GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
12 Haziran 2024 Çarşamba 09:23

CHP’li Bayır ‘oylar yüzde 2’ye indi’ dedi: İYİ Parti dağılıyor!

Meral Akşener’in partiyi bırakması ve sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yaptığı ziyaretle ilgili görüşlerini aktaran CHP İzmir geçmiş dönem Milletvekili Tacettin Bayır, “15 milletvekiliyle İYİ Parti’ye geçerken, Meral hanım için değil, demokrasinin önünü açmak için geçtik. Meral Hanım, o masayı devirmeseydi, seçimi kazanırdık. Hanımefendi, ben son görevimi yaptım, demişti. Şimdi de ben görevimi yaptım, sıra sizde diyor Cumhurbaşkanına… Neydi o son görev?” diye çıkıştı

EGEDESONSÖZ -  Cumhuriyet Halk Partisi 25, 26 ve 27. Dönem İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Gazeteci yazar Muhittin Akbel’in sorularını yanıtladığı SONSÖZ TV’deki programda, İYİ Parti’nin eski Genel Başkanı Meral Akşener’e yüklendi.

Akşener’in, genel başkanlıktan ayrıldıktan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesini sert bir dille eleştiren Bayır, “Meral Hanım, ben bu ülkeye, bu devlete son görevimi yaptım” sözlerini hatırlatarak şu değerlendirmelerde bulundu:

SANKİ O SÖZLERİN ARDINDAN HELALLEŞTİLER
“Meral Akşener’in genel başkanlıktan ayrıldıktan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret etmesinin bendeki karşılığı şöyle: Sanki geçmişteki bir konuşmanın ardından helalleşmek gibi. Geçmişte de kafamda soru işaretleri vardı. Biz 15 milletvekili CHP’den ayrılıp İYİ Parti’ye geçmemizin ana nedeni, onların seçime girmesini engelleyen seçim kurulu kararlarını bozmaya yönelik bir geçişti. Yani demokrasinin önünü açmaktı amacımız. Meral Hanım için geçmedik biz oraya. İYİ Parti için de geçmedik. Bu, başka bir parti de olabilirdi. O partinin genel başkanı başka biri de olabilirdi. Bizim oraya geçişimiz, siyaseten demokrasinin önünü açmaya örnek olmak içindi. Zaten İYİ Parti’de 18 gün kaldık. Ne rozet taktık, ne Meral Hanımın elini sıktık, ne de bir toplantı yaptık. Ama Altılı Masa meselesinde kafamızda her bir soru işareti vardı. Uyum konusunda Saadet Partisi genel başkanı başta olmak üzere herkes tam bir uyum içinde çalışırken, Meral Hanım durmadan medyada gündem olan karşı çıkışlar içeren açıklamalarda bulunuyordu. Ve sonuçta masayı devirdi. Siyasete ömrünü adamış arkadaşlarla yaptığımız değerlendirmelerde, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kılıçdaroğlu’nun neden kaybettiğini tartıştığımızda, hepimizin ortak görüşü, Meral Hanım masayı devirmeseydi, seçimi Kılıçdaroğlu almıştı, şeklinde bağlandı. Çünkü toplumda şöyle bir algı oluşmuştu. Altılı masa birlikte güzel şeyler yapıyor ama bak gördün mü, aralarında çıkan tartışmada Meral Hanım masadan kalktı; sonra geri geldi ama bunlar bugün anlaşamıyorlar; yarın Kılıçdaro4ğlu Cumhurbaşkanı, Akşener Cumhurbaşkanı yardımcısı olsa bu ülkeyi nasıl yönetecekler, dedirtti. AK Parti bu tezi ortaya attı! Bu tez de işe yaradı, AK Parti’ye seçim kazandırdı. Kılıçdaroğlu’nun seçimi kazanacağına çok inanıyorduk, emindik. Sonuçta CHP’liler olarak travma yaşadık”

SON GÖREVİNİZ MASAYI DEVİRMEK MİYDİ?
“Meral Hanım’ın şöyle bir cümlesi olmuştu, beni çok rahatsız eden. Ben, son görevimi yaptım, demişti Meral Hanım. Ben bu ülkeye, ben bu devlete son görevimi yaptım, sözü hala soru işaretidir. Neydi bu son görev? Son göreviniz masayı devirmek miydi? Öyle ya, Altılı Masa’ya bir anlamda mağlubiyeti yaşattınız. Sizin yüzünüzden böyle bir sonuç aldık. Şimdi bunlar olmamış gibi çıktınız Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karşısına? Ya da, ülkeye, size olan borcumu ödedim, şimdi sıra sizde. Oğlumu büyükelçi olarak atayın. Ya da bana bir Cumhurbaşkanlığı yardımcılığı verin mi dediniz? Bu soruların yanıtı zamanla ortaya çıkacak. İnşallah bunları söylediğim için utanırım, düşündüğüm gibi değildir. Benim siyasette öğrendiğim bir şey var; böyle zikzakları olan kişilerden her şey beklenir. Meral Hanım’ın Erdoğan’a gitmesi yakışmadı bana göre.”

PEKALA MHP-İYİ PARTİ BİRLEŞMESİ OLUR, TABİİ Kİ O GÜNE KADAR İYİ PARTİ KALIRSA!
İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü, Gazeteci yazar Ümit Yaldız’ın “İYİ Parti ile MHP bence birleşecek. Müsavat Dervişoğlu’na da burada önemli rol düşecek. Bahçeli görevi bıraktığında MHP ile İYİ Parti arasında buzlar erir” yorumu üzerinde değerlendirme yapan Tacettin Bayır, bu konuda şunları söyledi:

“İYİ Parti ile MHP birleşmesi olabilir, tabii ki o güne kadar İYİ Parti diye bir parti kalırsa! Yüzde 9, yüzde 10, hatta yüzde 17’lik oyu olan İYİ Parti artık yok! İYİ parti’deki insanlar o kadar çok savruldular ki. Meral Hanımın istikrarsızlığını gördüler. CHP’ye çok nitelikli insanlar geldi o partiden. Bir kesim AK Parti’ye geçti, bir kısmı MHP’ye göz kırpıyor. İYİ Parti dağılma sürecine girdi. Bu saatten sonra İYİ Parti’nin dikiş tutacağını zannetmiyorum. Çünkü yüzde 3’lerde, 4’lerde. Kamuoyu anketlerine göre yüzde 2’ye gerilemiş durumda. Tabela partisi konumuna düştü şu anda. Ülkücü kimliğe sahip kesim, MHP’ye geçebilir. Ama onlar da birbirlerine çok ağır laflar etmişlerdi. MHP’nin, erimeye yüz tutmuş bir partide bulabileceği bir şey olmaz.  Ayrıca niye geçsinler? MHP’de yükselme trendi yok ki. MHP de miadını doldurmuş bir parti durumunda şu an itibariyle”