GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
20 Ağustos 2024 Salı 22:20

CHP’li Bakan’dan 'vize' eleştirisi: Türkiye'nin pasaportu yok hükmünde

CHP İçişleri Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, Türkiye'nin vize serbestisi uygulamalarını ve dış politika stratejilerini eleştirdi.

EGEDESONSÖZ - CHP İçişleri Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, “Sadece Irak’a değil, 2019 yılından beri Libya ve Cezayir’e de yaş aralığı koyarak vize serbestisi veriyoruz” ifadelerini kullanarak Türkiye'nin bazı ülkelerle vize serbestisi anlaşmaları yaptığını belirtti.

Bakan, “Afganistan’ın bile vize uyguladığı Libya, Cezayir, Irak pasaportları dünyada ancak bir elin parmağı kadar ülkede vize serbestisi var, bunlardan biri de Türkiye!” diyerek Türkiye'nin bu ülkelere vize muafiyeti sunduğunu vurguladı. Ancak, “Yaş aralığı koyarak vize serbestisi verilen söz konusu ülkeler ise umuma mahsus pasaportumuza vize uyguluyor!” şeklindeki eleştirisiyle uluslararası ilişkilerde mütekabiliyet ilkesinin askıya alındığını ifade etti.

Bakan, Türkiye’de yabancıları öncelikli hale getiren ve vatandaşları kendi ülkesinde yabancı hissettiren mevcut hükümet politikalarını eleştirdi. AB ülkelerine, özellikle Schengen bölgesine, vize başvurusunun son yıllarda giderek zorlaştığını belirterek, “Alınan şuursuz kararlar ve izlenen politika nedeniyle pasaportumuz dünyada yok hükmünde olma yolunda ilerlerken, vatandaşlarımız bırakın vizeyi, vize randevusu dahi alamazken bu rencide edici durumu düzeltmek yerine sürekli olarak belirli ülke vatandaşlarına vize imtiyazı sağlanıyor” dedi.

Bakan, “Bu da yetmiyor, mülk edinme karşılığında ‘altın pasaport’ vererek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı, hiçbir prosedüre bağlı kalınmadan kolayca satılıyor. Sizin bu memleketle alıp veremediğiniz nedir?” şeklinde sorular yöneltti. Bakan, “Bir yandan vatandaşlarımızın dünyaya açılma yollarını kapatırken; diğer yandan sürekli olarak Orta Doğu ve Afrika ülkeleriyle vize muafiyeti anlaşmaları yaparak bu ülke vatandaşlarına Türkiye’yi daha erişilebilir hale getiriyorlar. Buna dur diyeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.