GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
25 Nisan 2022 Pazartesi 12:57

CHP'li Bakan'dan 24 Nisan çıkışı: Soykırım iddiasını kabul etmiyorum!

Ermeni Soykırımı iddialarıyla ilgili çıkan tartışmaları değerlendiren Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, "Tüm gerçekleri ortaya çıkaracak Osmanlı arşivleri açık! Ermeni tarihçileri gelsin, bizim tarihçilerimiz ile araştırsın ve gerçek ortaya çıksın. Ne İsviçre Parlamentosu ne de ABD Başkanı dedi diye soykırım yapıldı anlamı çıkmaz. Ben soykırım iddiasını kabul etmiyorum! Burada bir tehcir olmuştur, insanlar hayatını kaybetmiştir. Ancak öncesinde Ermeni çeteleri Erzurum'dan, Kars'a kadar bir çok yerde bizim vatandaşlarımızı katletmiştir" dedi.

EGEDESONSÖZ - HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Ermeni soykırımı iddialarını Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıması sonrası 'soykırım' tartışmaları yeniden alevlenirken, Cumhuriyet Halk Partisi içinde de bir takım gerginlikler meydana geldi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, sosyal medya hesabı üzerinden sözde soykırım ile ilgili paylaşım yaparken, başsavcılık Tanrıkulu hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu. Yaşanan tartışmaları SONSÖZ TV'de değerlendiren Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan ise soykırım iddialarını kabul etmediğini vurguladı.

BİR MİLLETVEKİLİNİN SORU ÖNERGESİYLE VERMESİYLE AÇIĞA ÇIKMAZ
Yaşanan tartışmaların sadece Cumhuriyet Halk Partisi'nin mevzusu olmadığını dile getiren Bakan, konuya siyaset üstü bakılması gerektiğini ifade ederek, "Bu CHP'nin mevzusu değil... Bu Türkiye Cumhuriyeti'nin konusu. Bu işi partiler üstü düşünmek lazım... Anadolu'da 1'inci Dünya Savaşı sırasında bir tehcir oldu ve tehcir durduk yere olmadı. 40 bin civarında Ermeni milis o bölgede batının kışkırtması ile ciddi katliamlar yaptı. Osmanlı ordusunu arkadan vurup sivil katliamlar yaptılar. Bunun üzerine zorunlu göç yaptırıldı... Burada insanlar yolda hayatını kaybetti bir dram yaşandı, evet. Ancak bunu soykırım olarak nitelendirmek mümkün değildir. Zaten bunu tartışması gerekenler politikacılar da değildir. Bir milletvekilinin soru önergesi vermesi ile bu açığa çıkmaz. Tarihçiler bu konu üzerinde enine boyuna çalışmalı. Tüm gerçekleri ortaya çıkaracak Osmanlı arşivleri açık! Ermeni tarihçileri gelsin, bizim tarihçilerimiz ile araştırsın ve gerçek ortaya çıksın. Ne İsviçre Parlamentosu ne de ABD Başkanı dedi diye soykırım yapıldı anlamı çıkmaz. Ben soykırım iddiasını kabul etmiyorum! Burada bir tehcir olmuştur, insanlar hayatını kaybetmiştir... Ancak öncesinde Ermeni çeteleri Erzurum'dan, Kars'a kadar bir çok yerde bizim vatandaşlarımızı katletmiştir.  Bunu ancak iki halk arasındaki iletişim ile çözmek mümkün olur. Batının bununla ilgili karar alması ile değil! Bizim iki halk olarak birleşerek yaralarımızı karşılıklı sarmamız mümkün olur" açıklamasında bulundu.