GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
18 Kasım 2021 Perşembe 12:03

CHP'li Bayır'dan '15 ilçe' yorumu: Hedef CHP değil, MHP!

İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar'ın 'İzmir'de 15 ilçeyi alabilecek güce sahip olacağız' açıklamasını değerlendiren Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, "Buradaki hedeflenen vurgu; İYİ Parti'nin herhangi bir biçimde baraj sorunu yok güçlenerek geliyor imajını kendi tabanına ve MHP tabanına vermek" dedi. Bayır ayrıca, "İYİ Parti'de, hedef olarak CHP'den çalamayacağına göre, partili arkadaşlarımızın olayın mantıklı tarafına bakması lazım. Mantıklı tarafı nedir? Onlar MHP tabanına hitaben bu ifadeleri kullanıyorlar" dedi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Türkiye'de son dönemlerde sıkça konuşulmaya başlanan 'erken seçim ve yerel seçimlerde partilerin oy dağılımı' konuları sonrası İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar'dan kritik bir çıkış gelmişti.

Sonsöz TV'ye konuk olan Kırkpınar, “31 Mart seçimlerinde 19 ilçeyi destekledik, 3 ilçede yarıştık. Yeni bir yarışta ilçe sayısı artabilir. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerindeki oya göre pozisyon yaratılacak ancak İYİ Parti’nin, en az 15 ilçe belediyesini alabilecek güce sahip olacağına inanıyorum” ifadelerini kullanmış ve bu açıklamalar 'Millet İttifakı'nda İzmir'de çatlak mı var?' sorularına neden olmuştu.

İYİ Parti'nin '15 ilçe' çıkışını Ege'de Sonsöz'e değerlendiren Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, açıklamalarda tepki gösterecek bir konu olmadığını ve İYİ Parti'nin açıklamalarındaki asıl hedefin Milliyetçi Hareket Partisi tabanı olduğunu belirtti. Bayır, ayrıca İYİ Parti'nin partileşme sürecinde TBMM’de grup kurmasının yolunu açmak amacıyla CHP'den istifa ederek, İYİ Parti'ye geçen 15 milletvekilli arasında yer alıyordu.

AMAÇ MHP OYLARINI İYİ PARTİ'YE GEÇİRMEK
Kırkpınar'ın açıklamalarının MHP tabanına yönelik olduğunu ve oradan oy alınması hedefinde olduğunu belirten Tacettin Bayır, "Yeni kurulmuş siyasi parti. Şu anda görev yapan arkadaşlarımız gerek İl Başkanı arkadaşımız gerek ilçe başkanı arkadaşımız bir takım iddialar ortaya koyacaklar. Onlarda genel merkezlerine ve Genel başkanlarına sorumlu. Genel Başkanları, genel merkez yöneticileri, genel başkan yardımcıları Aytun Bey, Müsavat Bey… Bunlar bastırıyordur, bu tip söylemlerle 'partiyi güçlendirmeye çalış' diye. Buradaki hedeflenen vurgu 'İYİ Parti'nin herhangi bir biçimde baraj sorunu yok, güçlenerek geliyor' imajını özellikle tabanına MHP tabanına vermek. Özellikle daha önce AKP ile ittifak yapmasına rağmen MHP'ye oy vermiş ancak bugün rahatsız olan MHP oylarını İYİ Parti'ye geri çekmek" dedi.

SÖYLEMLER BENİ RAHATSIZ ETMEDİ
İYİ Parti'nin MHP'den daha fazla oy aldığını bu nedenle açıklamalara daha geniş açıdan bakılması gerektiğini belirten Bayır, "Burada, MHP kan kaybediyor, baraj sorunu var, bu nedenle barajı düşürüyorlar, Cumhur İttifakı barajı düşürerek MHP'yi kurtarmaya çalışıyor, diğer yandan yeni kurulmasına rağmen çok güçlenmiş ve MHP'den daha fazla oy almış bir İYİ Parti var.  Bu söylemleri bir CHP'li olarak 38 sene partiye hizmet vermiş biri olarak beni rahatsız etmez. Sonuçta onlar bizim ittifak ortağımız.  Konuya bu kadar küçük bakmamak için" ifadelerini kullandı.

30 İLÇEYİ ALACAĞIZ DEMEMİZ İTTİFAKIMIZIN BOZULMASI ANLAMINA MI GELİYOR?
Kırkpınar'ın açıklamasına tepki gösteren Cumhuriyet Halk Partili üyelere de seslenen Bayır, kendilerinin de zaman zaman İzmir'de '30 ilçeyi alacağız' çıkışının olduğunu hatırlatarak, "Bende zaman zaman çıkış yapıyorum 30 ilçeyi alacağız diye... İzmir'de 30 ilçeyi alacağız demek; İYİ Parti ile ittifakımın bozulması anlamına gelmiyor, gücümü korumaya çalışıyorum. İYİ Parti'de hedef olarak Cumhuriyet Halk Partisi'nden çalamayacağına göre, partili arkadaşlarımızın olayın mantıklı tarafına bakması lazım. Mantıklı tarafı nedir? Onlar MHP tabanına hitaben bu ifadeleri kullanıyorlar. Yani 'MHP eriyor, baraj problemi var' ancak 'İYİ Parti güçleniyor, bizde güçlenerek 15 ilçeyi alacağız'  ifadelerini kullanması çok doğaldır. Yani bu açıklama aslında ittifakı güçlendiren açıklama olarak da değerlendirilebilir" dedi.