GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
8 Aralık 2021 Çarşamba 15:47

CHP'li Bayır’dan enerji zammı çıkışı: Olan vatandaşa oluyor!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 2020 kesin hesabı ve 2022 yılı bütçe görüşmeleri ikinci gününde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bütçesi görüşmeleriyle devam etti. Görüşmeler sırasında CHP sıralarından söz alan İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, enerjiye gelen zamların vatandaşı zora soktuğunu vurgulayarak “Ben yaptım oldu anlayışıyla devlet yönetilemez. Uygulamış olduğunuz yanlış politikaların acı neticesini ne yazık ki vatandaşımız ödüyor ve gün geçtikçe daha da fakirleşiyor” dedi.

EGEDESONSÖZ - CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, TBMM 2020 kesin hesabı ve 2022 yılı bütçe görüşmelerinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesi üzerine söz alarak son 3 yılda elektriğe, doğalgaza,kömüre, benzine, mazota ve LPG’ye beklenenin çok üzerinde zamlar geldiğini söyledi. Yapılan aşırı zamlar sonucunda; emeklilerin, işçilerin, çiftçilerin, memurların ve küçük esnafların bu fahiş faturaları ödeyemediğine dikkat çeken Bayır, çok büyük mağduriyetler yaşandığının altını çizerek bu zamların kaldırılabilir boyutta olmadığını vurguladı.

BEN YAPTIM OLDU ANLAYIŞIYLA DEVLET YÖNETİLEMEZ
Hükümetin uygulamış olduğu politikaların bedelini vatandaşın ödediğini söyleyen Bayır, “Partili Cumhurbaşkanımızın yaptığı gibi enerjiyle ilgili alınan kararlarda sektör temsilcilerinin sözlerini dikkate almadan, alınan kararları hayata geçiriyorsunuz. Ben yaptım oldu anlayışıyla devlet yönetilemez. Uygulamış olduğunuz yanlış politikaların acı neticesini ne yazık ki vatandaşımız ödüyor ve gün geçtikçe daha da fakirleşiyor. Kayıp kaçak bedelinin de faturasını halkın sırtına yüklemekten vazgeçin. Buna bir çözüm bulun. Bulamıyorsanız bırakın. Yapamıyoruz deyin, biz gelir yaparız” şeklinde konuştu.

DEVLET KURUMLARINI BABANIZIN MALIYMIŞ GİBİ SATIYORSUNUZ
Türkiye’nin devlet kurumlarının satılması ve enerjide dışa bağımlı olması nedeniyle ülkede yüksek zamların görüldüğünü belirten Bayır, şu ifadelerde bulundu:
“Atalarımızın malını, cumhuriyetimizin değerlerini satarak har vurup harman savuran bu müsrif, savurgan tavrınızdan vazgeçiniz. Çok değil, 1 sene önce döviz girdisi için Borsa İstanbul’un yüzde 10’unu Katarlılara verdiniz. Her sene devlet kurumlarını babanızın malıymış gibi satmaya devam ediyorsunuz. Ülkeyi yönetenlerin görevi; kazanımları satıp ayakta kalmaya çalışmak değil, daha fazla üretip kazanarak, yatırım yaparak devleti daha güçlü kılmak olmalıdır. TL’nin Dolar karşısında kaybettiği her kuruş bize zam olarak geri dönüyor. Enerjide dışa bağımlı olmanın bedelini ağır ödüyoruz. Sonucunda esnaf; kira fiyatının iki katı faturayla karşılaşıyor. Vatandaş sene başında ödediği 200 liralık faturaya şu anda 300 - 400 lira ödüyor. Sanayici ise bitmiş durumda. Bir hafta önce sanayi ve elektrik üretiminde kullanılan doğalgaza yüzde 20 zam geldi. Zaten kasım ayında yüzde 48 zam yapılmıştı. Böyle devam ederse üretim sevdalısı sanayicilerimiz yurtdışı rekabet gücünü kaybedip, ihracat yapamaz hale gelecek. Bir an önce tedbir almalıyız.”

EPDK’NIN TAHSİL ETMEDİĞİ CEZALAR 10 YILLIK GELİRİNE BEDEL
EPDK ve MAPEG gibi kurumların kestiği cezaları ve alacaklarını takip etmediğini iddia eden Bayır, “Kaynaklarımız devlet kurumu olan Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yapılması gerekirken ne yazık ki yandaşlara verilmiştir. Çok övünerek söylediğiniz ‘yerli ve milli’ kavramı sorgulanır hale gelmiştir. Enerji Piyasası Denetim Kurulu’nun (EPDK) tahsil edemediği cezalar kurumun 10 yıllık gelirine bedeldir. Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), EPDK gibi kurumlar, kestiği cezaları, alacakların takibini yapamamaktadır. Şirketlerin vatandaştan tahsil ettiği elektrik enerjisi fon bedelleri bakanlık hesabına hala yatırılmıyor. Bakanlık bunun maliye ile ortak takibini yapacak bir sistemi hala kuramamıştır. 37 enerji şirketi vatandaştan elektrik enerjisi fon bedellerini tahsil etti ama bakanlık hesabını yatırmadı” ifadelerini kullandı.