GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
13 Kasım 2021 Cumartesi 10:41

CHP’li Bayır’dan Bakan Kurum’a eleştiri yağmuru!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un, “Gazi Mustafa Kemal’in mağrur İzmir’ini, 20 yılda mağdur İzmir yaptınız” şeklindeki sözlerine tepki gösteren CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, “Devletin vergi geliri 19 yılda 20 kat artmış, bakan bey yerele aktarılan paranın 100 milyar olduğunu söyleyerek övünüyor. Bu, orantısız kaynak aktarımının itirafıdır” dedi. Bakan Kurum’un “CHP’liler, önümüzü kesip, bunu 25 yıldır görmedik, söz verdiniz geldiniz” sözlerine, Hamza Dağ üzerinden cevap veren Bayır, “Acaba Hamza Dağ, bu sözleri, birilerine para verip mi söyletti?” diye sordu

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un, CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni kast ederek “Bir kere Gazi Mustafa Kemal’in mağdur İzmir’ini 20 yılda mağdur İzmir yaptınız. Bana İzmir’de 25 yıldır ne yaptınız, onu söyleyin. Bir tane kentsel, bir tane deprem dönüşüm projesi, başlattığımız bir tane çalışmayı gösterin” şeklindeki çıkışına, CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır’dan yanıt geldi. Bakan Kurum’un sözlerini sert bir dille eleştiren Bayır, şunları söyledi:

BELEDİYELERE YETERLİ PARA AKTARILMADIĞININ İTİRAFIDIR
“Bakan Bey, yerel yönetimlere aktarılan parayla övünüyor. Diyor ki, 2002’de 4.7 milyar lira olan aktarılan paranın, 2020’de 100 milyar lira oldu! 2002 yılında devletin vergi geliri, 59 trilyon 631 milyon liraydı. 2020’de bu rakam 983 trilyon, 258  milyon liraya yükseldi. Vergi geliri, 20 kat artmış. 19 yılda bu arkadaşlar, Cumhuriyetin kazanımı olan tüm fabrikaları sattılar. Artı 60 trilyon lira da oradan geldi. Bu durumda artırılan miktar, hiç de övünülecek bir şey değil. Gelir o kadar arttığına göre, daha fazla aktarım yapılmalıydı. Bakan bey, belediyelere daha az para aktarıldığını bir bakıma itiraf ediyor bu sözleriyle…”

BEN DE ‘SİZİN PARTİNİZ TARAFINDAN 20 YILDIR YÖNETİLEN TÜRKİYE…’ DİYE BAŞLARIM
“Bakan Murat Kurum, ‘Sizin partiniz tarafından yönetilen İzmir…’ diye başlıyor konuşmasına… Ben de o zaman derim ki, ‘Sizin partiniz tarafından yönetilen Türkiye…’ diyerek konuşmaya başlarım. Parayı pul ettiniz. Dolar, euro, aldı başını gitti. Türk parasının değeri kalmadı. Yerel yönetime laf ediyor, ne yaptınız, diyor. Sadece bir örnek vereyim; bunlar yönettikleri ülkede, kendi partileri tarafından yönetilen belediyeler varken, Ankara ve İstanbul metrolarını devlet yaptı. Biz İzmir’de metroyu yerel yönetimle yaptık, kendi göbeğimizi kendimiz kestik. Devletten yardım almadan, halkın parasıyla yaptık. Bu bile 20 yılda İzmir’de ne yaptığımızı anlatmaya yeter.”

BAKAN BEY’İN GAZİ MUSTAFA KEMAL’İN ADINI AĞZINA ALABİLMESİ İÇİN…
“Gazi Mustafa Kemal’in mağrur İzmir’ini 20 yılda mağdur İzmir yapmışız! Bir kere bu arkadaşın bu lafı edebilmesi, Mustafa Kemal’in adını ağzına alabilmesi için 20 yılda, Atatürk’ün Cumhuriyet döneminde Türkiye’ye kazandırdıklarını nasıl sattıklarını anlatması lazım. Biz Mustafa Kemal’in eserlerine sahip çıktık, onlar ise limanlar başta olmak üzere, şeker fabrikalarını, basma fabrikalarını, Ereğli Demir Çelik’i daha bir çok kurumu elden çıkardılar. Beceriksizliklerinden… Önce bunun hesabını versinler.”

DEPREM ALANINDA BİZ SABAHA KADAR NÖBETTEYDİK, BU ARKADAŞLARI GÖRMEDİK
“Depremde  acı üstünden siyaset yapmadıklarını, çakarlı arabalarla bilmem nelerle gezmedik, diyor. Biz CHP’li milletvekiller olarak, depremde her birimiz bir apartmanın önünde sabaha kadar nöbetteydik. Ayrı ayrı apartmanların önünde görev başındaydık. Biz bu arkadaşları görmedik o zaman! Ama çakarlı arabalarını gördük.”

HAMZA DAĞ, BUNU SÖYLETMEK İÇİN BİRİNE PARA MI VERDİ?
“CHP’ye gönül verenler, Bakan beyin önünü kesmiş, Bunu 25 yıldır görmedik. Sayın Bakanım, söz verdiniz geldiniz, sözünüzü tuttunuz demiş! Bu lafı söylesin diye, AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ, acaba birilerine para mı verdi? Bence Hamza Dağ, para vermiştir, bakan bey gelince, böyle söyle, diye. Öyle ya, para dağıtarak mitine adam toplamayı iyi biliyorlar. Para verip böyle şeyler söyletmişlerdir!”