GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
26 Nisan 2022 Salı 09:22

CHP'li Bakan'dan İnciraltı isyanı: Orada tarım yapılabilir demek...

İnciraltı'nın planlama süreci ile ilgili 'tarım yapılabilir' sözlerine tepki gösteren Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, "Siz nereyi planlarsanız rant çıkar orada. Ancak aksi durum da mağduriyet yaratıyor... Siz burayı rant için mi planlıyorsunuz yoksa kente kazandırmak için mi? Önemli olan bu. Büyükşehir ve ilçe belediyesinin bakışı, kentin planlı gelişmesi ve mağduriyetlerin giderilmesidir. 'Bu artık olmasın, tarım yapılacak' durumunu geçtik. 'Tarım yapılabilir' diyenler orası 'Nargile bahçesi olsun, düğün salonları olsun' demek istiyordur" ifadelerini kullandı.

EGEDESONSÖZ - Planlama süreci yılan hikayesine dönen ve uzun yıllardır tartışmalara neden olan İnciraltı ve Bahçelerarası bölgesi için meraklı bekleyiş devam ediyor.

Planlama sürecinin aksaması bölgede 'topraklar el değiştiriyor, alanda tarım yapılamıyor' isyanlarını yükseltirken İnciraltı Gelişim Derneği Başkanı Tayfun Karabulut, birçok açıklamasında soruna dikkat çekmiş ancak meslek odaları ve bazı siyasi isimler 'tarım yapılabilir' ifadeleri ile planlamaya karşı çıkmıştı.

Bölge ile ilgili SONSÖZ TV'de açıklamalarda bulunan Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, alanın bir an önce planlanmasının tamamlanması gerektiği çağrısında bulundu.

TARIM YAPANLARIN SAYISI BİR ELİN PARMAKLARINI GEÇMİYOR
İlkokul, ortaokul ve lise yıllarında Balçova'da ikamet ettiğini aktaran Bakan, eski günlerde alanın tarım açısından oldukça değerli olduğunu vurgularken, "Ben çocukluğumda Balçova'da oturdum. Bahçelerarası'nda çokça arkadaşımız vardı... Gidip gelirdik o bölgeye. Orada gerçekten tarım yapılırdı. Hatta orada tarım yapanlar Hollanda'ya ihracat yapardı. Çok güçlüydü, ekonomileri iyiydi. Geldiğimizi noktada belki yanlış uygulamalar olmuş olabilir… Bir JES mevcut bölgede, belki yanlış kullanılmış olabilir... Toprakta bor olabilir... Tarım yapanların sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor" dedi.

İLÇE BELEDİYE BAŞKANIMIZLA BÖLGEYİ GEZEN TEK VEKİLİM
Bölgenin artık tarım yapılabilir olmaktan çıktığını belirten ve 'çöküntü alan' olduğunu dile getiren Bakan, "Koskoca alan demir çöplüğüne dönmüş halde. Nargile kafeler, düğün salonları işgal etmiş... Başından beri alanda yaşayan vatandaşlara bölgeyi planlayacağınızı söylemişsiniz...  Kentin merkezinde kalmış ve planlanmamış. Buna çöküntü alanı deniyor. Kentin planlanması yukarıdan bakıp 'yeşil kalsın' diyerek olmaz. Burası tarım yapılamaz hale gelmiş. Mülk sahipleri, 4 kuşaktır orada yaşayanlar; mülklerinin vergisini ödeyemez hale gelmiş… Biz orası planlansın diyoruz. Bunu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız da ilçe belediye başkanımız da diyor. Ben ilçe belediye başkanımızla bölgeyi gezen tek vekilim. Oranın derhal planlarının yapılması ve düğün salonlarının hemen kalkması lazım. Tabii ki tarım yapılacak alan varsa da düşük imar verilebilir. O bölgenin çöküntü alan olmaktan kurtarılması gerekiyor. 'Bu bir kentsel ranttır' diyor arkadaşlar. Doğru... Siz nereyi planlarsanız rant çıkar orada. Ancak aksi durum da mağduriyet yaratıyor. Siz burayı rant için mi planlıyorsunuz yoksa kente kazandırmak için mi? Önemli olan bu... Büyükşehir ve ilçe belediyesinin bakışı, kentin planlı gelişmesi ve mağduriyetlerin giderilmesidir. 'Bu artık olmasın, tarım yapılacak' durumunu geçtik. 'Tarım yapılabilir' diyenler orası 'Nargile bahçesi olsun, düğün salonları olsun' demek istiyordur" diye konuştu.