmayan avukatlar bilir. Adli yardım ödeneğine bakarsak da barolar arasında pay edilmesine ilişkin bir husus var. Bu da etki altına alamadığınız barolara karşı örgütlediğiniz 2'nci baroları yani bu paralel yapıyı maddi anlamda da ihya etme anlayışı yani bir nevi kutuplaştırma, ayrıştırma projesi de devam etmiş oluyor.”.

‘YARATTIKLARI YOKSULLUKTAN UTANMIYORLAR’
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin "Enflasyonla birlikte büyümeyi tercih ettik, bu sistemden dar gelirliler hariç üretici firmalar, ihracatçılar kâr ediyor." sözlerine de dair değerlendirmelerde bulunan Kılıç “İtiraflarıyla aslında yarattıkları yoksulluktan hiç utanmadıklarını hep beraber görmüş olduk. Ücretli, çalışan, esnaf, çiftçi, memur her gün enflasyonun altında eziliyorken maalesef bir avuç kayrılan, bir avuç yandaş büyümeye devam ediyor. Şimdi, bu sistem şöyle yoksuldan alıp zengine veriyor, biz bu sistemi kesinlikle kabul etmiyoruz. Ben dün bu konuşmaya bakarken dolar 16 liraydı, bugün baktığımızda 17 olmuş; altının gramı 1.000 lirayı geçmiş.” dedi.



‘İKTİSADA GİRİŞ  KİTABI HEDİYE ETMEK İSTİYORUM’
Bakan Nebati’ye ‘İktisada Giriş’ kitabı göndereceğini de belirten Kılıç “ Şimdi, eğer ışıltılı hayatından vakit ayırabilirse -tabii, bugün itibarıyla konuşma yasağı da geldi Sayın Bakana- Sayın Nebati'ye üniversite yıllarında okuduğuna pek emin olmadığım bu "İktisada Giriş" kitabını hediye etmek istiyorum. (CHP sıralarından alkışlar) Hiç okumadıysa Sayın Bakan vah ama okuyup da bunları yapıyorsa vah ki vah! Hatta kendisinin mezun olduğu üniversitenin İktisat Anabilim Dalı Başkanının kitabı bu. Hakikaten eğer biraz zaman ayırıp, bu kitabı okuyup idrak ederse en azından görevinden affını isteyeceği süreye kadar hem kendisi açısından hem de devletimiz açısından yararı olur diye düşünüyorum, yarın da bunu kargoya vereceğim Sayın Bakana.” diye konuştu.

Gezi Parkı eylemleri ile ilgili verilen mahkeme kararlarına da değinen Kılıç şunları söyledi:

Değerli milletvekilleri, bir başka önemli konu var. AKP Genel Başkanı, biliyorsunuz, Gezi Parkı direnişine katılanlar hakkında ağza alınmayacak, benim burada zaten söyleyemeyeceğim sözler sarf etti. Gezi olaylarının olduğu dönem, ben Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Sekreteri'ydim. Her ilde olduğu gibi İzmir'de de bu onurlu direniş devam ediyordu ve kolluk kuvvetleri orantısız güç uyguluyordu. Ben, o gün, kolluk kuvvetlerinin darbından kaçan gençlere İl Başkanlığının kapılarını açıp o darptan kurtardım, hatta yaka paça polislerin elinden alıp kapıdan içeri soktuğum gençler oldu. Karakolların önünde sıraya dizdiler gençleri, fıskiyeli sularla su fışkırttılar, copladılar; ben yine oradaydım ve üç gün boyunca evime gitmedim onları savunacağım diye. Avukatlıklarını yaptım, davalarına da baktım. O yüzden, Gezi'yle ilgili söylenecek her şeyi biz üstümüze alırız; Gezi'ye söylenecek her şeyin karşısında biz dururuz. Bu sebeple de bu kötü sözlerin sarf edildiğinin ertesi sabahı suç duyurusunda bulundum. Peki, ne oldu? Tabii ki ak troller hemen harekete geçtiler. Benimle ilgili hakaretler, küfürler, tehditler bini bir para. Şaşırdık mı? Şaşırmadık. Hani, bir söz vardır "Balık baştan kokar." diye, o yüzden hiç şaşırmadım ama ben buradan, bu onurlu direnişe katılanlara bir kez daha seslenmek istiyorum: Kimseden korkmadık, bundan sonra da korkmayacağız. O yüzden, herkesi suç duyurusunda bulunmaya, manevi tazminat davası açmaya davet ediyorum. Bir söz vardır "Muhakkak kısa çöp, uzun çöpten hakkını alacaktır." diyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.