GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
3 Kasım 2021 Çarşamba 16:03

CHP’li Bayır’dan ekonomi tepkisi: Neden fırtına kopartmıyorsunuz?

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmasında, AK Parti’nin iktidara geldiğinden bu yana Türk Lirası’nın Dolar karşısında kaybettiği  değere dikkat çekti. Bayır, ekonominin batmakta olduğunu söyleyerek “Erdoğan’ın seçmenlerden yetki istediği gün, Dolar 4.74, Euro 5.49 TL seviyesindeydi. Bugün ise; Dolar 9.55 TL, Euro 11 TL. Neredeyse iki katı olmuş… Neden şimdi fırtınaları kopartmıyorsunuz?” diye sordu.

EGEDESONSÖZ - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bütçe görüşmeleri esnasında söz alarak Türkiye’nin ekonomisine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

YETKİYİ ELİNİZE YÜZÜNÜZE BULAŞTIRDINIZ
Döviz kurunun 24 Haziran seçimlerinden bugüne neredeyse iki katına çıktığına vurgu yapan Bayır, “Reisiniz, ‘Verin bu kardeşinize yetkiyi, ondan sonra bu faizle, şunla bunla nasıl uğraşılır göreceksiniz' demişti. Erdoğan’ın seçmenlerden yetki istediği gün, Dolar 4.74, Euro 5.49 TL seviyesindeydi. Bugün ise; Dolar 9.55 TL, Euro 11 TL. Neredeyse iki katı olmuş. Şimdi soruyorum; ‘Yetkiyi verin ekonomiyi düzelteceğiz, ülkeyi refaha kavuşturacağız’ diyordunuz. Halk inandı, size yetkiyi verdi. Gelinen noktada durum ne oldu? Ekonomi batıyor. Size verilen yetkiyi elinize yüzünüze bulaştırdınız” ifadelerini kullanarak iktidar partisini eleştirdi.

AK Parti iktidara geldiğinde Dolar’ın 1.35 TL iken şuan 9.53 TL olduğunu vurgulayan sözlerini şu şekilde devam ettirdi:

“İktidara geldiğinizde Dolar 1.35 TL’ydi. Gezi eylemleri sırasında dolar 1.88’den 1.92’ye çıktı diye, yani 4 kuruş arttı diye ‘ekonomiyi batırdınız’ ifadesiyle yaygara kopardınız. Dolar 1.92’den 9.53’e çıktı. Neden şimdi fırtınaları kopartmıyorsunuz, neden konuşmuyorsunuz?”

NEREDE BU JÖLELİ ARKADAŞ İLE DAMAT?
Eski Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Cumhurbaşkanı Eski Başdanışmanı Yiğit Bulut’un geçmişte yaptığı Dolar tahminlerini eleştiren Bayır, “Bir arkadaş vardı jöleli, adı Yiğit miydi ne… ‘Dolar 3 lirayı geçerse gelin, yüzme tükürün’ demişti. Birisi daha vardı; ‘Hani birileri Türkiye ekonomisi batacak, Dolar 7 lira, 10 lira olacak diye hayaller kuruyor’ diyordu. Damat bakanımız Albayrak ‘daha çok beklersiniz’ diyordu. Nerede bu jöleli arkadaş ile damat?” diyerek tepkisini gösterdi.

NASIL YÜZECEK BU BAKANLIĞIN GEMİSİ?
Bayır  ayrıca, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) görüşmeleri esnasında yaptığı konuşmasında tahsil edilemeyen cezaların tutarının çok yüksek olduğuna dikkat çekerek “ Sayın Bakanım kendi özel bir işletmeniz olsaydı gelirinizin 10 yıllık kısmından vazgeçer miydiniz? Söz konusu tahsil edilemeyen cezaların tutarı neredeyse bakanlığınızın 10 yıllık gelirine eş değer. Eğer bunlar zamanında tahsil edilemezse zaman aşımına uğrayacağından paralar tahsil edilemeyecek duruma gelecektir. Ticaretle uğraşan birisi olarak biz buna ticarette ‘batak’ diyoruz. Bir taraftan kayıp kaçak, bir taraftan batak. Nasıl yüzecek bu bakanlığın gemisi?” diye sordu.