GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
5 Haziran 2023 Pazartesi 12:52

CHP’li Bakan ‘Soylu sonrası’ dönem için konuştu: Bakan Yerlikaya’ya kredimiz var!

İçişleri Bakanlığı’na Süleyman Soylu’nun yerine Ali Yerlikaya’nın getirilmesini değerlendiren CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, “Ali Yerlikaya, valilik yapmış, devlet terbiyesi almış birisi. Süleyman Soylu’ya nazaran Yerlikaya’ya pozitif bakıyorum. Kendisine bir süre kredi açacağım. Polis ve jandarma teşkilatlarında Ali Yerlikaya döneminde göreceli bir iyileşme olacağını düşünüyorum” dedi ve yeni bakandan öncelikli beklentilerini açıkladı.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Süleyman Soylu, 31 Ağustos 2016’dan bugüne kadar İçişleri Bakanı olarak görev yaptı. Yeni kabinede Süleyman Soylu’nun yerine, İstanbul’un eski Valisi Ali Yerlikaya getirildi.

Süleyman Soylu ile sık sık karşı karşıya gelen, polis ve jandarma teşkilatlarındaki sorunların çözümü için kanun teklifleri veren CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan’a, bu değişikliği nasıl bulduğunu sorduk.

SOYLU DÖNEMİNDE CİDDİ BİR TARİKAT YAPILANMASI OLUŞTU
CHP’li Bakan, Egedesonsöz’e yaptığı değerlendirmede şu değerlendirmelerde bulundu:

“Ali Yerlikaya, yeni bir bakan ve Soylu’ya göre yapı itibariyle daha ılımlı bir insan. Valilik yapmış birisi. Kamudan yetişenlere karşı benim bakışım her zaman olumludur. Devlet terbiyesi almış insanlar, kaymakamlık, valilik yapmış insanların yapısı farklı oluyor çünkü. Ben Ali Yerlikaya’ya Süleyman Soylu’ya nazaran pozitif bakıyorum.  Bizim buradaki derdimiz kişiselden ziyade, kurumsal olarak nasıl hareket edileceğidir. Emniyet teşkilatında ve jandarma teşkilatında ciddi bir cemaat tarikat yapılanması oluştu Süleyman Soylu döneminde.  Soylu, ulufe dağıtır gibi emniyet müdürlüklerini, generallikleri kafasına göre dağıttı. Dolayısıyla kendine bağlı bir yapı oluşturdu. Devletin geleceğinden çok, kendi siyasi geleceğini düşünerek bunları yaptı. Kamu yönetimiyle ilgili bilgisi son derece zayıftı. Ama Ali Yerlikaya’da kamu yönetimiyle ilgili bilginin olduğunu düşünüyorum, sonuçta valilik yapmış, devlet terbiyesi almış, kamuda görev yapmış birisi. Yeni İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya bir süre kredi açacağım. Bakacağız yaptıklarına…  Bu arada kanun tekliflerini vermeye devam edeceğiz. Polisin, jandarmanın sorunları çözülsün istiyoruz. Daha önce verdiğimiz kanun teklifleri var, yeni kanun tekliflerimiz de olacak. Bunların çözülmesi için de kendisine zaman tanıyacağız. Eğer olumlu işler yaparsa, ki bizim devlet anlayışımız budur, pozitif olanı her zaman destekleriz. Ben Meclis üyeliğimden bugüne bütün komisyon toplantılarında, devletin hayrına olan her işe destek vermiş biriyim. Doğru işi alkışlarız, yanlış yapılırsa da amansızca eleştiririz”

YENİ BAKAN, ÖNCE O TROL YAPIYI DAĞITMALI
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’dan öncelikle çözmesini beklediği sorunları şu şekilde sıraladı:

-Bir defa, teşkilatta siber suçlarla mücadele biriminde Süleyman Soylu’nun oluşturduğu bir trol yapısı vardı. İltimasla işe girmiş kişiler vardı. Siber suçlarla mücadeledeki polis memurlarını kast etmiyorum, Süleyman Soylu döneminde işe alınmış liyakatsiz, Süleyman Soylu’ya muhalif olan herkese karşı operasyon yapan şahıslardan bahsediyorum. Bunlarla ilgili harekete geçmesini istiyorum.

-Emniyet teşkilatında emniyet müdürlerinin atamaları ve terfilerinde tamamen liyakate dayalı olmasını istiyorum. Polislerin PAEM’de, POMEM’de liyakatın, mülakatsız olarak, ya da mülakatın etkisinin azaltılarak yapılmasından yanayım. Süleyman Soylu döneminde hepsi dışarıdan gelen listelerde yer alan isimler amir yapılıyordu. 90 puan almış polis memuru amir olamazken, hatırlı tanıdığı olan 70 puan almış polis memuru, amir yapılıyordu. Bunların değişmesi gerekiyor. Ali Yerlikaya’nın bunlara izin vermeyeceğini düşünüyorum.  Sistemde değişmesi gereken çok şey var. Komple revize edilmesi gerekiyor.

-Emniyet Genel Müdürü’nün emniyet kökenli olmasını bekliyorum. Bugünkü Genel Müdür vali kökenli. Emniyet teşkilatından yetişmiş, emniyetin çeşitli birimlerinde çalışmış deneyimli insanların emniyet genel müdürü olması lazım.

-Jandarma teşkilatı ona keza…  Bu teşkilatta da cemaat tarikat yapılanmasının üstüne gidilmesi gerekiyor. Ne kadar bunların üzerine gidebilirler, bilemiyorum. Çünkü AKP iktidarı, cemaatlerle tarikatlarla iç içe. İktidarın bir parçası bu yapılar. Süleyman Soylu’nun gitmesi, Ali Yerlikaya’nın gelmesi hasebiyle göreceli bir iyileşme olacağını düşünüyorum. Ali Yerlikaya, mutedil bir adam, bir devlet adamlığı geçmişi var, kamudan geldi. Bu yüzden Süleyman Soylu’ya nazaran Ali Yerlikaya’ya pozitif bakıyorum.”