GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
25 Temmuz 2022 Pazartesi 17:03

CHP’li Bakan Menderes operasyonun röntgenini çekti: Başkanın eşi babasının çalışanı!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Murat Bakan, Menderes operasyonu hakkında geniş çaplı değerlendirmede bulundu. Bakan, operasyon nedenleri arasında bulunan Mustafa Kayalar’ın eşi Aslı Kayalar’ın banka hesap hareketleri konusunda ise "Belediye başkanının eşi babasının işletmesinde personel… Babası da herkese mal sattığı gibi oraya da mal satmış. Arada bir ticari alışveriş var" dedi.

EGEDESONSÖZ- CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, SonSöz TV’de katıldığı programda Menderes Belediyesi’ne gerçekleştirilen operasyon hakkında konuştu.

Menderes Belediye Başkanı iken görevden alınan Mustafa Kayalar, rüşvet iddiasıyla hakknda dava açılmış ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. İçişleri Bakanlığı ise Kayalar’ı görevden almış ve geçtiğimiz hafta belediye meclis üyeleri arasında gerçekleştirilen başkanvekilliği seçimini CHP’li Erkan Özkan kazanmıştı.

ARSA SATIŞI VE PARA ALIŞVERİŞİ İDDİASI
Operasyonun detaylarında para alışverişi konusu dikkat çekmişti. Operasyonda Özdere Mahallesi’nde inşaatı devam eden Von Resort Otel Bien Perla isimli otelin imar planlarına ve ruhsata aykırı olarak yapıldığı, Menderes Belediyesi tarafından projeye aykırı birçok usulsüzlük hakkında çeşitli ihbarlara rağmen işlem yapılmadığı, usulsüz inşaatın halen devam etmesi iddiaları bulunmaktaydı.

Mahkeme heyeti incelemelerinde Belediye Başkanı Mustafa Kayalar’ın kayınpederi Ruhi Durak’ın Özdere’deki otel projesinin sahibi Ercan Şirketler Topluluğu ve Bien Seramik’in Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Ercan’a kayıtlı Bodrum’daki villalardan birisinin iki yıl önce, Özdere’deki projenin sürdüğü dönemde satın aldığını iddia etmişti. Arsaların otel inşaatını üstlenen müteahhit firma sahibi Ali Bektaş aracılığıyla Durak’a satıldığı ve Durak’ın sahibi olduğu Menderes’te faaliyet gösteren Özdurak İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti adına kayıtlı banka hesabından satış tarihinden beş gün sonra Ali Bektaş’ın sahibi olduğu Bek Mimarlık Yapı İnşaat Turizm Ve Gıda Sanayi Ticaret Limited Şirketi adına kayıtlı hesaba 200 bin TL tutarında EFT yapıldığı görüldüğü açıklanmıştı. Kayınpeder Durak’ın para gönderdiği müteahhit şirketin hesabından aynı gün içerisinde Başkan Kayalar’ın eşi Aslı Kayalar adına kayıtlı hesaba, 197 bin TL’nin geri dönmesi şüpheli işlem olarak görüldüğü bildirilmişti.  

BAKAN: ARADA TİCARİ BİR ALIŞVERİŞ VAR
Savcılık mütalaasında kaçak 12 bin metrekare otel alanında inşaat fazlalığı olduğu, bununla ilgili işlem yapılmadığı ve başkanın eşinin banka hesabına gelen para iddiaları da yorumlayan Bakan, Aslı Kayalar’ın babasının firmasında personel olarak çalıştığını belirtti. Bakan açıklamasında “Belediye başkanının eşi babasının işletmesinde personel… Babası da herkese mal sattığı gibi oraya da mal satmış. Arada bir ticari alışveriş var. Rüşvet alıp vermek için bir gerekçe olmalı. Hiçbir küçük belediye, otel binasının 12 bin metresini yıkıp ayıramaz. Çok teknik bir iştir. Yerel yöneticilik bilenler bilir binanın bir tarafına zarar verdiğinde ciddi tazminatlarla karşı karşıya kalınır. Ancak ihale ile teknik bilgi ve beceriye sahip olan firmalar tarafından yapılacak bir şey. İzmirli belediyelere açılan sonsuz dava gördük. Hepsinde de söylediğimiz minvalde, bilirkişi ve mahkemeler karar verdi. Menderes Belediyesi münferit olarak o binayı yıkamaz. İhaleye çıkar. O işi yapacak teknik bilgiye sahip kişilerce yapılır” dedi.

ALGI OPERASYONU YAPILDI
Operasyonun algı yaratmak için yapıldığını dile getiren Bakan, “Ben olaya bir hukukçu olarak bakıyorum. Belediye başkanımız adli kontrolle serbest bırakıldı mı? Bırakıldı. Adli kontrole serbest bırakılmasını kim istedi? Menderes Cumhuriyet Başsavcısı istedi. Operasyon yapılmış, bütün ifadeler alınmış, mali şubeden savcılığa getirildi. Gözaltına aldıktan sonra adli kontrolle bırakılsın diyorlar. Demek ki operasyonu yapmadan ellerinde bir şey yoktu. Operasyon yapılmış, insanlar gelmiş bu tür operasyonlarda yanlış iş yapan varsa çözülebilir, ifadeler birbiriyle çelişebilir. Operasyon esnasında birçok şey ortaya çıkar. Ondan sonra adli kontrolle bırakılmasını istiyorlar. Çünkü dosyada bir şey yok. Operasyonla yeni bilgilere ulaşılmaya çalışılmış, elinde bir şey yok. Gözaltı kararı alınıyor. 8 aydır soruşturmayı yürütüyor. Belediye başkanına gel dendi de gelmedi mi? Kaçtı mı? Kaçacağına ilişkin bilgi, belge, delil emare mi vardı? Neden gözaltına aldırıyorsun? Ardından sabaha kadar neden mali şubede bekletip ifade alıp göndermiyorsun? Neden polis eşliğinde getiriyorlar? Gelsin savcılıkta ifadesini versin. Adli kontrolle bırakılacak bir kişi için gözaltına aldırıp sabaha kadar bekletme, polisle adliyeye getirme… Bunların hepsi algı operasyonunun bir parçası…” dedi.

İÇİŞLERİ BAKANI BU TİP OPERASYONLAR İÇİN UYGUN BİR ADAM
İçişleri Bakanlığı’nı hedef alan Bakan, “Kamuoyunda suçlu algısı yaratıp gözaltına alınıyor. Sabah polis eşliğinde belediye başkanının koluna girip getiriyorsun. Bunu yaptığında, İçişleri başkanı ‘ben görevimi yaptım, sen görevden al’ demiş oluyorsun. Toplumda suçlu algısını yaratıyorsun. Şüpheden sanık yararlanmaz mı? Ceza ilkesinin temeli budur. En ufak bir şüphe bile varsa o insanı masum olarak değerlendirilmesi gerekir.  Suçlu olduğuna ilişkin elde bilgi yokken görevden uzaklaştırıyorsun. Hatta İçişleri Bakanı’nın suçla suçluyla ilişkisi sıcak ama bu tip operasyonlar için uygun bir adam. Siyasi operasyon olarak görüyor. Aynı Yalova’da olduğu gibi… Yalova’da belediye başkanımız kendi şikâyetçi olduğu dosyadan kendi uzaklaştırıldı” şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ BELEDİYE BAŞKANI HANGİSİNİ YIKMIŞ?
Kayalar hakkındaki suçlamalar hakkında da konuşan CHP’li Bakan, “Burada gayrimenkul alım satımı olmuş, alım satımı yapan şirketin Menderes’te oteli var. Otelin ruhsatını kim verdi? İnşaat ruhsatını, yapı belgesini kim vermiş? Önceki AK Partili belediye başkanı verdi. Yıkım kararı ile ilgili o zaman Türkiye’de bir tane bile belediye başkanı bırakmaman lazım. Münferit yıkım kararı uygulayan AK Parti’de bir tane belediye var mı? Önceki belediye başkanı hangisini yıkmış?  Bütün Menderes’i kaçak yapı hobi bahçeleriyle doldurdu. Şunu soruyorum: rüşvet varsa rüşveti alacak imara aykırı ruhsatı verdiyse, imara aykırı yapı yapıldıysa yapı kullanma izin belgesi verendir. İnşaat yapılıp yapı kullanma izin belgesi verilmiş. Ceza kesilmiş. Bu adamın bir rüşvet almasına ihtiyaç yok ki. Ötekinin de rüşvet vermesine ihtiyacı yok. Neden versin?” ifadelerini kullandı.

ADLİ KONTROL KARARI YERİNDE BİR KARAR DEĞİL
AK Parti’li Mahmut Atilla Kaya’nın Menderes Belediye Başkanı Kayalar’ın adli kontrolle serbest bırakılmasının tutuklamanın bir altı olduğunu dair yaptığı değerlendirme hakkında konuşan Bakan, “Adli kontrolle serbest bırakılmasının tek sebebi bu operasyonun boşa çıktığını söylememek. ‘Bu operasyonu biz boşuna yapmadık’ demek için adli kontrolle serbest bıraktılar. Adli kontrole gerek yok. Tutuksuz yargılanabilir. Bunların tamamı ne şiş yansın ne kebap. Tutuklama çıksaydı millet ‘sen ne yapıyorsun’ derdi. Hiç değilse adli kontrol yapalım deyip adli kontrolle bıraktılar. Bana göre yerinde bir karar değil. Bütün delilleri topladılar, başkan bunları nasıl değiştirebilir? Belediye başkanı ile ilgili tek konuyla suçluyorsun. Onları da topladın, neden görevden uzaklaştırıyorsun? Bu tutuklamanın bir altı falan değil, hepsi görevden uzaklaştırılsın diye uğraştı. Elbirliğiyle yapılan algı operasyonu… Fotoğrafa baktığımda bunu görüyorum. Savcıyı tanımıyorum. Kimdir nedir ilk defa burada duydum adını. Operasyonun kodlarını çözmeye çalışıyorum. İçişleri Bakanlığı, görevden uzaklaştırılsın diye alt yapı hazırlandı diye değerlendiriyorum. Savcıyla ilgili bu tip algı yapılan operasyonları FETÖ’den biliyoruz. Savcının FETÖ’cü olduğunu bilmiyorum, söylemedim. Bunlar tutuklanacak demiyorum. HSK’sından en altına kadar tamamen bağımsız bir yargı sistemi oluşursa o zaman göreceğiz. Algı yaratmaya yönelik, polis fezlekesinden operasyon, operasyonun şifrelerini basına vermek, fezlekeden basın bülteni hazırlamak, biz bunları yaşadık. Sarmaşık operasyonundan Güzelbahçe’de, Fare kapanında Alaçatı’da, 16 saat sorguda kaldı belediye başkanı… Operasyonun adı bile ahlaksız. Büyükşehir belediyesine yapılan operasyon… Bunların hepsini yaşadım. Fetö’cü hakim ve savcıları Ergenekon’da, Balyoz’da gördük. Menderes’te aynı FETÖ operasyonları gibi algı yarattınız diyorum. Belediye Başkanı Menderesli, neden ifadeye çağırmadın? Bütün resmi protokollerde 8 aydır birlikteler, çağır başkanı ‘başkanım iki dekont var, bu havaleyi neden aldınız’ diye sor? Bu neden bu fiyattan alındı diye sor. Operasyona gerek var mı? Sayısı artırılır. Murat Gök diye bir adam vardı gazetelere pozlar verdi. Operasyonlarda sayıyı artırırdı. Güzelbahçe’de mülkiye müfettişinin raporuna göre binanın üst katı kaçak, kiracıyı polis alıp getirdi. Güzelbahçe’de balıkçı balık satıyor, büfesinde tekel ruhsatı yok, savcı onu tekel ürünleri satıyor diye getirtti. O kadar masum insanı aldılar ki sayıları artıralım diye. Yapılan bu tür operasyonlarda, tutuklama, gözaltına alma mümkünse bunları en son yapıp adamı ifadeye çağıracaksın hüküm giyene kadar masumdurlar. Tedbiri kaçacaksa, delilleri yok edecekse alırsın” şeklinde konuştu.

AK Partili vekil Kaya’nın süreçle ilgili CHP’lilerin kendi içinde birbirlerini şikayet ettiklerine dair iddialarına yanıt veren Bakan, “Biz dosyanın içeriğini bilmiyoruz o nereden biliyormuş. Bu konu hakkında bilgim yok” dedi.

SİYASİ AHLAK NOKTASINDA AK PARTİ’NİN TUTUMUNDA ZAFİYET OLDUĞU KESİN
Seçim dönemine doğru operasyon yapılan belediyelerin sayısının artacağı iddialarına ilişkin soruyu yanıtlayan Bakan, “İktidarın bakış açısını en ufak bir şeyde görevden alıp uzaklaştırma olduğu için Menemen gibi, seçim kaybedilmiş, pazarlıklar yapılarak, meclis üyesi devşirerek kapalı kapılar ardında hak etmeyen birisini başkan atıyorsun. Torbalı’da hayatını kaybetmiş belediye başkanının arkasından aday çıkarıyorsun. Bu siyaseten ahlaksızlıktır. 2004 yılında Ahmet Piriştina öldüğünde AK Parti aday çıkarmamıştı. Kuruluş felsefenizden bu kadar mı uzaklaştınız? Devşirdikleri adama rozet taktılar. Torbalı’da yaptılar. Siyasi etik ve dostluklar önemlidir. Farklı siyasetten milletvekilleri zaman zaman ülkenin sorunları için oturup konuşuyor olmalılar. AK Parti, nasıl bir belediyeyi daha ele geçiririz? Milletin iradesini nasıl gasp ederiz? Bunu düşünüyorlar. Her yerde aynı... Menderes’te de bizim içimizden birine oy verdiler. Orayı da bölelim, parçalayalım derdindeler. Aday e-devletten istifa ettikten sonra gelip grup toplantımıza katılıp oy verdi. 15’e 15 sorun yok. AK Partililer kendine oy vermeyene biz de vermeyiz dedi. Aday olmayan adama oy verdiler. Siyasi ahlak noktasında AK Parti’nin tutumunda zafiyet olduğu kesin” dedi.