GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
29 Mayıs 2024 Çarşamba 14:52

CHP’li Bayır'dan ‘parti içi’ değerlendirme: Kılıçdaroğlu bölen olmaz!

CHP İzmir’den 3 dönem milletvekilliği görevini yürütmüş olan ve geçmiş dönem İl Başkanları’ndan Tacettin Bayır, CHP geçmiş dönem Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kurultay süreci ile ilgili açıklamaları hakkında, “partinin tam yol aldığı, toparlandığı bir ortamda partiyi adeta karpuz gibi ikiye bölmek isteyen, partinin başarısını hazmedemeyen kesimler birilerine gaz vererek çatışma ortamı yaratmak isteyebilirler. Ama bu oyuna da gelmeyecek kadar tecrübeli bir partiyiz. Dolayısıyla Sayın Kılıçdaroğlu'nun da CHP'ye karşı bir bölen noktasına gelmeyeceğini düşünüyorum” dedi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ – CHP’nin geçmiş dönem Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu katıldığı bir TV programında ‘Ben hiçbir zaman Genel Başkan olacağım diye talepte bulunmadım. Delegeler gösterdiler. Yeniden kurultayda Genel Başkan adayı gösterirlerse o zaman cesurlar bir adım öne çıksın diyeceğiz’ sözleri parti içinde yeni tartışmaları beraberinde getirdi.

Konuyla ilgili olarak İzmir’in deneyim siyasetçilerinden olan Tacettin Bayır, tartışmalara ilişkin olarak değerlendirmelerde bulundu. Bayır ayrıca kent siyasetinde yaşanan gelişmeleri de yorumladı.

BAZI KARANLIK GÜÇLER KAVGA İSTİYOR
Kılıçdaroğlu’nun sözlerini yorumlayan Bayır, “Delege istediğini göstermesi gerekiyor, öne çıkması gerekiyor demek bu.  Ama şu anda böyle bir durum görünmüyor. Neden görünmüyor? Ben 1983’te başladığım siyasette şunu gördüm; Bir siyasi partinin ivmesi böylesine yukarıya itilirken, en son yapılan seçimde gençleşen bir kadroyla oylar artıyor ve her yapılan kamuoyu yoklamalarında yukarı doğru giden bir siyasi parti görüntüsü var. İktidara yönelen bir siyasi partide bu konuda  köprü geçerken  at değiştirmez. Lideri değiştirmez.  Hiç kimse Sayın Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlık yaptığı 13 yıldaki emeğini inkar etmiyor. Adalet yürüyüşünden bugüne kadar yapılanları kimse yok saymıyor. Fikirlerini ve düşüncelerini de çok önemsiyoruz. Önerilerini de önemsiyoruz. Partinin tam yol aldığı, toparlandığı bir ortamda partiyi adeta karpuz gibi ikiye bölmek isteyen, partinin başarısını hazmedemeyen kesimler birilerine gaz vererek çatışma ortamı yaratmak isteyebilirler. Ama bu oyuna da gelmeyecek kadar tecrübeli bir partiyiz. Dolayısıyla Sayın Kılıçdaroğlu'nun da CHP'ye karşı bir bölen noktasına gelmeyeceğini düşünüyorum. Bazı karanlık güçler parti içerisinde bir kargaşa yaratıp  kurultayda bir kavga olmasını sağlamaya çalışıyorlar” dedi.

SIKINTILAR DA VAR ARTILAR DA…
Kentteki gündemine ilişkin olarak yeni belediye başkanlarının pozisyonlarını yorumlayan Bayır, “Seçilen belediye başkanları öncelikle çalışma grubunu tanımaya çalışıyorlar.  Önceki dönemlerden aldıkları sıkıntılar da var. Artılar da var… Bunları telafi etmeye çalışıyorlar. Bir belediye başkanının kuruma adapte olması zaten en az bir sene. Bu süreçte malumunuz henüz daha dolmadı, bu nedenle bir eleştiri yorumu yapıyı çok doğru bulmam” şeklinde konuştu.

SOYER BİR YAPI KURDU, BU YAPI BAŞARISIZ OLACAK

Bayır şunları söyledi:

“Siyaseten nasıl gidiyor dersek; Burada geçmiş kurultaydan kalan bir yapı var. Bir ruh var. Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yaratmaya çalıştığı bir ekip vardı, bir grup vardı. Bir kurultay delegasyon yapısı vardı. Ve bu kurultay delegasyon yapısının  büyük bir bölümüne görev verilmediğinden bir anlamda bir ‘tasfiye’ yaşadıklarını düşünüyorlar.  Bu çok doğaldır. Tasfiye edildiğini düşünen arkadaşlar  ‘Özgür Özel’in lider olduğu partide yeniden herhangi bir noktaya gelemeyiz. O zaman ne yapmalıyız? Bir yeni liderle  önümüzdeki kurultay alternatif bir genel başkan adayı çıkarmalıyız’ arayışı içinde olabilirler. Doğaldır. Ancak ben bu konuda özellikle İzmir’de Tunç Soyer gibi bir ismin başarılı olabileceğe hiç ihtimal vermiyorum.  Çünkü yakışmayan bir  davranış sergiledi. Yani aday gösterilmeyince sanki bir CHP'li değil de bir CHP karşısı birisiymiş bir davranış sergiledi. Ve bence çok kısa sürdü Tunç Soyer’in siyasi hikayesi”

İYİ PARTİ İÇİN YAPTIĞIMIZ ÖZVERİYİ KAFALARINA KAKMADIK
İYİ Parti’de yaşanan dağılma süreci ve istifacıların CHP ile dirsek teması hakkında da değerlendirmelerde bulunan Bayır, “Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak İYİ Parti'nin siyasette yerini alması adına gereken özveriyi daha önce yaptık.  Bu yaptığımız özveriyi hiçbir zaman onların kafasına kakmadık. Yani 15 milletvekilli sayesinde seçimlere girdi falan demedik. Ama ne hikmetse bunu kendi siyasi hesaplaşmalardaki koltuk kavgalarında CHP bunu devamlı önlerine koyuyormuş gibi davrandılar,  ‘CHP'ye borcumuzu ödedik, borcumuz yok’ gibi sözler sarf ettiler. Altılı Masa bir aradayken Sayın Meral Hanım  masayı yıkmaya devirmeye kalktı ve çok sert çıkışlar yaptı.  Kendi tabanı da bunu kabul etmedi. Nitekim de genel başkan değişimine gittiler. Ama o süreçte CHP'nin yaptığı iyilik kenarda kaldı, unutuldu. Benim duyduğum kadarıyla, İstanbul'da, Ankara'da, İzmir'de de sessizce CHP'ye kayma var zaten. Grup toplantılarında da en önde olanlar, Türkiye'ye de yıllarını vermiş bilim insanları birer birer CHP'ye geliyorlar İYİ Parti'den. Bu konuda gerçek Cumhuriyetçi olan, Atatürk sevdalısı olan İYİ Partililere her zaman partimizin kapısı açık. Ancak milliyetçilik konusunda MHP kökenli olan milliyetçilik anlayışı arasında bir ayrışmamız var. Kafatası milliyetçiliğini biz kabul etmiyoruz. Biz Atatürk Milliyetçisiyiz, Türkiye Cumhuriyeti'nin sevdalısıyız. Bu çizgide olan arkadaşlara her zaman kapımız açık.  Onlar da zaten bunu biliyorlar.  Bundan sonraki süreçte de birçok İYİ Partili arkadaşımız Cumhuriyet Halk Partisi ile yol yürüyeceğine inanıyorum. Çünkü trendi yukarıya doğru yükselen bir partiyiz” ifadelerini kullandı.